Sistemul de pensii private va costa statul roman doua miliarde de euro


Data: 13.10.2006

Bugetul de stat poate suporta un deficit de 2 miliarde de euro cauzat de cheltuielile suplimentare rezultate in urma implementarii sistemului privat de pensii, potrivit ministrului Finantelor Publice, Sebastian Vladescu.


Functionarea sistemului va fi sustinuta prin sumele alocate Pilonului II si a deductibilitatilor din ce in ce mai mari, pentru a sustine Pilonul III, urmand ca la inceputul lui 2007 sa fie virate primele contributii.

Prezent la un seminar despre evolutia pietei asigurarilor si a pensiilor private in 2007, Ministrul Finantelor a criticat modul de functionare a sistemului de pensii administrat de catre stat. `Sistemul public de pensii functioneaza in limite care nu satisfac pe nimeni. Functioneaza pe baza unei economii care mosteneste ineficienta si pierderile din ultimii 15 ani, precum si din cei 40 de ani de comunism. Calculele arata ca functionarea sistemului privat va presupune costuri bugetare ridicate si transferuri de la alti contribuabili`, a afirmat Vladescu. Ministrul Finantelor a estimat aceste costuri suplimentare la 2 miliarde de euro. Bugetul de pensii pentru 2007 este cu 18% mai mare decat cel din acest an si reprezinta aproape 6% din PIB al Romaniei.

O problema importanta a implementarii sistemului facultativ de pensii o reprezinta gradul ridicat de neincredere al populatiei in institutiile de plasamente financiare. Cazuri de tipul FNI si SAFI, pe piata interna, Enron si Maxwell, in Statele Unite, sunt doar cateva exemple in acest sens. Vladescu a aratat ca statul trebuie sa isi asume responsabilitati sporite prin institutiile de control, insa posibilitatea de asumare este limitata de necesitatea dezvoltarii economiei romanesti.

Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), s-a aratat increzator, estimand ca procesul de autorizare a administratorilor, auditorilor si a depozitarilor fondurilor de pensii private va debuta la 30 octombrie anul curent. Presedintele CSSPP a estimat ca 10-15 companii vor depune documentatia necesara obtinerii statutului de administrator, urmand ca anul viitor sa fie platite primele contributii.

In aceste conditii se ridica o serie de probleme. In prezent, pe piata asigurarilor, politele cu componenta de acumulare pe termen lung si mediu capata din ce in ce mai mult teren in randul populatiei, situatie care confirma, in opinia asiguratorilor, succesul de care se vor bucura ofertele privind pensiile facultative. Dar, dincolo de optimistul debordant, nimeni nu a venit cu o oferta clara in acest sens. Un alt punct sensibil este individualizarea si adecvarea ofertelor la specificitatea mediului intern. In acest sens, amintim cazul Poloniei, unde banii adunati prin fonduri de pensii au fost virati in conturi depozitare, fara a se sti unde trebuie investiti. Cand s-a gasit o solutie, randamentul investitiei a fost extrem de scazut. Lucian Beschea, reprezentant al Blocului National Sindical, a punctat o alta chestiune, respectiv cea a deducerilor: `Statul este partas la castig prin impozitare, dar nu exista deductii pentru pierderi.` Legislatia in vigoare dispune doar exceptarea investitiilor facute de companii de la impozitarea castigurilor pe tranzactii pentru ca pensiile sa nu fie taxate de doua ori.

Reforma sistemului de pensii are in vedere dezvoltarea segmentului de fonduri private prin transferul treptat al unei parti din contributiile platite de salariati pentru asigurarile sociale, prin sistemul public de pensii. Programul se va realiza in doua etape, si anume pensii obligatorii administrate privat - Pilonul II si pensii private facultative - Pilonul III. Legea 204/2006 privind pensiile facultative a intrat in vigoare in luna martie, dupa publicarea in Monitorul Oficial.

O parte din banii obtinuti de stat din privatizarea Bancii Comerciale Romane (BCR) ar putea fi utilizati pentru pilonul II de pensii, in 2008, daca sumele nu vor fi cheltuite in totalitate pana la acel moment, a declarat, joi, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu.

Sursa:
Bloombiz

Articole Pensii »

Studiu: Cat de des se gandesc romanii la pensie?

Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...

Statistica trimestrului III din 2012 privind sistemul de pensii private si facultative

Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...

Afla ce contine noul pachet de produse BCR pentru pensionari !

Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...

Vacante gratuite si premii in bani numai in cadrul promotiei Senior de la BCR

Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...

BCR Pensii va avea un nou director general

"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor