Primele brute subscrise in trimestrul I 2009 (date provizorii) au fost in valoare de 2.419,87 milioane lei, din care 2.027,56 milioane lei (83,8% din total) pentru asigurari generale si 392,31 milioane lei (16,2% din total) pentru asigurari de viata.
Comparativ cu perioada similara a anului trecut, volumul primelor brute subscrise pe intreaga piata in trimestrul I 2009 a crescut cu 1,46% in termeni nominali, in conditiile in care primele din asigurari generale au inregistrat o crestere cu 3,02%, iar primele aferente asigurarilor de viata au consemnat o scadere cu 5,91%.
Structura pe clase de asigurari generale nu inregistreaza modificari semnificative in trimestrul I 2009, un procent de peste 75% din primele brute subscrise din asigurari generale fiind generat de clasa 3-Asigurari de mijloace de transport terestru, altele decat cele feroviare, cumulat cu clasa 10-Asigurari de raspundere civila auto.
Astfel, asiguratorii au raportat pentru clasa 3 de asigurari generale un volum de prime brute subscrise de 802,50 milioane lei (in crestere cu 0,71% fata de trimestrul I 2008), iar pentru clasa 10 un volum de 731,21 milioane lei (in crestere cu 6,26%).
Din raportarile tehnice transmise de societati rezulta ca, din totalul aferent clasei 10, asigurarile obligatorii RCA au generat un volum de prime brute subscrise de 716,95 milioane lei (cu 9% mai mult decat in perioada similara a anului trecut). Numarul de contracte de asigurari obligatorii RCA incheiate in trimestrul I 2009 (reprezentand reinnoiri de polite si contracte noi) a fost de 2.097.780. Comparativ cu perioada similara a anului trecut, numarul de contracte incheiate s-a redus cu 2%, aceasta scadere fiind insa comparabila cu cea din trimestrul I 2008 fata de trimestrul I 2007 (de 3%).
Subliniem faptul ca numarul de contracte incheiate in perioada analizata nu reprezinta numarul de asigurari valabile la data de 31 martie 2009, dat fiind faptul ca, potrivit legislatiei in vigoare, aceasta asigurare nu se mai incheie obligatoriu pentru perioada 1 ianuarie -31 decembrie, ci pe 6 sau 12 luni (ceea ce inseamna ca sunt asigurati care si-au indeplinit obligatia de contractare a asigurarii in cursul anului trecut).
In vederea stabilirii conformitatii informatiilor transmise de societatile de asigurare in baza de date CEDAM, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor deruleaza in aceste zile o serie de verificari la asiguratorii de RCA.
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Decontarea directa, cu propria polita RCA, presupune reparea unui autovehicul in baza propriului...
Polita RCA ar putea avea pret variabil, in functie de profilul de risc al beneficiarului, estimat...
Mobilizare generala impotriva maririi RCA Transportatorii din Romania anunta mobilizarea generala...
Anul 2015 ar putea marca o reluare de ciclu pe piata asigurarilor din Romania, sunt de parere...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...