INTERVIU CU MIHAIL TECAU - PRESEDINTE - DIRECTOR GENERAL BCR ASIGURARI


Data: 23.01.2007


Ce oportunitati vor fi pentru companiile de asigurari odata cu integrarea in Uniunea Europeana?

In acest moment, structura pietei asigurarilor din Romania nu este stabila.
Comparativ cu alte piete din Europa Centrala si de Est, Romania inregistreaza un grad mai redus de concentrare a afacerilor de asigurari.

Aderarea va conduce la un sistem nou de evaluare a calitatii si sigurantei serviciilor de asigurari,  similare cu cele care opereaza pe pietele vestice, cu traditie in asigurari.  Acest sistem va scoate la iveala o serie de puncte vulnerabile ale operatorilor din Romania, legate de modul de administrare din punct de vedere tehnic a operatiunilor de asigurari.

De aceea, asiguratorii trebuie nu doar sa vanda produse de asigurare, ci sa ofere servicii de consultanta in domeniu, sa continue perfectionarea echipei, sa imbunatateasca permanent calitatea serviciilor si produselor, sa isi diversifice portofoliul, sa administreze eficient activele si sa asigurare lichiditati curente si solvabilitatea.

Trebuie sa ne asteptam la cresteri masive de pret la asigurarile RCA pe viitor?

Pentru ca societatile sa poata emite polite cu acoperire in afara granitelor tarii, ele trebuie sa dispuna de un compartiment specializat in cadrul companiei, sa aiba un contract de reasigurare extern si un sistem informatic specializat.

De la 1 ianuarie 2007 limitele de raspundere ale asiguratorilor, in baza asigurarii RCA, nu vor putea fi mai mici de 100.000 euro pentru daune materiale, respectiv 500.000 euro/eveniment, in caz de vatamari corporale. Dar, cuantumul primelor este stabilit exclusiv de catre societatile de asigurari, in functie de rezultatele proprii inregistrate pentru aceasta forma de asigurare, de rata medie a daunei, frecventa daunelor, cheltuieli de achizitie, avand obligatia de a le notifica catre CSA si de a le publica.

Avand in vedere aderarea Romaniei la U.E. si politica privind taxa de inmatriculare, se asteapta o crestere a importurilor de autoturisme second-hand. Tinand cont de faptul ca asigurarile de autovehicule ocupa o pondere semnificativa in portofoliile societatilor de asigurari, se estimeaza, de asemenea, si cresterea primelor de asigurare pe acest segment.

Deoarece incasarile din Carte Verde reprezinta cam 40% din cele de RCA, estimam o tendinta de crestere a acestor tarife cu 20 - 25%, dar nu putem spune exact ce vor face exact societatile de asigurari, deoarece piata se va liberaliza.

In acest caz, firmele cu parcuri auto mari, ale caror autovehicule nu parasesc teritoriul tarii, vor fi foarte afectate de aceasta crestere a tarifelor RCA pentru 2007.

Mai multe societati de asigurare straine asteapta sa intre pe piata romaneasca. Cum vedeti piata asigurarilor cu o concurenta mai mare?

In cursul anului 2006 putem observa continuarea procesului de concentrare a pietei, prin procese de achizitii si fuziuni, derulat in paralel cu cresterea nivelului concurential impus de continua imbunatatire a produselor si serviciilor oferite de companiile de asigurari. Unii dintre jucatorii importanti de pe piata europeana si-au facut deja aparitia: Wienerstaedische (Vienna Insurance Group), Uniqua (care a achizitionat 27% din actiunile ASTRA).

De asemenea, se remarca si caracterul de soliditate pe care piata de asigurari din tara noastra incepe sa il dobandeasca, datorat si  normelor de functionare emise de CSA si a actiunilor de supraveghere si amendare a nerespectarii acestora.

In cursul anului 2007 si-ar putea face aparitia birourile FOS - Free on Services, societati care vor reprezenta interesele unor asiguratori externi si care vor activa fara a-si dezvolta segmentul de resurse umane si unitati teritoriale.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, orice asigurator sau intermediar in asigurari autorizat in oricare din celelalte state membre ale Spatiului Economic European (SEE) poate desfasura activitate in Romania, fie direct, fie prin intermediul unei sucursale stabilite pe teritoriul tarii noastre, fara ca pentru aceasta sa aiba nevoie de inca o autorizatie din partea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

Acestea trebuie sa trimita o notificare catre autoritatea de reglementare din Romania prin care sa anunte intentia de a-si extinde activitatea si pe teritoriul tarii noastre.

Pana in prezent si-au anuntat intentia de a desfasura  activitatea in Romania 21 de societati de asigurare din Germania, din Irlanda, Marea Britanie si Austria.

 

CSA a anuntat ca societatile de asigurari autorizate in oricare dintre statele membre SEE si care vor desfasura activitatea si in Romania se supun autoritatii de reglementare care le-a autorizat si nu intra in sfera de supraveghere a CSA. Astfel, desi reclamatiile pot fi depuse si la CSA, aceasta  nu are atributia legala de a solutiona reclamatiile facute de asiguratii care au incheiat contracte de asigurare cu societatile mai sus mentionate.

In situatia in care o asemenea societate este declarata in stare de insolvabilitate sau de faliment, eventualele creante de asigurare ale cetatenilor romani asupra acesteia intra in schema de garantare a statului care a autorizat societatea, conform legislatiei nationale a acelui stat si nu sunt acoperite de Fondul de garantare constituit in Romania din contributiile asiguratorilor romani.

Considerati un avantaj obligativitatea asigurarilor de locuinte? Cum vor fi asigurate locuintele din zonele inundabile si cele cu bulina rosie?

Ordonanta de Urgenta (varianta din 28 iulie 2006), asa cum a fost ea promovata, constituie un pas inainte, in sensul ca au fost luate in calcul unele dintre obiectiunile ridicate de societatile de asigurare. Aceasta varianta este una viabila, dar care necesita amendare din punct de vedere tehnic.

Din punct de vedere al raportului avantaje/dezavantaje consideram ca principalul beneficiar al acestei initiative legislative este, in primul rand, populatia care va beneficia, in cazul producerii unui eveniment asigurat prin polita de asigurare impotriva dezastrelor (cutremur, alunecari de teren sau inundatii), de despagubirea prejudiciilor suferite pana la concurenta cu sumele asigurate de 20.000 EURO pentru locuintele de tip A (constructie din beton sau cu pereti din caramida arsa), respectiv 10.000 EURO pentru locuintele de tip B (pereti din lemn, piatra naturala, caramida nearsa, paianta, valatuci).

De asemenea, din punct de vedere al Guvernului, sigur aceasta lege va avea un profund caracter social prin trecerea eventualelor ajutoare sociale ce s-ar acorda in cazul producerii unor calamitati, in domeniul public privat al economicului.

e de alta parte, daca ne referim la societatile de asigurare membre ale acestui pool, in masura in care se va realiza un grad de cuprindere adecvat (minimum 60%) si acestea vor avea posibilitatea, in primii ani de functionare, sa creeze rezerve adecvate de catrastofa, atunci proiectul poate sa fie viabil. Societatile de asigurare nu vor sa castige din aceasta afacere, dar nici nu vor sa piarda.

Aprecierile privind cresterea nivelului de cuprindere in asigurare a locuintelor fata de cel existent prin introducerea acestei obligativitati este dificil totusi de apreciat. Estimam un minimum de 20%. El poate creste, chiar semnificativ, prin implicarea autoritatilor administrative publice locale si prin facilitati privind locurile de colectare a primelor de asigurare. De asemenea, apreciem ca numai stabilirea unui nivel al contraventiilor mai mare decat prima de asigurare ce trebuie platita ar putea conduce la cresterea gradului de cuprindere in asigurare.

Sunteti interesati de vanzarea pensiilor private? Considerati ca sunt un sector de asigurari atractiv?

BCR ASIGURARI opereaza numai domeniul asigurarilor generale.

Ce obiective are compania Dvs. pentru anul 2007?

Continuarea procesului de dezvoltare a identitatii unice a companiei, ca expresie unei personalitati dinamice, moderne, de incredere, stabila.

Cresterea gradului de recunoasterea si incredere a marcii BCR ASIGURARI, ca marca de sine-statatoare.

Elaborarea unei platforme de comunicare cu componente pe fiecare audienta-tinta.

Atragerea de noi clienti in portofoliul BCR ASIGURARI.

Satisfacerea clientilor prin furnizarea de servicii de calitate in domeniul asigurarilor, marketingului si rezolvarii dosarelor de daune.

Diversificarea portofoliului de produse, prin dezvoltarea unor produse noi de asigurare.

Mentinerea companiei in `Top 5` al companiilor de asigurari care activeaza pe piata romaneasca.

Cresterea cotei de piata cu 2 puncte procentuale.

Mihail TECAU
Presedinte - Director General

Articole RCA »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Decontarea directa, un nou mar al Discordiei pe piata RCA din Romania

Decontarea directa, cu propria polita RCA, presupune reparea unui autovehicul in baza propriului...

Un nou proiect de lege ar putea aduce preturi personalizate pentru polita RCA

Polita RCA ar putea avea pret variabil, in functie de profilul de risc al beneficiarului, estimat...

Transportatorii din Romania anunta proteste de amploare fata de marirea RCA

Mobilizare generala impotriva maririi RCA Transportatorii din Romania anunta mobilizarea generala...

Anul marilor sperante pentru asiguratorii din Romania

Anul 2015 ar putea marca o reluare de ciclu pe piata asigurarilor din Romania, sunt de parere...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor