Asigurarea locuintelor va fi obligatorie de la 1 ianuarie 2007


Data: 31.08.2006

Specialistii Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) au initiat un proiect de lege privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva dezastrelor naturale - cutremure, inundatii, alunecari de teren, incepand cu data de 1 ianuarie 2007.

Proiectul va fi supus spre dezbatere publica, in conformitate cu dispozitia ministrului administratiei si internelor, Vasile Blaga, a informat, miercuri, Serviciul Comunicare Publica al MAI. Potrivit demersului legislativ al MAI, sunt exceptate de la incheierea unei astfel de asigurari locuintele de serviciu si cele de necesitate. Pentru acestea obligatia de a le asigura revine persoanelor sau autoritatilor desemnate sa le administreze.

Nerespectarea de catre persoanele fizice sau juridice a obligatiei de asigurare a locuintelor constituie contraventie, fiind sanctionata cu o amenda de la 100 lei la 500 lei. De asemenea, se amendeaza, cu o valoare cuprinsa intre 500 lei si 1.000 lei refuzul asiguratorului de a asigura o locuinta.

Actul normativ instituie doua niveluri minime ale valorii asigurarii obligatorii a locuintelor, in functie de natura materialelor de constructie. Astfel, pentru locuintele cu structura din beton armat sau metal ori cu peretii din caramida arsa sau similare valoarea asigurarii obligatorii este de 20.000 euro, cu achitarea unei prime de asigurare de 20 euro. Pentru locuintele cu peretii din lemn, din piatra naturala, din caramida nearsa, din valatuci sau similare, valoarea asigurarii obligatorii este de 10.000 euro, cu achitarea unei prime de asigurare de 10 euro pe an.

De asemenea, exista si posibilitatea asigurarii locuintei la o valoare mai mare decat cea minima obligatorie, caz in care segmentul din asigurare corespunzator diferentei dintre valoarea totala asigurata si valoarea minima obligatorie este guvernat de reglementarile specifice asigurarilor generale facultative. Pentru persoanele care ocupa locuinte sociale, respectiv pentru cele beneficiare de ajutor social, se instituie unele facilitati, in sensul ca pentru acestea prima de asigurare se suporta integral sau, dupa caz, partial de catre autoritatile locale.

Proiectul a fost initiat de specialistii MAI ca urmare a faptului ca Romania este o tara expusa la dezastre naturale, in special inundatii, alunecari de teren si cutremure, in urma carora se inregistreaza pagube materiale semnificative si chiar pierderi de vieti omenesti. Numai in urma inundatiilor din aprilie-septembrie 2005 au fost afectate 44.800 de case, mare parte din acestea fiind distruse. Costurile de reconstructie a acestor locuinte au fost evaluate la peste 11 milioane euro.

Proiectul de lege este afisat si poate fi consultat pe pagina de Internet a MAI,
www.mai.gov.ro, precum si la Centrul de Relatii cu publicul al MAI, din Piata Revolutiei nr. 1 A, sector 1, Bucuresti. Propunerile, sugestiile si opiniile persoanelor interesate cu privire la actul normativ sunt asteptate pana pe data de 28 septembrie a.c. la adresa de e-mail [email protected] sau la adresa postala mentionata.

Sursa: www.bloombiz.ro

Articole RCA »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Decontarea directa, un nou mar al Discordiei pe piata RCA din Romania

Decontarea directa, cu propria polita RCA, presupune reparea unui autovehicul in baza propriului...

Un nou proiect de lege ar putea aduce preturi personalizate pentru polita RCA

Polita RCA ar putea avea pret variabil, in functie de profilul de risc al beneficiarului, estimat...

Transportatorii din Romania anunta proteste de amploare fata de marirea RCA

Mobilizare generala impotriva maririi RCA Transportatorii din Romania anunta mobilizarea generala...

Anul marilor sperante pentru asiguratorii din Romania

Anul 2015 ar putea marca o reluare de ciclu pe piata asigurarilor din Romania, sunt de parere...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor