Cat din tuning-ul masinii iti este asigurat si cine ti-l asigura


Data: 07.04.2011

Masinile din Need For Speed (NFS) sunt visul oricarui "alergator" dupa adrenalina, mai ales daca isi doreste sa aiba la indemana o "herghelie" intreaga de cai putere, care isi fac simtita prezenta la fiecare apasare de acceleratie. Cu toate acestea, tunning-ul de masini este mai mult confundat in Romania cu amenajarea exterioara a autovehiculului.
Ai o masina de acest gen si vrei sa o asiguri, dar niciun asigurator de pe piata nu este dispus sa asigure intregul tuning facut. In cel mai bun caz, asiguratorii acopera o foarte mica parte din tuning si nu de fiecare data piesele pe care le-ai vrut tu.

In general, la astfel de masini, nici asiguratorii nu sunt prea dornici sa se implice cu o polita pentru ca, acolo unde este vorba de viteza, se vorbeste in general de o certitudine a unui accident, nu de risc al producerii acestuia.

Dar pentru a nu parea "baietii rai" din aceasta ecuatie, companiile de asigurari asigura separat tuningul, daca modificarile costa mai mult decat procentul acceptat de asigurator din valoarea masinii.

Se asigura doar o mica parte din imbunatatiri

In general, indiferent de asigurator astfel de imbunatatiri ale masinii nu pot fi asigurate intr-un procent mai mare de 15% din valoarea masinii.

"Se accepta, in general, echipamente suplimentare in limita a 12% din suma asigurata a autovehiculului si tot ce inseamna modificare constructiva permanenta. In toate cazurile, solicitantul trebuie sa prezinte facturile de achizitie si montaj", au declarat oficialii Omniasig, pentru Ziare.com.

Preluarea in asigurare se face doar pe baza inspectiei de risc, in urma unui raport care include valoarea elementelor de tuning si riscurile care se cer a fi asigurate.

La randul lor, cei de la Generali Asigurari spun ca cea mai mare parte a tuningurilor se face in special la caroserie (sunt vizibile din exterior) si de multe ori acestea depasesc valoarea masinilor pentru care sunt efectuate.

"Tuningurile duc in general la scaderea gardei la sol a vehiculului (spoilere \'coborate\', praguri la fel, jante de aliaj extra-serie, etc.), cu efect de crestere a riscului, avand in vedere starea generala a drumurilor din Romania", a declarat Radu Ionescu, sef serviciu Asigurari auro Generali Asigurari, pentru Ziare.com.

Avand in vedere politica prudentiala de subscriere a companiei, asigurarea unor astfel de riscuri nu constituie un deziderat.

Se plateste, daca tuning-ul a fost asigurat

Daca tuning-ul a fost asigurat corespunzator, la o suma asigurata suplimentara celei a autovehiculului in sine (dovada costului tuning-ului se face, la incheierea asigurarii, cu documente: facturi, devize de lucrari etc.), proprietarul nu trebuie sa se teama ca nu va fi despagubit, ne-au mai spus asiguratorii.

Bineinteles, plata se face daca producerea evenimentului este acoperita prin asigurare si nu este excludere (cum ar fi cazul participarii la curse sau intreceri sportive, indiferent ca sunt oficiale sau nu). In cazul in care tuning-ul nu a fost asigurat suplimentar, ceea ce nu este asigurat nu se despagubeste.

Daca ar fi sa ne uitam la preturile unor kituri exterioare, acestea ajung sa coste de la cateva sute de euro pana la cateva mii, in functie de masina pe care vreti sa o tunati.

Spre exemplu, un kit exterior de la ABT, produs nevopsit care contine prelungire pentru fata, spate si praguri costa 500 de euro, asta pentru un Audi A4. La fel si in cazul in care aveti un Mercedes si nu ati avut, la el, scaune de piele, acestea ajung sa coste 400 de euro.

Sursa: Ziare.com

Articole RCA »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Decontarea directa, un nou mar al Discordiei pe piata RCA din Romania

Decontarea directa, cu propria polita RCA, presupune reparea unui autovehicul in baza propriului...

Un nou proiect de lege ar putea aduce preturi personalizate pentru polita RCA

Polita RCA ar putea avea pret variabil, in functie de profilul de risc al beneficiarului, estimat...

Transportatorii din Romania anunta proteste de amploare fata de marirea RCA

Mobilizare generala impotriva maririi RCA Transportatorii din Romania anunta mobilizarea generala...

Anul marilor sperante pentru asiguratorii din Romania

Anul 2015 ar putea marca o reluare de ciclu pe piata asigurarilor din Romania, sunt de parere...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor