In vederea evitarii oricaror speculatii cu privire la data de la care Legea nr.260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor Impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor se va aplica, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor face urmatoarele precizari:
Potrivit Legii nr.260/2008, “contractul de asigurare obligatorie a locuintelor se Incheie In forma scrisa Intre PAID si proprietarul locuintei, prin mijlocirea societatilor de asigurare actionare PAID...”. Aceasta Inseamna ca Legea nr.260/2008 nu poate fi aplicata daca PAID nu exista.
PAID (Pool de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale) este, potrivit aceleasi legi, o societate comerciala constituita prin asocierea societatilor de asigurare autorizate sa Incheie asigurari obligatorii pentru locuinte. Dupa cum se stie deja, societatile de asigurare din Romania sunt societati private, iar decizia de a participa sau nu la constituirea PAID apartine exclusiv acestora.
In urma discutiilor purtate de reprezentantii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor - care a sustinut Intotdeauna necesitatea implementarii unui sistem de asigurare obligatorie a locuintelor Impotriva dezastrelor naturale – cu societatile de asigurare, peste 20 de societati si-au anuntat intentia de a participa la constituirea PAID.
Comunicarea intentiei nu este Insa suficienta pentru constituirea PAID, fiind nevoie ca societatile de asigurare sa aiba aprobarea propriilor actionari pentru valoarea participatiei fiecareia la capitalul PAID, dupa care sa Inainteze la CSA documentatiile necesare autorizarii.
Avand In vedere faptul ca cele mai multe societati de asigurare au convocat Adunarile Generale ale Actionarilor In aprilie si unele dintre ele chiar In luna mai, cel mai probabil la mijlocul lunii mai vom cunoaste identitatea societatilor care au obtinut aprobarea actionarilor de a participa la constituirea PAID, cat si sumele pe care intentioneaza sa le verse ca aport la capitalul pool-ului.
In plus, precizam faptul ca UNSAR a elaborat un proiect de act normativ de modificare a Legii nr.260/2008, pe care l-a transmis In aprilie a.c. Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, cat si ministerului initiator al legii mentionate si anume Ministerul Administratiei si Internelor.
Totodata, consideram ca, pentru implementarea fara probleme a Legii nr.260/2008, sunt necesare norme metologice elaborate de autoritatile competente care sa prevada modul In care autoritatile administratiei publice locale Isi vor Indeplini obligatiile ce le revin potrivit acestei legi.
In Incheiere, dorim sa reamintim faptul ca CSA a elaborat deja trei norme tehnice In aplicarea Legii nr.260/2008, din care una a fost deja aprobata si publicata In Monitorul Oficial, iar celelalte doua vor fi aprobate In perioada imediat urmatoare, tinandu-se cont evident de eventuala decizie a autoritatilor de a modifica legea, precum si de deciziile societatilor In ceea ce priveste participarea lor la PAID.
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Decontarea directa, cu propria polita RCA, presupune reparea unui autovehicul in baza propriului...
Polita RCA ar putea avea pret variabil, in functie de profilul de risc al beneficiarului, estimat...
Mobilizare generala impotriva maririi RCA Transportatorii din Romania anunta mobilizarea generala...
Anul 2015 ar putea marca o reluare de ciclu pe piata asigurarilor din Romania, sunt de parere...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...