Cele mai ieftine carduri de debit scot din buzunarele posesorilor o suma medie de 32 de lei pe an. In cazul cardurilor Gold, insa, costul mediu poate ajunge si la 300 de lei pe an.
Cele mai ieftine zece carduri de debit emise de bancile de pe piata autohtona au un cost mediu de pana la 57 de lei pe an, conform unei analize realizate de Capital.
Au fost luate in calcul cardurile de debit oferite de primele 20 de banci de pe piata autohtona in conditiile unui grad de utilizare mediu, construit pe baza statisticilor BNR: 19 tranzactii de retragere de numerar de la bancomat intr-un an (dintre care trei, de la ATM-uri ale altor banci decat cea emitenta), respectiv plati efectuate la comercianti din tara si o plata in magazine in afara tarii.
Calculele au fost facute luandu-se in considerare o suma medie retrasa de la bancomat de aproape 133 de lei, iar cea cheltuita la comercianti din strainatate a fost de 83 de lei (aproape 20 de euro). Platile efectuate cu cardul la comercianti nu sunt comisionate de banci.
Concomitent, au mai fost luate in calcul comisioanele de emitere a cardurilor, cele anuale de administrare si costul suportat de posesor pentru interogarea de 12 ori pe an a soldului la bancomatele bancii care a emis cardul.
Cardurile de debit emise de Citibank s-au plasat pe primul loc, deoarece banca nu percepe comisioane de emitere si de administrare, nici nu taxeaza retragerea de bani de la bancomatele altor banci in cazul primelor doua tranzactii de acest tip efectuate de posesorii de carduri Citibanking, respectiv la primele trei efectuate de clientii cu carduri CitiOne.
Carduri de debit mai putin costisitoare pot obtine cei care cumpara pachete de produse care includ si aceste instrumente de plata. De exemplu, cel mai ieftin pachet oferit de UniCredit Țiriac are un tarif standard de 20 de lei pe an.
Sume blocate in contul de card
Mai multe banci blocheaza o suma minima in contul posesorilor de carduri, pe care acestia trebuie sa o aiba permanent in cont. Banca Romaneasca impune solduri minime intangibile extrem de mari in cazul cardurilor de debit Visa Classic (750 de lei) si Visa Gold (5.000 de lei).
La cel mai ieftin card pe care il emite, aceasta banca blocheaza in contul posesorului suma modica de 5 lei.
Alte banci care le impun clientilor cu carduri de debit sa aiba sume consistente in cont sunt Banca Italo-Romena si Al¬pha Bank. Posesorii de carduri Visa International emise de Banca Italo-Romena trebuie sa aiba in cont o suma minima de 210 lei, insa acest card are atasate doua conturi, unul in lei, iar altul in euro.
Solduri intangibile simbolice
Alpha Bank le impune posesorilor de Visa Clasic un sold intangibil echivalent cu cel putin 105 lei, dar cei care detin Visa Electron pot cheltui si ultimul leu aflat in contul atasat cardului. Cele mai multe banci nu stabilesc un sold intangibil sau sumele sunt simbolice: 5 - 10 lei.
Si depunerea de cash pe card la ghiseul bancii emitente poate fi comisionata. RBS nu-si incurajeaza clientii sa treaca pragul agentiilor pentru o astfel de operatiune, percepand un comision de 5 lei din suma depusa la ghiseele bancii pe cardurile de debit.
In schimb, clientii sunt informati ca numerarul poate fi depus fara comision pe carduri daca se duc in agentiile Postei Romane.
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Decontarea directa, cu propria polita RCA, presupune reparea unui autovehicul in baza propriului...
Polita RCA ar putea avea pret variabil, in functie de profilul de risc al beneficiarului, estimat...
Mobilizare generala impotriva maririi RCA Transportatorii din Romania anunta mobilizarea generala...
Anul 2015 ar putea marca o reluare de ciclu pe piata asigurarilor din Romania, sunt de parere...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...