Compania de asigurari Astra-Uniqa a incheiat primul trimestru cu o pierdere de aproape 3,4 mil. euro (peste 11,3 mil. lei), de trei ori mai mare fata de rezultatul din aceeasi perioada a anului trecut, potrivit unui raport publicat de companie de Bursa. `Pierderea a fost cauzata de cresterea ratei daunei si de restructurarea portofoliului pe partea de asigurari auto, prin introducerea preturilor diferentiate in functie de sofer, ceea ce a dus la scaderea subscrierilor`, a declarat Radu Mustatea, directorul general al Astra.
Afacerile companiei au scazut cu 4% in euro in primele trei luni ale acestui an, la circa 35,4 mil. euro (119,7 mil. lei), in timp ce daunele platite de Astra au crescut cu 60%, pana la 11,6 mil. euro (39 mil. lei). Compania a mers pe pierdere atat pe segmentul asigurarilor generale, cat si pe cel de asigurari de viata.
`In cazul companiilor de asigurari, pierderile sunt un lucru obisnuit in primul trimestru. In aceasta perioada se constituie rezervele, deci se inregistreaza cheltuieli. La sfarsitul anului, rezervele se elibereaza si merg in venituri`, explica directorul.
Pe asigurari generale, primele brute subscrise de Astra au fost de 35,3 mil. euro (119,3 mil. lei), fata de 36,8 mil. euro (129,2 mil. lei) in primele trei luni din 2006. Din asigurari de viata, compania a inregistrat in primul trimestru venituri de circa 0,1 mil. euro (peste 0,4 mil. lei), in scadere cu mai mult de o treime fata de aceeasi perioada a anului trecut.
`In trimestrul doi, lucrurile stau cu totul altfel. Avem o crestere de 30% a primelor brute subscrise in lunile martie si aprilie si de 70% in luna mai`, sustine Mustatea. Pentru acest an, compania si-a bugetat o crestere cu 63% a afacerilor, la 140 mil. euro.
Astra-Uniqa a ramas la sfarsitul saptamanii trecute fara autorizatia de a vinde asigurari RCA timp de o luna. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a luat aceasta decizie dupa ce a constatat ca Astra a participat la licitatia pentru asigurarea parcului auto al Ministerului Apararii, care a avut loc pe 29 mai, cu preturi mai mici decat cele notificate Comisiei. In fiecare an, companiile de asigurari trebuie sa notifice CSA cu privire la tarifele minime pe care le vor practica la vanzarea asigurarilor RCA.
Un articol de Angela Placinta
Integral in: Ziarul Financiar
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Decontarea directa, cu propria polita RCA, presupune reparea unui autovehicul in baza propriului...
Polita RCA ar putea avea pret variabil, in functie de profilul de risc al beneficiarului, estimat...
Mobilizare generala impotriva maririi RCA Transportatorii din Romania anunta mobilizarea generala...
Anul 2015 ar putea marca o reluare de ciclu pe piata asigurarilor din Romania, sunt de parere...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...