Riscurile scazute se regasesc in industrie si protectia mediului, iar cele ridicate la autovehicule si locuinte. Cele 21 de companii straine de asigurari care vor intra in curand pe piata romaneasca prefera sa incheie aici polite de valoare semnificativa, prin care vor acoperi riscuri reduse. Principalele oportunitati: asigurarea unitatilor industriale si a clinicilor medicale, precum si acoperirea riscurilor de poluare-contaminare.
Aceste tipuri de asigurari au avantajul ca eventualele daune sunt foarte rare, iar valoarea contractelor este net superioara altor categorii. Potrivit estimarilor specialistilor, asiguratorii straini nu urmaresc incheierea de polite RCA (raspundere civila auto) sau asigurarea de locuinte, tocmai pentru ca acestea prezinta riscuri prea mari.
Daune mici, profituri mari
`Strainii vin aici pentru a incheia asigurari de proprietate sau raspundere civila ori pentru cele din categoriile speciale, prin intermediul unor birouri proprii de reprezentanta sau prin societati romanesti de brokeraj. Intre domeniile preferate se numara riscurile profesionale, industriale (numaram pe degete cate incendii se produc, de exemplu, intr-un an) sau cele de poluare, asigurarea policlinicilor ori pentru toxiinfectii alimentare. Astfel de contracte au valoare mare si aduc profituri substantiale asiguratorului`, ne-a declarat, ieri, Gheorghe Grad, presedintele unei companii de brokeraj in asigurari. El considera ca incheierea politelor RCA sau riscurile aferente locuintelor nu vor fi interesante pentru firmele straine de profil care si-au anuntat intentia de a interveni pe piata romaneasca a asigurarilor.
Atentie! Daunele se despagubesc in tara de origine a companiei de asigurari
`In situatia in care o societate straina de asigurari este declarata in stare de insolvabilitate sau de faliment, eventualele creante de asigurare ale cetatenilor romani asupra acesteia intra in schema de garantare a statului care a autorizat societatea`, se arata in comunicatul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), care anunta notificarile celor 21 de companii straine care vor sa opereze in Romania.
Potrivit documentului, despagubirile in astfel de cazuri se vor face `conform legislatiei nationale a acelui stat, si nu sunt acoperite de Fondul de garantare constituit in Romania din contributiile asiguratorilor romani`. Asta inseamna ca, desi reclamatiile pot fi depuse si la CSA, institutia nu are atributia legala de a solutiona reclamatiile facute de asiguratii care au incheiat contracte de asigurare cu societatile mai sus mentionate. De aceea, specialistii recomanda o informare temeinica privind societatea straina de asigurari, in cazul in care doriti sa incheiati contracte cu aceasta. Gheorghe Grad spune ca trebuie verificate date precum situatia financiara a companiei, ratingul acesteia, structura actionariatului si, in general, starea generala a respectivei afaceri.
Sursa: www.adevarulonline.ro
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Decontarea directa, cu propria polita RCA, presupune reparea unui autovehicul in baza propriului...
Polita RCA ar putea avea pret variabil, in functie de profilul de risc al beneficiarului, estimat...
Mobilizare generala impotriva maririi RCA Transportatorii din Romania anunta mobilizarea generala...
Anul 2015 ar putea marca o reluare de ciclu pe piata asigurarilor din Romania, sunt de parere...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...