Asigurarea locuintelor va deveni obligatorie de la 1 iulie 2007, potrivit consilierului ministrului administratiei si internelor, Radu Mircea Popescu. Societatile de asigurare vor accepta sa participe la proiectul autoritatilor de a impune asigurarea obligatorie a locuintelor, a adaugat Popescu. Initial, asiguratorii erau nemultumiti de o serie de prevederi ale proiectului de lege.
Disputa pe dividende
Una dintre acestea era ca societatile de asigurare care vor participa la formarea societatii ce va emite politele de asigurare obligatorie a locuintelor sa nu incaseze dividende in primii 15 ani de functionare.
Aceasta prevedere s-a modificat, iar actionarii societatii vor putea incasa dividende inca din primul an de functionare, potrivit lui Popescu. El sustine ca mai mult de cinci asiguratori sunt interesati sa participe la proiectul autoritatilor privind asigurarea obligatorie a locuintelor.
Locuintele vor trebui asigurate impotriva riscurilor de cutremur, inundatii si alunecari de teren. Politele vor costa 10 euro pentru locuintele construite din chirpici, piatra naturala sau lemn, iar suma maxima care va fi acordata ca despagubiri va fi de 10.000 de euro.
In cazul locuintelor din caramida arsa si al apartamentelor, politele vor costa 20 de euro, despagubirea maxima fiind in acest caz de 20.000 de euro.
Cei care nu isi vor asigura locuintele prin cumpararea unei polite obligatorii sau prin incheierea uneia facultative vor fi amendati. Cea mai mica amenda va fi de 100 de lei noi, de 2,8 ori mai mare decat valoarea celei mai mici prime de asigurare.
Proiectul de lege privind asigurarea obligatorie a locuintelor urmeaza sa fie avizat de ministere, iar apoi va trebui sa obtina voturile parlamentarilor. Initial, asigurarea locuintelor trebuia sa devina obligatorie de la 1 ianuarie 2007. Termenul a fost amanat deoarece autoritatile nu au vrut sa promulge proiectul de act normativ ca ordonanta de urgenta.
Sursa: www.evz.ro
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Decontarea directa, cu propria polita RCA, presupune reparea unui autovehicul in baza propriului...
Polita RCA ar putea avea pret variabil, in functie de profilul de risc al beneficiarului, estimat...
Mobilizare generala impotriva maririi RCA Transportatorii din Romania anunta mobilizarea generala...
Anul 2015 ar putea marca o reluare de ciclu pe piata asigurarilor din Romania, sunt de parere...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...