Bancpost este in plin proces de reemitere a cardurilor asupra carora planeaza suspiciuni de frauda si estimeaza ca procesul de inlocuire ar putea fi incheiat pana vineri. O parte dintre sucursale isi vor prelungi programul de lucru - daca va fi nevoie si sambata si duminica - pentru a finaliza schimbarea cardurilor.
Oficialii bancii sustin ca este vorba despre cateva zeci de mii de carduri de salarii de tip Millenium suspectate de clonare si ca atare nu mai pot fi folosite pentru retrageri de numerar de la bancomante, ci doar pentru plati la comercianti si alte plati la automatele speciale ale bancii. Restrictia dispare odata cu inlocuirea cardului.
`Am demarat procesul de re-emitere a cardurilor restrictionate inca de saptamana trecuta, iar o parte dintre clienti au intrat deja in posesia lor. Costurile pentru reemiterea cardurilor vor fi suportate integral de banca`, a declarat Mihai Bogza, presedintele Consiliului de Adminstratie al Bancpost. Potrivit unui comunicat transmis ieri de Bancpost, posesorii cardurilor la care s-a constatat frauda isi vor recupera integral sumele care au fost sustrase si vor putea utiliza cardul dupa incheierea anchetei in derulare.
Banca transporta deja cardurile noi la companiile sau institutiile care vireaza salariile angajatilor pe carduri Bancpost. In paralel, Politia desfasoara o ancheta, insa reprezentantii institutiei nu au dorit sa ofere informatii privind investigatia.
De asemenea, reprezentantii MasterCard in
`Inclin catre varianta copierii cardurilor la ATM-uri, insa in acest caz nu ar fi putut sa fie afectate mai mult de 10.000 de unitati. Codurile PIN nu sunt pastrate impreuna cu celelalte date de identificare a cardurilor, astfel ca si in eventualitatea in care cineva ar fi accesat baza de date a bancii, nu ar fi putut sa retraga banii`, a explicat pentru ZF un expert de pe piata cardurilor.
Tentativele de frauda pe cardurile emise de bancile locale sunt destul de comune, iar tendinta este de inmultire. Aceasta vine in conditiile in care majoritatea bancilor de pe pietele occidentale au implementat tehnologia EMV (carduri cu cip), care face fraudarea mult mai dificila. In schimb, bancile de pe piata locala au intarziat cu adoptarea noii tehnologii, devenind astfel o tinta pentru fraudulenti, care pot actiona mai usor aici.
Un articol de: Liviu Chiru
Integral in Ziarul Financiar
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Decontarea directa, cu propria polita RCA, presupune reparea unui autovehicul in baza propriului...
Polita RCA ar putea avea pret variabil, in functie de profilul de risc al beneficiarului, estimat...
Mobilizare generala impotriva maririi RCA Transportatorii din Romania anunta mobilizarea generala...
Anul 2015 ar putea marca o reluare de ciclu pe piata asigurarilor din Romania, sunt de parere...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...