Hardau, pus sa introduca asigurarea de accidente a elevilor


Data: 08.12.2006

Invocand cerinte europene, `baietii isteti` pun la cale o noua `megaafacere`. Dincolo de afacerile, mai mult sau mai putin legale, cu materiale auxiliare, cu bilete la tot felul de spectacole, cu reviste fara interes pe piata libera, `naivul` ministru Hardau este impins de `baietii isteti` sa puna pe picioare o noua afacere `suculenta`.

Astfel, simtind potenta financiara oferita de mediul scolar autohton, conducerea ARACIP, autoritate aflata sub tutela ministrului Hardau, se lupta sa introduca obligativitatea scolilor de a incheia polite de asigurare pentru elevi.

`De trei ani, societatile de asigurari tot incearca sa ne forteze mana pentru a-i obliga pe parinti sa incheie polite de asigurare pentru copiii lor care sunt elevii unitatii noastre de invatamant`, ne-a declarat Sergiu Garlesteanu, directorul Scolii nr.197 din sectorul 6 al Capitalei. Reactia cadrelor didactice si a oficialilor din Ministerul Educatiei la aceasta incercare de legiferare a obligativitatii incheierii de asigurari in caz de accidente a pornit de la declaratia presedintelui Agentiei Nationale pentru Asigurarea Calitatii din Invatamantul Preuniversitar (ARACIP), Serban Iosifescu: `Intr-adevar, ca sa ne aliniem standardelor europene, deoarece in multe tari membre ale UE se practica acest lucru, precum in Germania, Franta sau Italia, este important ca si scolile romanesti sa preia acest model. Noi am sugerat, sub forma de propunere, ca unitatile de invatamant preuniversitar trebuie, in mod organizat, sa incheie, cu societatile de asigurari, polite de acest tip. Nu vedeti cate accidente s-au intamplat in ultimul timp in perimetrul unitatilor de invatamant, mai ales in momente in care supravegherea, uneori, nu este bine organizata`.

Fata de aceasta declaratie, cea mai importanta reactie a avut-o secretarul generale al Ministerului Educatiei, Adrian Gorun: `Mi se pare ca este o presiune a societatilor de asigurari, care vor sa patrunda in spatiile de invatamant printr-o forma organizata si legiferata de catre noi, si, ca sa aiba succes, incearca sa actioneze prin aceasta veriga a sistemului educational. Pe presedintele ARACIS l-a luat gura pe dinainte si s-a aruncat prematur sa faca aceasta propunere. Nu zic ca este un lucru rau, dar nu toti parintii pot suporta aceste cheltuieli suplimentare si, in ceea ce ne priveste, mai intai trebuie sa gasim sursele de finantare pentru ca scolile sa poata suporta un asemenea demers`.

`Nu ma poate obliga nimeni sa semnez`
Revenind la declaratia directorului Garlesteanu, acesta ne-a precizat ca `daca aceasta propunere se va legaliza printr-o forma sau alta, fie prin ordin de ministru, fie prin circulare ale inspectoratelor scolare, acest lucru este ilegal si cel care semneaza acceptul va raspunde direct. Pe mine ca director de scoala nu ma poate obliga nimeni sa inchei asemenea polite`. In consecinta, potrivit regulamentelor de ordine interioara a unitatilor de invatamant, supravegherea elevilor din timpul recreatiilor si din incinta spatiilor scolare este asigurata de profesorii supraveghetori (de serviciu) si de catre conducerea unitatii. Totodata, aceste reactii au drept cauza sumele foarte mari ce se pot solicita pentru incheierea politelor de asigurari in caz de accidente la elevi. Astfel, sumele variaza intre 1.500 si 2.500 RON pe an pentru un copil, stabilite in functie de societatea de asigurari si de categoriile de accidente, de la capete sparte in recreatie la rani provocate din cazaturi sau alte `jocuri copilaresti`. In aceste conditii, oricine isi poate imagina cam cat ar costa o scoala care, pe parcursul unui an scolar, este frecventata de minimum 200 de elevi, asa cum prevede legea.

In concluzie, invatamantul fiind o pepiniera foarte buna pentru obtinerea de profituri, este clar ca societatile de asigurari cauta, prin tot felul de metode, mai putin ortodoxe, sa-l abureasca pe ministrul Hardau. `Parerea mea este ca parintii ar trebui sa se preocupe de aceasta problema, iar scolile sa intareasca supravegherea pe timpul desfasurarii activitatii didactice. Sunt mijloace pedagogice pentru a intari acest lucru. Bugetul invatamantului este prea sarac ca sa mai suporte si o astfel de cheltuiala`, ne-a declarat Ianulia Costache, profesor de franceza la Scoala nr.156 din Bucuresti. De altfel, mai multi profesori intervievati sunt de parere ca, mai devreme sau mai tarziu, se va impune aceasta obligativitate in scoli.

Sursa:
www.gardianul.ro

Articole RCA »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Decontarea directa, un nou mar al Discordiei pe piata RCA din Romania

Decontarea directa, cu propria polita RCA, presupune reparea unui autovehicul in baza propriului...

Un nou proiect de lege ar putea aduce preturi personalizate pentru polita RCA

Polita RCA ar putea avea pret variabil, in functie de profilul de risc al beneficiarului, estimat...

Transportatorii din Romania anunta proteste de amploare fata de marirea RCA

Mobilizare generala impotriva maririi RCA Transportatorii din Romania anunta mobilizarea generala...

Anul marilor sperante pentru asiguratorii din Romania

Anul 2015 ar putea marca o reluare de ciclu pe piata asigurarilor din Romania, sunt de parere...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor