ANALIZA VANGUARD: DE LA COLAPS LA EUFORIE...SI INAPOI


Data: 31.10.2008

Dincolo de cele mai importante cresteri in numar de puncte din istorie inregistrate recent (936,42 puncte adica 11,08% pe 13 octombrie si 889,35 puncte adica 10,88% pe 28 octombrie) de catre indicele compozit al pietei americane de actiuni Dow Jones Industrial Average, dar si de declaratiile optimiste ale autoritatilor americane (doar mantra politicii dolarului puternic a lipsit...) - cateva date si evolutii recente din pietele financiare au punctat o situatie extrem de periculoasa.

Diferenta dintre costul pe care-l platesc bancile si respectiv Trezoreria SUA pentru a se imprumuta pe 3 luni a atins niveluri chiar mai mari decat cele inregistrate la momentul colapsului bursei americane de actiuni din octombrie 1987.

De altfel, yield-ul notelor de trezorerie americane pe 3 luni a scazut pana la valori record aproape de zero - si asta chiar dupa ce Rezerva Federala a surprins o parte importanta a asteptarilor anuntand pe 16 septembrie mentinerea ratei cheie a dobanzii in Statele Unite la 2% (dobanda cheie a fost taiata ulterior, ad-hoc pe 8 octombrie cu 50 bps pana la 1,5% ca parte a unei actiuni concertate la nivel global, si apoi pe 29 octombrie cu inca 50 bps pana la 1%, cel mai mic nivel al ultimilor 4 ani).

Cea mai populara masura a volatilitatii pietei americane de actiuni, indicele VIX a depasit pragul 80 pentru prima data in istorie (maximul notat vineri 24 octombrie la Chicago Board Options Exchange a fost 89,53).

Pe parcursul saptamanii 6 - 10 octombrie (cea mai dramatica pentru bursa americana din ultimii 75 de ani), valoarea medie a indicelui VIX a fost 59,43 - aproape de 3 ori mai mare decat media istorica (22,39) - semn al unei volatilitati exceptionale.

Vanatoarea de vrajitoare

Ultimele saptamani au notat totodata si o extrem de previzibila vanatoare de vrajitoare. Vina pentru scaderile resimtite in episoade impulsive inca din vara anului trecut pe bursa americana ca si in pietele globale de actiuni a fost plasata in mod particular asupra bancilor de investitii, precum si a speculatorilor care vand in lipsa.

In ceea ce priveste prima categorie a suspectilor de serviciu - lipsa de consideratie pentru riscuri si incompetenta sefilor executivi sunt vizibile acum dincolo de orice indoiala.

Unii dintre acestia au continuat sa surprinda publicul chiar si dupa consumarea primelor momente ale crizei. Alan Schwartz, CEO al Bear Stearns Cos. Inc., aprecia pe 10 martie ca situatia lichiditatilor bancii de investitii pe care o conducea era solida - pentru ca doar cateva zile mai tarziu sa forteze obtinerea unei salvari de urgenta din partea Rezervei Federale.

La mijlocul lunii aprilie, Richard Fuld, CEO al Lehman Brothers Holdings Inc., sustinea ca "ce a fost mai rau este deja istorie" - pentru ca la mijlocul lunii trecute gigantul financiar sa-si anunte falimentul.

Stanley O’Neal a parasit in toamna anului trecut pozitia de CEO al Merrill Lynch & Co. Inc. cu un pachet financiar de exit de peste $160 milioane. "Este o poveste tragica parca inspirata din Shakespeare", a comentat un profesor de management al Universitatii din Yale.

Chiar si asa, Wall Street ramane singurul loc din lume unde esti premiat cu $160 milioane pentru generarea unor pierderi (la acel moment) de peste $8 miliarde.

Agresivitatea speculatorilor

Cat priveste agresivitatea speculatorilor fara frontiere - este din nou dincolo de indoiala ca aceasta a fortat conceptul de vanzare in lipsa cateodata nu doar pentru a paria ca o companie listata va ajunge la faliment, ci chiar pentru a o impinge ea insasi in prapastie.

Atat bancile de investitii cat si speculatorii, insa, au operat in interiorul unui sistem bine definit de reguli, de reglementari. Bune, rele, permisive - acestea au fost regulile care au guvernat pietele financiare in ultimele aproape 3 decade.

Cele doua categorii de jucatori nu se ocupa de actiuni filantropice - singurul lor scop a fost (si este in continuare) obtinerea unor profituri remarcabile, de care investitorii puteau beneficia in mod direct.

Iar de evolutia sectorului imobiliar american (ca si din multe alte parti ale lumii) au profitat ani de-a randul milioane de familii. Cand, in vara anului 2006, preturile caselor din Statele Unite ajunsesera cu 60% mai mari decat media istorica, nicio autoritate financiara sau politica americana nu a exprimat avertismente clare - o stare de \'silenzio stampa\' care, interesant, s-a spart fara ezitare in prima parte a acestui an in cazul aprecierii teribile a pretului futures al petrolului la peste $100 pe baril.

Ironic, primele semnale de alarma asupra iminentei unei crize financiare de proportii au fost rostite chiar de catre o serie de nume importante apartinand bransei speculatorilor (George Soros, James Rogers sunt doar cateva din exemplele care-mi vin in minte).

Cat de grava va fi criza

In ultimii ani, un sistem de reglementari permisive, banii ieftini si acutizarea concurentei in cercurile financiare au condus la excesele pe care publicul abia acum le descopera (sau vrea in sfarsit sa le recunoasca).

Iar teoria - larg acceptata pana de curand de catre autoritatile din spatiul G7 si nu numai - conform careia criza sistemului financiar nu va fi resimtita profund la alte niveluri ale economiei globale reprezinta in opinia mea o ipoteza de lucru extrem de vulnerabila.

De altfel, publicul a mai operat recent cu teorii care s-au dovedit false. De pilda, teoria decuplarii pietelor internationale de actiuni - in masura in care burse care au atins maxime record chiar pe parcursul acestui an s-au prabusit recent (Brazilia si Rusia reprezinta probabil exemplele cele mai relevante in acest sens).

O alta teorie a decuplarii a fost cea privind distantarea confortabila a economiilor globale de perspectivele in deteriorare accelerata din Statele Unite - amendarea acestei ipoteze devenind vizibila prin aprecierea remarcabila a dolarului american din ultimele luni.



Mihai Nichisoiu
Analist piete internationale
VANGUARD S.A.



- mai multe informatii financiare furnizate de Vanguard



\"\"

Articole RCA »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Decontarea directa, un nou mar al Discordiei pe piata RCA din Romania

Decontarea directa, cu propria polita RCA, presupune reparea unui autovehicul in baza propriului...

Un nou proiect de lege ar putea aduce preturi personalizate pentru polita RCA

Polita RCA ar putea avea pret variabil, in functie de profilul de risc al beneficiarului, estimat...

Transportatorii din Romania anunta proteste de amploare fata de marirea RCA

Mobilizare generala impotriva maririi RCA Transportatorii din Romania anunta mobilizarea generala...

Anul marilor sperante pentru asiguratorii din Romania

Anul 2015 ar putea marca o reluare de ciclu pe piata asigurarilor din Romania, sunt de parere...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor