Despagubirile datorate de societatile de asigurari pe politele obligatorii de asigurare de raspundere civila auto (RCA) ar putea fi accesate, in viitor, mai usor si mai repede de catre cei pagubiti. Senatul Romaniei a adoptat recent un act normativ privind modificarea si completarea Legii nr. 136/ 1995 privind asigurarile si reasigurarile, unde se stipuleaza ca pentru stabilirea si acordarea despagubirilor legate de polita RCA nu mai este necesar acordul asiguratului, respectiv al conducatorului auto vinovat de producerea daunei. Legea urmeaza sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor, care are statut de for decizional.
Nervi si birocratie
Potrivit vechii variante a legii, pentru ca societatea de asigurari care incheiase politele de asigurare RCA sa acorde despagubiri pagubitilor era necesar acordul celui vinovat de producerea accidentului. In lipsa acestuia, pagubasii nu puteau intra in posesia despagubirilor. Astfel, acestia erau obligati sa-i gaseasca pe vinovati si sa obtina acordul scris al acestora in vederea deblocarii despagubirilor. In destule cazuri, cel vinovat refuza sa semneze, ceea ce ducea la imposibilitatea pagubitului de a intra in posesia despagubirii cuvenite. Politistii care intocmeau procesele-verbale de constatare a accidentelor aveau obligatia de a preciza la rubrica `Alte mentiuni` acordul celui vinovat de producerea accidentului in privinta utilizarii politei RCA. Legislatia mai prevedea posibilitatea ca, in cazul persoanelor fizice, acordul sa poata fi dat de sotia sau de sotul titularului politei RCA si chiar de copiii majori ai acestuia.
CSA avertizeaza din nou
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a tinut sa le reaminteasca asiguratorilor, saptamana trecuta, ca desfasurarea activitatii de contractare a asigurarii obligatorii RCA si a altor forme de asigurare in spatii deschise, neamenajate corespunzator, cum ar fi tarabele si masinile, reprezinta o incalcare a obligatiilor de prudenta si profesionalism si a celor de supraveghere a activitatii personalului propriu. `Prin urmare, societatile de asigurare raspund pentru neexecutarea sau executarea necorespunzatoare a contractelor de colaborare incheiate intre acestea si intermediarii in asigurari, intrucat aceste deficiente se rasfrang asupra consumatorului de asigurari`, a aratat CSA, intr-un comunicat.
Nu este pentru prima oara cand Comisia avertizeaza societatile de asigurari in privinta vanzarilor de polite RCA in spatii improprii. Anul trecut, CSA i-a amendat pe directorii a cinci companii de asigurari cu cate un salariu net pentru ca unii dintre brokerii si agentii cu care colaborau societatile conduse de acestia vindeau polite RCA in strada, la tarabe sau din masini.
In comunicatul CSA de saptamana trecuta se mai spune ca, in vederea protejarii pagubitilor, asiguratorii autorizati sa practice polita RCA isi asuma raspunderea pentru toate politele distribuite intermediarilor, inclusiv pentru erorile sau omisiunile de redactare a politelor. De asemenea, vigneta RCA a fost modificata, prin introducerea unor elemente de siguranta, si se va aplica obligatoriu pe parbrizul vehiculului, intr-un loc vizibil din exterior.
Un articol de: Adrian Mosoianu
Integral in Saptamana Financiara
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Decontarea directa, cu propria polita RCA, presupune reparea unui autovehicul in baza propriului...
Polita RCA ar putea avea pret variabil, in functie de profilul de risc al beneficiarului, estimat...
Mobilizare generala impotriva maririi RCA Transportatorii din Romania anunta mobilizarea generala...
Anul 2015 ar putea marca o reluare de ciclu pe piata asigurarilor din Romania, sunt de parere...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...