Dupa un prim val de dizolvari ale companiilor mici de asigurari, generat in 2006 de normele privind adecvarea capitalului social, va veni un al doilea episod trist, de data aceasta din cauza normelor aparute dupa integrare.
Potrivit unui studiu realizat de compania Interamerican, aderarea va insemna, pentru asiguratori, cerinte de control si profesionalism crescute. `Se reglementeaza profesia actuarului (persoana insarcinata cu efectuarea de calcule statistice si matematice in scopul stabilirii preturilor, calculului rezervelor etc.). Este introdusa, de asemenea, obligativitatea asiguratorilor de a avea in echipa cel putin un actuar, inregistrat de catre CSA (Comisia de Supraveghere a Asigurarilor)`.
In plus, `apar noi cerinte de management al riscului, responsabilitati de control intern si audit crescute, pentru Consiliul de Administratie, cerinte de business continuity (un set de masuri necesare pentru a garanta functionarea neintrerupta a asiguratorului chiar in cazul, de pilda, al unei catastrofe naturale), noi cerinte de raportare asupra controalelor interne`, se arata in analiza Interamerican.
In privinta solvabilitatii, noile reglementari in vigoare de la data aderarii prevad un prag minim absolut de solvabilitate (`fondul de siguranta`, la un nivel minim de trei milioane de euro pentru asigurarile de viata si, respectiv, doua sau trei milioane de euro pentru asigurarile generale, depinzand de practicarea sau nu a asigurarilor RCA. `In prezent, multe dintre companiile de asigurari nu au inca o marja de solvabilitate disponibila la nivelul minim cerut de catre CSA`, se arata in studiul citat.
In cazul asigurarilor pentru raspunderea civila auto (RCA), limitele de acoperire a despagubirilor RCA in afara Romaniei vor fi cele din directivele europene. Potrivit Interamerican, `pana la stabilirea unei experiente in acest spatiu, pretul asigurarilor RCA va varia probabil destul de mult de la un asigurator la altul, precum si in timp, de la un an la altul, in functie de experienta acumulata`.
Toate cele descrise mai sus `vor ridica stacheta, atat din punct de vedere al puterii financiare, cat si din perspectiva experientei internationale a asiguratorului, ducand, probabil, la noi consolidari in piata si disparitia multora dintre companiile de asigurare mai mici`, conchid autorii studiului.
Numarul asiguratorilor straini care vor sa intre in
Dupa ce compania franceza Gan Eurocourtage Iard a notificat CSA ca intentioneaza sa intre pe piata locala, numarul acestor notificari a ajuns la 74. La finele anului 2006, numarul companiilor autorizate sa incheie contracte de asigurare in
Dupa 1 ianuarie 2007, orice asigurator sau intermediar in asigurari autorizat in oricare din celelalte state membre ale Uniunii Europene poate desfasura operatiuni in
Sursa: www.adevarulonline.ro
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Decontarea directa, cu propria polita RCA, presupune reparea unui autovehicul in baza propriului...
Polita RCA ar putea avea pret variabil, in functie de profilul de risc al beneficiarului, estimat...
Mobilizare generala impotriva maririi RCA Transportatorii din Romania anunta mobilizarea generala...
Anul 2015 ar putea marca o reluare de ciclu pe piata asigurarilor din Romania, sunt de parere...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...