Davos: Bancile sunt de acord sa plateasca mai multe taxe


Data: 01.02.2010

Bancherii au acceptat sa plateasca taxe in plus, in urma discutiilor din cadrul Forumului Economic Mondial, ce s-a incheiat duminica, in Davos, Elvetia.

De asemenea, marile banci prezente la Davos au cazut de acord asupra nevoii unei reglementari mai dure in domeniul financiar-bancar.

"Am reusit sa ne intelegem asupra mai multor aspecte. Liderii din domeniul afacerilor, politicii si autoritatilor de reglementare au purtat un dialog mai fructuos decat oricand altcandva", a declarat directorul executiv al Deutsche Bank, Josef Ackermann, citat de
Bloomberg.

La intalniri au luat parte si reprezentanti ai Bank of America, HSBC Holdings, Standard Chartered si JPMorgan Chase, printre altii, unul dintre punctele de discutii fiind bancile considerate prea mari pentru a intra in faliment.

Potrivit lui Bod Diamond, preseditele Barclays, s-a cazut de acord si in privinta unei taxe suplimentare impuse bancilor, ceea ce ar insemna ca acestea sa contribuie cu sute de miliarde de dolari la bugetele statului, pe o perioada de mai multi ani.

"Cred ca fiecare tara din G20 ar trebui sa aiba un fel de sistem de asigurare care ar putea acoperi costurile unui eventual faliment masiv in viitor", a spus Diamond, pentru
Financial Times.

Presedintele american, Barack Obama, a fost primul lider care a anuntat ca va impune un nou impozit bancilor, fiind dezaprobat de bancherii din intreaga lume. Insa, in urma discutiilor din Davos, reprezentantii sistemului financiar-bancar au aprobat ideea. Obama spera ca, din taxele respective, sa aduca 90 de miliarde de dolari la bugetul statului, ceea ce va ajuta la recuperarea banilor investiti de stat pentru salvarea bancilor, in timpul crizei.

Pe de alta parte, unii cred ca si bancile mici, interconectate, pot produce aceleasi efecte negative precum cele mari. "Institutiile mari isi pot folosi marimea pentru a-si diversifica riscurile", a declarat John Sununu, un fost senator american, in prezent manager in cadrul ConvergEx Holdings, detinuta de Bank of New York Mellon.

Duncan Niederauer, director executiv al bursei din New York a declarat ca este prima data cand ambele parti, bancherii si autoritatile, au discutat si solutii. "Au existat sugestii practice. Acum, este responsabilitatea tuturor sa le produca rezultate tangibile", a spus Niederauer.

In cadrul intalnirii, desfasurata cu usile inchise, s-a discutat si despre infiintarea unei agentii care sa gestioneze falimentele bancare la nivel global, dar si despre tipurile de taxe care ar putea fi impuse bancilor.

Potrivit lui Mario Draghi, seful Agentiei de Stabilitate Financiara din SUA, o astfel de agentie ar avea resursele financiare si competenta sa gestioneze falimentele intr-un mod mult mai eficient, relateaza
Reuters. Insa, alti participanti, cred ca o astfel de institutie ar afecta suveranitatea nationala.

De asemenea, presedintele FMI, Dominique Strauss-Kahn, a cerut grabirea adoptarii noilor reguli privind capitalul, iar presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a avertizat ca, daca nu va exista un set de reguli coordonate la nivel mondial, riscam o adevarata "catastrofa".

Articole RCA »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Decontarea directa, un nou mar al Discordiei pe piata RCA din Romania

Decontarea directa, cu propria polita RCA, presupune reparea unui autovehicul in baza propriului...

Un nou proiect de lege ar putea aduce preturi personalizate pentru polita RCA

Polita RCA ar putea avea pret variabil, in functie de profilul de risc al beneficiarului, estimat...

Transportatorii din Romania anunta proteste de amploare fata de marirea RCA

Mobilizare generala impotriva maririi RCA Transportatorii din Romania anunta mobilizarea generala...

Anul marilor sperante pentru asiguratorii din Romania

Anul 2015 ar putea marca o reluare de ciclu pe piata asigurarilor din Romania, sunt de parere...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor