Cincisprezece administratori bat la usa pensiilor private


Data: 05.10.2006

Cel mai mare `business potential`, sistemul pensiilor private, incepe sa-si invarta rotitele. Prima etapa debuteaza in aceasta luna, prin autorizarea administratorilor viitorelor fonduri de pensii de catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

`Declaratii de intentie sunt multe, atat din tara, cat si din strainatate`, spune Mircea Oancea, presedintele CSSPP. Cincisprezece potentiali administratori de fonduri de pensii si-au exprimat deja dorinta sa intre pe piata pensiilor private, dar depunerea dosarelor de autorizare incepe din luna octombrie. Oancea spera ca pana la sfarsitul anului, sa fie autorizate minimum zece. Ramane de vazut daca cei zece se vor autoriza doar pentru pensiile facultative, care ar trebui sa devina operationale din ianuarie 2007, sau isi vor infiinta societati noi, cu unic obiect de activitate administrarea pensiilor private, pentru a participa si la pensiile obligatorii (Pilonul II, care in varianta optimista ar trebui sa devina operational la finele anului 2007).

Comisia a stabilit deja nivelul taxelor de autorizare pentru amble tipuri de societati: 80.000 de lei pentru societati nou-infiintate si 200.000 lei pentru autorizarea administratorului. Ca sa nu creeze avantaje celor care vor pasi primii pe viitoarea piata a pensiilor, Comisia va hotari care va fi data exacta pentru startul pensiilor private, indiferent daca autorizarea va fi obtinuta in octombrie sau decembrie.

In mod normal, gongul de start nu ar trebui sa sune mai tarziu de 1 ianuarie 2007, deoarece integrarea va permite oricarui roman sa-si contracteze o pensie facultativa la orice fond din UE, sub legislatia specifica tarii de provenienta a fondului. Amanarea acestei date ar putea crea probleme jucatorilor de pe piata interna. Diferenta dintre pensiile facultative si cele obligatorii provine din faptul ca, in cazul primelor, clientul poate opta pentru mai multe strategii de investitii, impartite pe grade de risc, in timp ce la pensiile obligatorii, schema de pensii este unica, iar clientul are doar posibilitatea de a se plimba de la un fond la altul, daca nu ii convin randamentele obtinute.

Asa cum se profileaza piata acum, asiguratorii par hotarati sa isi aloce o felie cat mai mare din tortul pensiilor private. Luand in calcul cultura financiara a romanilor, se poate face o prima estimare a participantilor la sistemul pensiilor facultative: 300.000 cu un minimum de 60 de milioane de euro la finele lui 2007. La pensii obligatorii, estimarile merg spre 1,5 milioane de participanti la sistem in primul an, cu o valoare a contributiei de 100-150 de milioane de euro. Experienta celorlalte tari in care functioneaza sistemul pensiilor private arata ca minimum 60% din piata se concentreaza in mana a trei-patru jucatori importanti.

Devine evident ca marea batalie se va da pe pensiile obligatorii. Presedintele CSSPP spera ca, pana la sfarsitul anului, aceasta lege sa fie promulgata, urmand ca apoi sa fie elaborate normele si sa se scurga perioada in care angajatii pana in 35 de ani vor face actele de aderare la fondurile de pensii. Interesant este faptul ca angajatorii (cei care vor vira 2% din contributia actuala la pensiile de stat catre privat) vor trebui sa tina cont de doleantele angajatilor in privinta fondurilor catre care vor fi virati banii, altfel vor suporta penalizari de genul celor aplicate creantelor bugetare. Sindicatele ar putea avea totusi un cuvant greu de spus in alegerea viitoarelor fonduri de pensii.

Finantari si deficiente In sistemul de pensii private

Campania de informare a populatiei asupra sistemului de pensii private va incepe, cel mai probabil, in ianuarie-februarie 2007, in asa fel incat sa cuprinda informatii si despre pensiile facultative nu numai despre cele obligatorii

Finantarea campaniei se va face printr-un imprumut de la Banca Mondiala (proiectul de acord modificat este trimis spre avizare la Banca Mondiala). Campania va fi derulata intr-o perioada de patru-cinci luni si va costa cel putin un milion de euro. Agentia prin care se va derula campania va fi aleasa in conformitate cu legea achizitiilor publice.

Deficitul de 100-50 milioane euro din bugetul pensiilor de stat, din primul an de functionare a pensiilor obligatorii, este deja cuprins in proiectul de buget pe 2007 si este foarte probabil ca va fi acoperit prin emisiuni de titluri de stat.

Corelarea bazelor de date ale ANAF si CNPAS (contributia va fi varsata de angajatori la ANAF, dar conturile angajatilor se afla la CNPAS) este cea mai spinoasa problema a sistemului de pensii private obligatorii.

Distribuirea contributiei

'Alocarea contributiei celor care nu-si vor exprima optiunea pentru un anume fond in cadrul Pilonului II va fi facuta de CSSPP, in functie de cotele de piata ale fondurilor autorizate.'

Alergatorii, aliniati la start

Allianz Tiriac
ING Nederlanden
Aviva
Generali
BCR Life
AIG Life
Omniasig Life
Interamerican
Certinvest
Raiffeisen Asset Management
Societe Generale Asset Management
KD Investments
Ag 2r Prevoyance (administratori de fonduri ocupationale in Franta)
Metaal en Techniek (fonduri ocupationale din siderurgie - Olanda)
Mn Services (societate de admnistrare pensii din Olanda)

Sursa:
www.capital.ro

 

Articole Pensii »

Studiu: Cat de des se gandesc romanii la pensie?

Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...

Statistica trimestrului III din 2012 privind sistemul de pensii private si facultative

Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...

Afla ce contine noul pachet de produse BCR pentru pensionari !

Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...

Vacante gratuite si premii in bani numai in cadrul promotiei Senior de la BCR

Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...

BCR Pensii va avea un nou director general

"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor