Recent modificata, Legea 31/1990 nu stabileste insa si o limita minima a raspunderii acestora. Nu toti managerii unei societati pe actiuni vor trebui sa-si cumpere o asigurare de raspundere profesionala, ci doar administratorii si directorii investiti cu atributii de conducere de catre consiliile de administratie ale firmelor.
O analiza sumara arata faptul ca in Romania sunt active in prezent 11.500 de societati pe actiuni, dintre care 58 sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti si circa 1.000 la RASDAQ. Luand in calcul un numar mediu de cinci manageri care conduc o companie, rezulta circa 60.000 polite/an, teoretic un business destul de bun pentru companiile de asigurari si brokeri.
In practica insa, lucrurile stau cu totul altfel. O asigurare de raspundere profesionala de tipul celei oferite medicilor, farmacistilor sau contabililor autorizati este impropriu de aplicat managerilor sau administratorilor unei companii, si asta din cauza formelor diferite de raspundere pe care le presupune. Solutii exista insa.
O parte a companiilor de asigurari (AIG, Allianz-Tiriac, Astra, Omniasig) comercializeaza in prezent polita D&O (Directors&Officers Liability Insurance), mult mai adaptat cerintelor pietei, dar diferit de o asigurare clasica de malpraxis. Diferentele intre cele doua polite sunt de fond. Politele D&O sunt asigurari colective din simplul motiv ca raspunderea manageriala intr-o societate este in general colectiva (consiliul de administratie, consiliul director etc.) Prin contrast, asigurarea de raspundere profesionala clasica (malpraxis) se poate incheia atat colectiv, cat si individual.
Pana la clarificarea formei exacte de asigurare ceruta de lege, raman cateva intrebari care necesita raspuns. Cine va plati asigurarea, compania angajatoare sau directorii? In practica internationala, firma este cea care plateste asigurarea de tip D&O. Daca regula va fi respectata si in Romania, companiile vor avea de ales intre a suplimenta pachetele salariale ale managerilor sau a le diminua cu pretul asigurarii.
Costurile nu sunt deloc neglijabile
La o firma medie ca cifra de afaceri, asigurarea D&O pentru un consiliu de administratie format din cinci persoane poate ajunge la 10.000 euro/an, daca luam in calcul o limita de raspundere de 1 milion euro/an.
Pe de alta parte, daca companiile isi vor obliga managerii sa-si plateasca singuri asigurarea, asa cum rezulta din lege, acestia vor trebui sa scoata din buzunar sume mult mai mari fata de pretul platit de companii. Explicatia e simpla. Cheltuielile de administrare si pretul reasigurarii vor fi mai mari pentru ca nu exista practica internationala in materie de asigurari individuale de raspundere a managerilor.
O alta intrebare la care nu s-a raspuns pana in prezent este ce se va intampla in cazul in care companiile nu vor respecta obligatia de a-si asigura personalul de conducere? In lege nu sunt prevazute niciun fel de penalitati, singurele constrangeri venind pana acum pe cale administrativa, din partea Registrului Comertului.
Legea nu face referire nici la limitele minime de despagubire pentru acest tip de polita. O asigurare cu limita de 1 RON indeplineste conditiile legii, chiar daca nu protejeaza pe nimeni. Drept urmare, in multe cazuri, in special in cele in care administratorii controleaza companiile, acestia si-au cumparat deja `inscrisuri de pus in rama` in loc de asigurari. Nu in ultimul rand, trebuie spus ca asigurarea managementului unei companii nu este obligatorie in nicio tara din Europa, Romania bifand astfel la capitolul `exces de zel`. Inventata in SUA acum 40 de ani de catre grupul AIG, asigurarea D&O se vinde in toata lumea pe baza facultativa, fara a avea insa o pondere semnificativa in portofoliul companiilor de profil.
Exemplu de asigurare D&O:
Limita de raspundere - 1.000.000 euro.
Firma de marime medie
Cifra de afaceri: 10.000.000 - 20.000.000 euro
Prima de asigurare: 5.000-10.000 euro
Daca sunt cinci membri in board, cheltuiala per manager: 1.000-2.000 euro/an
Un articol de: Constantin Nastase
Sursa: Adevarul
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Decontarea directa, cu propria polita RCA, presupune reparea unui autovehicul in baza propriului...
Polita RCA ar putea avea pret variabil, in functie de profilul de risc al beneficiarului, estimat...
Mobilizare generala impotriva maririi RCA Transportatorii din Romania anunta mobilizarea generala...
Anul 2015 ar putea marca o reluare de ciclu pe piata asigurarilor din Romania, sunt de parere...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...