97% DIN BANCI, DEPENDENTE DE VIGILENTA PERSONALULUI PENTRU IDENTIFICAREA TRANZACTIILOR SUSPECTE


Data: 14.12.2007

In ciuda tehnologiei de monitorizare sofisticata de care dispun, 97 la suta dintre banci sustin ca sunt dependente de vigilenta personalului lucrator pentru a monitoriza si identifica activitatile suspecte, iar peste o treime dintre banci (34 la suta) au mentionat ca nu sunt multumite de eficienta sistemelor lor de monitorizare a tranzactiilor, potrivit celui de-al doilea studiu cu privire la spalarea banilor, realizat la nivel global de KPMG Forensic, publicat in decembrie. Rezultatele studiului efectuat in 2007, care s-a concentrat intr-o mai mare masura asupra pietelor emergente si a inclus peste 25 la suta dintre primele 250 banci din 59 tari, au confirmat tendinta de realizare a unor investitii semnificative in sistemele de prevenire a spalarii banilor (AML) si in mediile de control, precum si de imbunatatire a acestora.

Costurile medii generate de AML au crescut cu 58 la suta in ultimii trei ani, mai mult decat anticipasera bancile cand s-a efectuat studiul in 2004. In America de Nord si in Orientul Mijlociu si Africa, cheltuielile au crescut cu 70 la suta sau chiar mai mult. Cu toate acestea, respondentii se asteapta ca aceasta tendinta ascendenta sa se stabilizeze si anticipeaza o crestere medie de 34 procente a costurilor generate de AML in urmatorii trei ani. Similar studiului din 2004, principalii factori generatori de costuri crescute continua sa fie monitorizarea tranzactiilor, pregatirea profesionala a personalului si respectarea listelor negre.

In urma studiului a reiesit ca senior managementul este mai implicat in problemele legate de AML decat in 2004, procentajul consiliilor de administratie care au demonstrat un interes activ in AML crescand cu 10 procente si ajungand la 71 la suta. Acest trend demonstreaza ca managementul marilor banci a inteles rolul pe care trebuie sa il joace sectorul bancar in cadrul eforturilor generale de prevenire a spalarii banilor si anti-terorism, precum si angajamentul acestora in acest sens.

In conditiile in care atat cheltuielile cat si amploarea activitatilor de training au crescut, in cazul unui procentaj de peste 70 la suta dintre banci numarul rapoartelor privind activitati suspecte (SARs) generate a crescut de asemenea. 42 la suta dintre banci au spus ca numarul de SARs generate si raportate a sporit substantial. Cu toate acestea, bancile nu sunt multumite de feedback-ul din partea autoritatilor de reglementare responsabile pentru primirea si evaluarea SARs. In mod deosebit bancile sunt interesate sa stie daca SARs trimise au fost de fapt utile unitatilor de investigare ale autoritatilor respective.

Cerintele sporite cu privire la cunoasterea clientilor prevazute in cea de-a Treia Directiva UE care trebuie implementata de statele membre UE pana la 15 decembrie 2007 pun un accent deosebit asupra persoanelor expuse din punct de vedere politic (PEPs). Din studiul efectuat in anul 2007 reiese ca bancile incluse in sondaj deja depun eforturi mai mari pentru a identifica PEPs prin intermediul carora sunt spalati banii. Mai mult de sapte din zece banci respondente au confirmat ca in prezent efectueaza o identificare mai amanuntita a PEPs, in crestere de la 45 la suta in urma cu trei ani.

O proportie ridicata a managerilor bancilor romanesti au demonstrat o cunoastere excelenta a aspectelor implicate in combaterea spalarii banilor si un puternic angajament pentru abordarea acestora. Optzeci la suta au considerat ca aceasta este o problema de mare anvergura, comparativ cu 71 la suta la nivel global.

Integral pe BankNews

Articole RCA »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Decontarea directa, un nou mar al Discordiei pe piata RCA din Romania

Decontarea directa, cu propria polita RCA, presupune reparea unui autovehicul in baza propriului...

Un nou proiect de lege ar putea aduce preturi personalizate pentru polita RCA

Polita RCA ar putea avea pret variabil, in functie de profilul de risc al beneficiarului, estimat...

Transportatorii din Romania anunta proteste de amploare fata de marirea RCA

Mobilizare generala impotriva maririi RCA Transportatorii din Romania anunta mobilizarea generala...

Anul marilor sperante pentru asiguratorii din Romania

Anul 2015 ar putea marca o reluare de ciclu pe piata asigurarilor din Romania, sunt de parere...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor