Orice privatizare a unei banci a avut in prim-plan un element deloc de neglijat si nu prea placut pentru multi dintre angajatii bancilor: reducerile de personal. Schimbarea actionariatului majoritar genereaza zvonuri si temeri privind pierderea locului de munca, provocand frisoane in randul angajatilor. Iar cand este vorba despre trecerea din mana statului in proprietatea unei banci private din Occident, temerile se dubleaza, restructurarea activitatii lasand fara loc de munca mii de oameni concediati.
Ca este vorba despre privatizarile Bancii Agricole sau a BRD-ului, sau fuziunea dintre Banca Tiriac si HVB Bank, toate au condus la reducerea numarului de angajati. Aceste cifre nu sunt dezvaluite de catre banci, amplificand si mai mult starea de incertitudine. Totusi, inainte de preluarea Bancii Agricole de catre austriecii de la Raiffeisen Bank, statul, prin directorul de atunci al bancii, Eugen Radulescu, a hotarat restructurarea bancii.
Miscarea a avut ca scop eficientizarea bancii, iar rezultatul a fost cat se poate de drastic: de la circa 6500 de oameni, personalul a fost redus pana la aproximativ 3500.
Privatizarile BCR si CEC inseamna mii de salariati sacrificati
Preluarea Bancii Comerciale Romane si pregatirile CEC-ului de privatizare au produs in sanul angajatilor de aici aceeasi stare de teama prin care au trecut si predecesorii lor. In cazul CEC-ului, acelasi Eugen Radulescu, a luat o masura similara ca cea de la Banca Agricola pentru a creste performantele unei banci ramase mult in urma vremurilor noastre. Reducerile de la CEC facute in cursul anului trecut s-au situat, conform unui interviu acordat revistei Bilant, in jurul a 1500 de oameni. Ramane de vazut daca aceasta miscare va avea succesul privatizarii Bancii Agricole...
Ultimul si cel mai la moda zvon este legat de reducerile personalului din cea mai importanta banca din sistem. BCR-ul, care detine primul loc in piata bancara autohtona si are o multime de sucursale, va intra si ea in `hora` disponibilizarilor. Acest lucru a fost partial recunoscut de catre directorul general al Erste Bank, Andreas Treichl, la prima conferinta dupa preluarea BCR : `Vom deschide , vom inchide, este o activitate continua si va depinde in principal de mobilitate. Pentru Erste, resursa importanta sunt oamenii, dar oamenii calificati. Doar cei calificati vor ramane la BCR. Nu pot sa spun ca toti vor ramane`, a rezumat domnia sa.
Sursa: www.cotidianul.ro
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Decontarea directa, cu propria polita RCA, presupune reparea unui autovehicul in baza propriului...
Polita RCA ar putea avea pret variabil, in functie de profilul de risc al beneficiarului, estimat...
Mobilizare generala impotriva maririi RCA Transportatorii din Romania anunta mobilizarea generala...
Anul 2015 ar putea marca o reluare de ciclu pe piata asigurarilor din Romania, sunt de parere...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...