Sindicatele au pus faza lunga pe pensiile private


Data: 09.10.2006

Introducerea pensiilor private de anul viitor este benefica pentru viitorii pensionari deoarece banii plasati de acestia vor aduce profit in 20-30 de ani. Sumele ce vor fi rulate in sistem au atras si atentia sindicatelor, care vor sa-si intareasca influenta prin dirijarea contributiilor propriilor membri catre unul sau altul dintre fondurile administrate privat.

Aparitia pensiilor private va aduce schimbari majore in sistemul de pensii. Pana acum, fiecare generatie activa platea pensiile generatiei anterioare, ceea ce a provocat criza cu care se confrunta in prezent sistemul. Motivul este arhicunoscut: cei 4,5 milioane de salariati din Romania trebuie sa contribuie pentru plata drepturilor celor peste 6,5 milioane de pensionari.

Este clar ca banii nu ajung.
Pensiile private introduc o noua filosofie. O parte din contributia salariatului va ajunge la un fond de pensii administrat privat, iar la momentul retragerii din activitate actualul salariat va primi, pe langa pensia de la stat care provine din contributiile generatiei urmatoare, si o suma plasata in timpul activitatii la fondul de pensii privat, care va fi suplimentata si cu profitul aferent investitiei.

In plus, cei care vor sa beneficieze de o pensie mai mare atunci cand se retrag din activitate au posibilitatea sa contribuie benevol cu sume suplimentare tot la un fond de pensii, dar cheltuielile vor fi deductibile doar pana in limita a 15% din veniturile salariatului.

Cheia sta in comisioane
Sesizand oportunitatea de a face bani si de a-si extinde influenta, sindicatele au iesit la atac. Mai intai, in faza de elaborare a legislatiei, au cerut sa aiba dreptul sa infiinteze companii care sa administreze fonduri private de pensii, lucru pe care nu au reusit sa-l obtina.

Motivatia specialistilor care au lucrat la legislatie a fost ca sindicalistii nu au experienta financiara si nici fonduri suficiente pentru a sustine o astfel de afacere. In aceste conditii, sindicatele isi mentin inca o pozitie-cheie: prin negocieri cu patronatul, ei pot obtine ca o parte din contributia deductibila, de maximum 15% din venitul salariatului, sa fie achitata de patron. Poate fi vorba de 5%, 10% sau chiar 15%.

Astfel, sindicatele pot negocia direct cu societatile care administreaza fonduri private de pensii comisioane pentru a contribui la fondul respectiv. Iar asta nu ar fi cel mai rau lucru, sustin specialistii. `Mai grava este situatia in care un sindicat decide sa-si mute membrii la un alt fond, pentru a obtine un nou comision, de aceasta data, asa-numitul comision de transfer. De aceea ar fi foarte bine ca firmele care vor administra astfel de fonduri sa ajunga, inca de la inceput, la o intelegere, astfel incat - in cazul miscarii a mari mase de oameni - sa nu se plateasca niciun fel de comision. Altfel, implicarea sindicatelor in dirijarea contributiilor salariatilor catre un anumit fond de pensii nu este neaparat un lucru rau. Ce administrator de fond privat de pensii nu-si doreste sa vina cineva cu zeci sau chiar sute de mii de oameni la fondul pe care il administreaza? Si nu doar sindicatele pot face asta, ci si alte organizatii influente, cum ar fi cele ale patronatelor`, ne-a declarat directorul general al Allianz-Tiriac Pension Fund, Crinu Andanut.

Referitor la compania care va administra fondul de pensii pe care vrea sa o autorizeze Allianz-Tiriac, in acest caz ar putea aparea probleme pentru ca prin lege este interzis sa fie subscris capital social la aceste firme din partea unor companii off shore. Or, in compania-mama Ion Tiriac a varsat capital social tocmai dintr-o astfel de firma. Surse din compania de asigurari spun insa ca situatia se va rezolva, in sensul ca Tiriac va aduce banii din alta parte pentru noua companie.

Presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea, a afirmat ca introducerea noului sistem se afla in fata unui nou start. `Noi speram ca pana la sfarsitul lunii octombrie sa incepem autorizarea companiilor care vor administra fondurile de pensii, autorizarea administratorilor fondurilor, iar din ianuarie 2007 sa inceapa colectarea contributiilor la pensiile facultative`, a adaugat Mircea Oancea.

Sursa: www.sfin.ro

Articole Pensii »

Studiu: Cat de des se gandesc romanii la pensie?

Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...

Statistica trimestrului III din 2012 privind sistemul de pensii private si facultative

Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...

Afla ce contine noul pachet de produse BCR pentru pensionari !

Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...

Vacante gratuite si premii in bani numai in cadrul promotiei Senior de la BCR

Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...

BCR Pensii va avea un nou director general

"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor