MINI INTERVIU - CARPATICA ASIG


Data: 29.01.2007

1. Ce oportunitati vor fi pentru companiile de asigurari odata cu integrarea in UE?

Odata cu integrarea in U.E. trebuie luate in calcul oportunitatile de crestere pe piata asigurarilor si diferentierea produselor distribuite de aceasta. Astfel, asiguratorii trebuie sa isi concentreze eforturile in directia cresterii cotei pe piata si a profabilitatii prin lansarea unor produse moderne si flexibile.

Extinderea activitatii in spatiul U.E. va sporii potentialul pietei asigurarilor din Romania si va suscita interesul companiilor de profil din alte state membre. Efectul va fi o crestere a concurentei si va atrage dupa sine standarde ridicate de catre mediul legislativ si, evident, concurential.

2. Vedeti si aspecte negative a integrarii in UE in domeniul asigurarilor?

Daca vor exista aspecte negative vom incerca transformarea lor in aspecte pozitive, in stimulenti pentru servicii si produse mai bune si mai flexibile. Am putea spune ca integrarea in UE dinamizeaza piata asigurarilor si o face mai profitabila atat pentru asigurati cat si pentru asiguratori. Diversificarea produselor va atrage dupa sine si o educare a celor interesati in directia asigurarilor ceea ce va duce la constientizarea importantei acestui segment in noul context. De aceea, noile cerinte de solvabilitate, managementul riscului, cresterea capitalului social minim obligatoriu vor proba stabilitatea financiara a companiilor de asigurari.  

3. Trebuie sa ne asteptam la cresteri de pret la asigurarile RCA pe viitor?

Tarifele vor creste pentru ca si limita de acoperire  a daunei va creste. Desi in prezent tariful are in vedere o rata a daunei de 75% la cere se adauga 15 % comision catre vanzator, 5-6 % taxe catre stat si doar 2-3 % profitul companiei emitente. Piata are deja o tendinta a cresterii daunei, adica aproximativ 85% din pretul unei asigurari. Asfel, pentru a diminua costurile implicate de rata daunei trebuie sa cresti pretul. Dar, evolutia preturilor la asigurarile RCA va depinde exclusiv de asiguratori, de ponderea in portofoliul fiecaruia a acestei linii de business, de daunalitate si alte criterii proprii.

Carpatica Asig are insa convingerea ca tarifele pe care le va stabili nu vor depasi nivelul de suportabilitate financiara a proprietarilor de autovehicule. De aceea vine in sprijinul clientilor punand la dispozitia lor a politelor RCA ce pot fi completate on line oricand si la orice ora. Un alt serviciu care vine in sprijinul clientilor nostri este personalizarea tarifelor in functie de ` cazierul rutier` al clientului si nu numai.

4. Mai multe societati de asigurare straine asteapta sa intre pe piata romaneasca. Cum vedeti piata asigurarilor cu o concurenta mai mare?

Datele CSA spun ca 25 de societati de asigurare si-au anuntat intentia de a-si desfasura activitatea in Romania. Acest lucru va dinamiza si diversifica piata prin introducerea unor linii de asigurare neacoperite de asiguratorii romani pana in prezent. De aceea va fi o provocare pentru cei din urma in a demonstra viabilitatea produselor pe care le promoveaza si capacitatea de adaptare la o piata din ce in ce mai dezvoltata si deschisa spre nou.

5. Cum a fost anul 2006 pentru compania Dvs.? Care sunt rezultatele financiare finale? Care este daunalitatea? La ce tipuri de asigurare a fost mai mare?

Anul 2006 a fost anul provocarilor, piata romaneasca a asigurarilor s-a aflat in plin progres de regrupare si intarire de forte pentru aderarea Romaniei la UE.

In acest context, Carpatica Asig si-a majorat capitalul social la 12 mil. lei, a dus o intensa politica de dezvoltare teritoriala prin cresterea semnificativa a numarului de reprezentante la nivel national ( peste 130 de sucursale si agentii la finele anului trecut) si a initiat procesul de descentralizare prin acordarea de competente si responsabilitati celor 4 structuri regionale.

6. Considerati un avantaj obligativitatea asigurarilor de locuinte? Cum vor fi asigurate locuintele din zonele inundabile si cele cu bulina rosie?

Obligativitatea asigurarii locuintei este un avantaj atat pentru companiile de asigurari cat si pentru clientii lor. Acestia din urma isi vor dezvolta simtul proprietatii si al protectiei acesteia,  realizand, in timp, importanta unui asemenea serviciu. Prin obligativitatea asigurarilor de locuinte se urmareste crearea unui sistem de asigurare a locuintelor impotriva efectelor catastrofelor naturale la care este expus teritoriul Romaniei. Se incearca totodata educarea cetatenilor cu privire la protejarea proprietatii impotriva acestor riscuri. 

7.  Ce obiective are compania Dvs. pentru anul 2007?

 Pentru anul acesta, Carpatica Asig. si-a propus, in primul rand, cresterea cotei de piata si rentabilizarea activitatii. Mediul concurential de pe piata de asigurari in contextul integrarii europene impulsioneaza Carpatica Asig. la dezvoltarea pietei si a serviciilor, la cresterea flexibilitatii si a competitivitatii produselor, continuarea politicii de dezvoltare la nivelul structurilor regionale si implicit promovarea imaginii societatii si a grupului financiar din care face parte.

Raspunsuri oferite de Departamentul Marketing - Carpatica Asig

Articole RCA »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Decontarea directa, un nou mar al Discordiei pe piata RCA din Romania

Decontarea directa, cu propria polita RCA, presupune reparea unui autovehicul in baza propriului...

Un nou proiect de lege ar putea aduce preturi personalizate pentru polita RCA

Polita RCA ar putea avea pret variabil, in functie de profilul de risc al beneficiarului, estimat...

Transportatorii din Romania anunta proteste de amploare fata de marirea RCA

Mobilizare generala impotriva maririi RCA Transportatorii din Romania anunta mobilizarea generala...

Anul marilor sperante pentru asiguratorii din Romania

Anul 2015 ar putea marca o reluare de ciclu pe piata asigurarilor din Romania, sunt de parere...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor