In ultimele saptamani, romanii sunt bombardati cu oferte pentru dobanzi din ce in ce mai mari. Mai multe banci au majorat dobanzile la depozitele in lei pana la nivelul de 10 sau chiar 15% pe an. Astfel, acestea incearca sa-si acopere deficitul de lichiditate prin atragerea de noi depozite de la clienti. Cei care sunt tentati sa-si plaseze banii in astfel de depozite cu dobanzi de 9-10% trebuie sa tina seama de mai multe lucruri.
In primul rand, trebuie sa fie atenti la comisioanele pe care bancile le percep pentru constituirea depozitului, administrarea sau retragerea de numerar. O alta surpriza neplacuta este ca suma minima pentru un astfel de depozit cu dobanzi de doua cifre poate ajunge la... 50.000 de lei.
Raiffeisen Bank a lansat recent o promotie la depozitele pe trei luni. Pana la sfarsitul lunii, banca ofera o dobanda de 10% pe an la depozitele noi, dobanda cu 3,35 de puncte procentuale mai mare decat cea standard. Raiffeisen se lauda cu `cea mai spectaculoasa dobanda la depozitele noi in lei`. La fel de spectaculoasa este, insa, si suma minima pentru acest depozit - 40.000 lei. Pentru depozitele de 4.000 lei, dobanda este de 9%, iar pentru cele de 150 lei - 7%.
Bancpost a urcat dobanda platita la depozitele Prim cu scadente de trei si sase luni la 9,9%, respectiv 10% pe an. Nivelurile sunt cu peste un punct procentual mai mari fata de cele precedente. Pentru depozitul Start, dobanda este de 10,5%, suma minima pentru constituire, 500 lei, iar perioada de maturitate, 3 luni. Banca percepe comision de administrare de 1,5 lei/luna/cont si unul de administrare cont curent inactiv de 10 lei/luna. Retragerea de numerar este taxata cu 0,20% la ATM si 0,50% la casier. La depozitul Pas cu pas dobanda creste in functie de perioada, de la 6,5% pentru mai putin de 30 de zile, la 10% pentru 301-330 zile sau chiar la 14,25% pentru 331-360 zile. Nu lipsesc nici in acest caz comisioanele - 1,5lei/luna/cont pentru administrare cont curent activ si 10 lei/luna administrare cont curent inactive.
UniCredit Tiriac Bank combina in pachetul financiar Duet Duet doua produse standard diferite: un depozit si un fond de investitii. Suma minima necesara unui astfel de pachet este de 5.000 lei sau 1.500 euro, aceasta urmand a se imparti in proportie de 50% depozit si 50% fond de investitii. Perioada de maturitate este de trei luni fara prelungire automata, iar dobanda este de 10% pe an pentru depozitele in lei si 8% pentru cele in euro.
Integral in Curentul
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Decontarea directa, cu propria polita RCA, presupune reparea unui autovehicul in baza propriului...
Polita RCA ar putea avea pret variabil, in functie de profilul de risc al beneficiarului, estimat...
Mobilizare generala impotriva maririi RCA Transportatorii din Romania anunta mobilizarea generala...
Anul 2015 ar putea marca o reluare de ciclu pe piata asigurarilor din Romania, sunt de parere...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...