In ciuda amenintarilor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, politele RCA se vand in continuare la colt de strada, pe trotuare sau in spatii deschise. CSA continua sa trimita firmelor indicatii, dar pana acum singura masura luata a fost ca sase companii de profil au primit cate un avertisment scris.
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor se chinuieste de mai bine de o luna sa stopeze vanzarea asigurarilor RCA in spatii deschise pentru ca aceasta este zona din care provin cele mai multe erori in transmiterea datelor despre autoturisme in baza de date comuna a pietei asigurarilor si a Politiei Rutiere - CEDAM. Totusi fenomenul este departe de a fi eradicat. Daca pana acum doua-trei saptamani masinile care au fost amplasate in intersectii ascunsesera anunturile de promovare a companiilor cu care lucreaza, acum agentilor de asigurari le-a revenit curajul si au pus in parbrize numele companiilor partenere.
Coincidenta sau nu, acest lucru s-a intamplat dupa incheierea vizitei reprezentantilor Comisiei Europene ca-re au efectuat ultima misiune peer review. Scopul vizitei, care a avut loc in perioada 24-25 august, a fost tocmai evaluarea sectorului asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto (RCA) din Romania. Expertii europeni au apreciat masurile luate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor in domeniul asigurarilor obligatorii RCA, printre care se numara interzicerea vanzarii acestora in spatii deschise, neamenajate corespunzator, si eliminarea obligativitatii asiguratilor de a notifica intentia de denuntare a asigurarii cu 30 de zile inainte de expirare.
Sanctiuni pentru lipsa vinietei
Expertii au plecat, iar agentii de asigurari au scos din nou capul prin intersectii. Riscul cumpararii RCA de la acesti brokeri sau agenti consta in faptul ca au aparut multe cazuri in care clientii au primit doar polita de asigurare, nu si vinieta care trebuie neaparat lipita in parbriz pentru ca politistii sa poata verifica daca masina este asigurata fara a o mai opri in trafic.
Acest aspect a fost adus in discutie si de expertii europeni, care au solicitat CSA sa ia masuri ca orice persoana care isi asigura autovehiculul pentru raspundere civila auto obligatorie sa primeasca, odata cu polita de asigurare, si vinieta aferenta si sa o aplice pe parbriz.
Avand in vedere aceasta recomandare, in perioada imediat urmatoare legislatia specifica va fi modificata astfel incat sa prevada sanctiuni atat pentru societatile de asigurare ce nu inmaneaza asiguratilor vinieta aferenta politei RCA, cat si pentru asiguratii care nu o aplica pe parbriz.
Mai multe controale
In urma sesizarilor primite, CSA a anuntat ca va intensifica in perioada urmatoare controlul asupra modului in care societatile de profil respecta reglementarile in privinta comercializarii politelor RCA. In acelasi timp, Comisia atrage atentia asupra faptului ca autorizatia de practicare a RCA-ului a fost acordata asiguratorilor, si nu brokerilor sau agentilor de asigurare.
In consecinta, responsabilitatea pentru nerespectarea reglementarilor dispuse revine societatii de asigurare, care are obligatia de a lua toate masurile pentru a se asigura ca politele pe care le emite sunt vandute in conditii corespunzatoare. `Este foarte adevarat ca brokerii de asigurare sunt supusi supravegherii Comisiei, dar ei intra in posesia politelor RCA pentru a le distribui in baza unui contract incheiat cu companiile de profil, astfel ca acestea din urma pot controla modul in care sunt vandute. Din aceleasi considerente, nu putem accepta nici scuza societatilor de asigurare in ceea ce priveste neindeplinirea obligatiei de a furniza asiguratilor, odata cu polita, si vinieta RCA`, a precizat Angela Toncescu, presedintele CSA.
Initiativa pare sa fi prins la unii asiguratori. Boris Schneider, directorul general al Asirom, una dintre cele sase firme avertizate pana acum de CSA, spune ca problema s-a rezolvat la compania pe care o conduce. `Suntem alaturi de CSA in acest demers ce are ca scop crearea unui mediu mai civilizat in domeniul asigurarilor. De altfel, suntem gata sa sprijinim orice initiativa a organismului de reglementare care urmareste modernizarea mediului de afaceri din acest domeniu`, a declarat Boris Schneider. Acest punct de vedere este impartasit si de directorul Allianz-Tiriac, Cristan Constantinescu: `Noi nu permitem brokerilor si agentilor cu care lucram sa vanda polite RCA in spatii improprii. E bine ca, in sfarsit, depasim epoca in care asigurarile RCA se vindeau pe aceeasi taraba la care se vindeau si cartofi`.
Sursa: www.sfin.ro
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Decontarea directa, cu propria polita RCA, presupune reparea unui autovehicul in baza propriului...
Polita RCA ar putea avea pret variabil, in functie de profilul de risc al beneficiarului, estimat...
Mobilizare generala impotriva maririi RCA Transportatorii din Romania anunta mobilizarea generala...
Anul 2015 ar putea marca o reluare de ciclu pe piata asigurarilor din Romania, sunt de parere...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...