BANCILE EUROPENE RAMAN IN URMA CELOR AMERICANE


Data: 13.05.2009

Bancile europene nu au reusit sa stranga decat 40% din totalul de 1 trilion de dolari, de care ar avea nevoie pentru a-si acoperi pierderile si a-si mentine un nivel "sanatos" al capitalului, potrivit Fondului Monetar International.

Pe de alta parte, bancile din Statele Unite au anuntat deja planuri pentru obtinerea celor 666 de miliarde de dolari de care au nevoie, dupa estimarea FMI, fiind obligate sa faca acest lucru de catre autoritatile americane.

Prin urmare, analistii se intreaba daca sistemul bancar din Europa va ramane in urma celui american. Spre deosebire de SUA, autoritatile din tarile de pe batranul continent nu au intervenit financiar pentru a ajuta bancile si nici nu le-au obligat sa-si creasca capitalul.

Unul dintre motivele pentru care institutiile financiare europene au ramas in urma cu obtinerea de capital este si faptul ca a fost nevoie de aproape un an pentru ca problemele din SUA sa "treaca" Atlanticul si sa afecteze Europa, spun analistii.

De exemplu, Bank of Ireland si alte cinci institutii bancare europene ar avea nevoie de miliarde de dolari pentru a indeplini standardele cerute la testele de stres din SUA, potrivit unui studiu, citat de
The Wall Street Journal.

Chiar si in putinele tari din Europa in care s-au facut cateva teste de stres, precum Marea Britanie, rezultatele nu au fost facute publice.

Un purtator de cuvant al Comitetului European pentru Reglementare in domeniul bancar a declarat ca autoritatile mai multor tari desfasoara, in acest moment, teste de stres la nivel national, ale caror rezultate ar trebui predate in luna septembrie.

Insa, spre deosebire de cele din SUA, testele sunt menite sa evalueze nevoile financiare ale sistemului bancar per total, nu ale fiecarei banci in parte. De asemenea, nici metodologia si nici rezultatele nu vor fi facute publice.

"Strategia Statelor Unite nu este modul in care sa refaci increderea in sistemul bancar", a declarat Stephen Green, presedinte al HSBC Holdings.

Totusi, faptele vorbesc de la sine, pe piata de peste Atlantic observandu-se, deja, o incredere sporita, nu numai a analistilor, dar si a investitorilor, in urma publicarii rezultatelor testelor de stres.

Expertii sunt de parere ca bancile slabite din Europa vor avea un impact negativ mai mare asupra economiei, fata de Statele Unite, avand in vedere ca 80% din imprumuturile catre companii se realizeaza prin intermediul lor. In SUA, doar o cincime din imprumuturi sunt intermediate de banci.

De asemenea, bancile europene risca pierderi destul de mari din cauza investitiilor facute pe pietele din estul continenului, zona care sufera de o recesiune adanca, lucru evitat de bancile americane.

Dintre cele 600 de miliarde de dolari de care ar mai avea nevoie bancile europene, 375 de miliarde de dolari sunt necesari pentru bancile din zona euro, 125 de miliarde de dolari pentru cele din Marea Britanie, iar restul de 100 de miliarde de dolari, pentru cele din restul continentului, potrivit FMI.

Pana acum, doar guvernul din Marea Britanie a injectat aproximativ 80 de miliarde de lire sterline (121,88 de miliarde de dolari) in sistemul bancar si asigura active bacare in valoare de 562 de miliarde de lire sterline. 

Articole RCA »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Decontarea directa, un nou mar al Discordiei pe piata RCA din Romania

Decontarea directa, cu propria polita RCA, presupune reparea unui autovehicul in baza propriului...

Un nou proiect de lege ar putea aduce preturi personalizate pentru polita RCA

Polita RCA ar putea avea pret variabil, in functie de profilul de risc al beneficiarului, estimat...

Transportatorii din Romania anunta proteste de amploare fata de marirea RCA

Mobilizare generala impotriva maririi RCA Transportatorii din Romania anunta mobilizarea generala...

Anul marilor sperante pentru asiguratorii din Romania

Anul 2015 ar putea marca o reluare de ciclu pe piata asigurarilor din Romania, sunt de parere...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor