Saptamana trecuta, la Roma, a avut loc Reuniunea G7 - a principalelor state industrializate din lume - consacrata evitarii protectionismului.
Astfel, SUA, Canada, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franta si Italia au convenit ca da, protectionismul nu este bun si ca nu trebuie facut. Dupa reuniune, toata lumea a plecat acasa pentru a impune masuri protectioniste fara precedent.
In America, administratia Obama a cerut ca industria auto - aflata de altfel in faliment - sa foloseasca otel "made in USA". In Marea Britanie, in acest moment tara europeana cea mai lovita de criza, guvernul Gordon Brown a planificat consumul cerand britanicilor sa consume numai "made in UK".
In Franta, presedintele Sarkozy a mers de-a dreptul si a impus companiilor franceze care au primit ajutor de la stat sa nu delocalizeze productia sau serviciile in alte state, inclusiv din UE. Deunazi, el a cerut direct Renault sa nu deschida o alta fabrica in Cehia, ci sa faca asta in Franta, pentru a da de munca francezilor. Criza calca peste zeci de tratate, acorduri si legi atat la nivel mundial, cat si european. Adevarat este ca Uniunea Europeana a fost creata pentru a preveni crizele, nu pentru a le rezolva. Sa fie insa atat de fragila aceasta constructie incat sa se dezmembreze inainte de venirea propriu-zisa a taifunului?
Toti specialistii sunt de acord ca varful crizei inca nu a sosit, cel mai probabil el va lovi America in vara si Europa in toamna-iarna. Situatia este cu atat mai complicata cu cat la Bruxelles se vorbeste adesea despre sfarsitul monedei unice euro. Motivul? Tot mai multe state ce utilizeaza moneda europeana au prognozat pentru acest an deficite bugetare de 9-10% din PIB.
Cea mai grava situatie este in Spania si Grecia, dar nici Italia si Franta un stau mai bine. Va putea Banca Centrala Europeana, cu sediul la Frankfurt, sa faca fata unor asemenea gauri negre? Deficitul bugetar admis in zona euro este de maximum 3%. Cu alte cuvinte, va plati Germania pentru toata zona?
Este adevarat ca nici Marea Britanie nu sta mai bine cu lira sterlina. Dupa o prabusire de 40%, in 12 luni in fata euro PIB-ul britanic, exprimat in lire sterline, are un deficit de 10%. Vestea buna in privinta continuarii existentei euro este ca doar Germania ar putea fi interesata in a se reveni la moneda nationala. Toti ceilalti parteneri europeni sunt constienti de faptul ca ar avea mult de pierdut intr-un razboi al monedelor.
Ar putea oare un cetatean roman, platit in lei, sa-si foloseasca ca moneda de rezerva peseta spaniola, lira italiana sau chiar francul francez? Putin probabil. Lumea ar dori neaparat marci germane. Apoi, trecerea inapoi la monedele nationale ar insemna un cost de zeci de miliarde de euro pe care putine state si le-ar permite in aceste momente.
Mai mult, in acel moment, am putea considera ca Uniunea Europeana si-ar inceta existenta ca entitate politica, ea ramanand, cel mult, un spatiu al schimburilor de marfuri fara taxe vamale. Asta desigur, daca protectionismul nu va atinge si aici noi culmi.
In timp ce Europa si lumea intreaga a ajuns la limita cu incercarile disperate de a face fata crizei, Romania este departe de a se fi gandit macar la o solutie cat de cat acceptabila. Ba, dimpotriva, Romania este astazi cea mai putin protectionista tara din Uniunea Europeana.
Aici, criteriile de eligibilitate la licitatii, cu bani de la buget sau cu bani europeni, defavorizeaza din start firmele romanesti. Publicul isi aminteste de situatiile din anii trecuti, care continua si in ziua de astazi, cand licitatiile pentru constructia de sosele erau castigate de companii neromanesti care aveau in tara un singur angajat cu laptop.
Este adevarat ca munca se desfasura cu muncitori romani, dar firma respectiva isi punea un profit de 50% pe care si-l repatria in tara de origine. Acelasi lucru se intampla si astazi, si in toate domeniile.
Programul rabla din Germania a dat o gura de oxigen Loganului de la Pitesti. Asta nu-i va determina insa pe cei din administratia centrala si locala din Romania sa faca licitatii prin care sa cumpere masini ieftine, eventual Logan. Sunt cumparate zeci de mii de masini mari, fabricate in Germania. Audi A8, care transporta dosul pretios al demnitarului roman, costa cat 12 Loganuri, asta inseamna ca tot Romania subvestioneaza Germania si un invers.
E greu de asteptat din partea Bucurestiul o masura coerenta anticriza. Sansa noastra ramane tot Bruxelles-ul care, daca nu se va farama, va avea grija si de rudele sale sarace. Daca lucrurile se rup insa la nivel european, Romania se va intoarce la un mod de viata comparabil cu cel din epoca Ceausescu.
Sursa: Ziare.com
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Decontarea directa, cu propria polita RCA, presupune reparea unui autovehicul in baza propriului...
Polita RCA ar putea avea pret variabil, in functie de profilul de risc al beneficiarului, estimat...
Mobilizare generala impotriva maririi RCA Transportatorii din Romania anunta mobilizarea generala...
Anul 2015 ar putea marca o reluare de ciclu pe piata asigurarilor din Romania, sunt de parere...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...