Arbitrul asigurarilor a majorat limita de despagubire pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule din ianuarie 2008, potrivit un ordin privind aplicarerea normelor de asigurare obligatorie de raspundere civila (RCA) emis marti de Comisia de Supravegere a Asigurarilor (CSA). Normele vor intra in vigoare incepand de la 1 ianuarie 2008 si se vor aplica si pentru politele de asigurare RCA emise in cursul anului 2007, dar a caror valabilitate incepe de la 1 ianuarie 2008, se arata intr-un comunicat. Pentru pagubele materiale produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire se stabileste pentru anul 2008 la un nivel de cel putin 150.000 euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Pentru 2009, limita de despagubire pentru aceste riscuri se stabileste la un nivel de cel putin 300.000 euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului.
Pentru vatamari corporale si decese, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire se stabileste pentru anul 2008 la un nivel de cel putin 750.000 euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului. Pentru 2009 insa limita de despagubire pentru aceste riscuri se stabileste la un nivel de cel putin 1.500.000 euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului.
`S-au depus eforturi ca aceste norme sa fie finalizate si publicate inainte de inceperea campaniei RCA, astfel incat toti asiguratorii autorizati care practica RCA sa aiba timp sa-si pregateasca strategiile de vanzare si sa ia masuri ca activitatile asiguratorilor sa nu se mai desfasoare in spatii deschise, neamenajate corespunzator pentru acest gen de activitate`, a declarat presedintele Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Angela Toncescu.
Totodata, vigneta RCA a fost modificata prin introducerea unor elemente de siguranta, si se va aplica obligatoriu pe parbrizul vehicului, in loc vizibil din exterior, fiind eliberata impreuna cu polita de asigurare RCA, avand aceeasi serie si numar cu aceasta, se mai arata in comunicat.
Asiguratorii pot vinde polite RCA la sediile principale sau secundare. Politele mai pot fi vandute la sediile agentilor de asigurare persoane juridice, precum si la sediile principale sau secundare ale asiguratilor ori ale potentialilor asigurati persoane juridice. Se mai accepta ca loc de vanzare a politelor domiciliul sau, dupa caz, resedinta asiguratilor ori a potentialilor asigurati persoane fizice, potrivit CSA.
Integral pe BankNews
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Decontarea directa, cu propria polita RCA, presupune reparea unui autovehicul in baza propriului...
Polita RCA ar putea avea pret variabil, in functie de profilul de risc al beneficiarului, estimat...
Mobilizare generala impotriva maririi RCA Transportatorii din Romania anunta mobilizarea generala...
Anul 2015 ar putea marca o reluare de ciclu pe piata asigurarilor din Romania, sunt de parere...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...