Noua taxa auto incalca norme UE


Data: 04.08.2006

Comisia Europeana ar putea amenda Romania cu zeci sau sute de milioane de euro, daca se constata ca noua taxa pentru prima inmatriculare incalca libera circulatie.

Secretarul de stat in Ministerul Integrarii Europene, Leonard Orban, a declarat ieri ca noul Cod fiscal risca sa incalce cerintele Uniunii Europene, referitor la o serie de taxe si impozite introduse, printre care se numara si cele pentru prima inmatriculare a autovehiculelor in Romania.

Potrivit lui Orban, decizia menita sa protejeze productia interna de automobile ar putea fi dezavuata de Uniune, adaugind ca exista deja o rezolutie prin care sint interzise astfel de masuri protectioniste. Tocmai in baza unui astfel de document, Comisia Europeana a deschis o procedura de incalcare a tratatului Uniunii privind principiul liberei circulatii a marfurilor in cazul Ungariei.

`Este intr-adevar deschisa o procedura de incalcare a tratatului pentru Ungaria. Daca in doua luni de la finalizarea acestei proceduri, tara respectiva nu-si modifica legislatia in conformitate cu directivele UE, atunci este sanctionata. Si daca nici atunci nu apare nici o modificare, cazul este analizat la Curtea Europeana de Justitie`, a sustinut Orban.

Riscuri si penalizari

`Aceasta procedura se aplica numai statelor membre, deci Romania ar putea fi afectata dupa 1 ianuarie 2007. Actualele prevederi vor fi analizate de catre Comisie si, daca se constata ca Romania a incalcat acquis-ul comunitar, vom fi nevoiti sa modificam legislatia fiscala. In caz contrar, vom suporta penalizari financiare extrem de dure, de ordinul zecilor sau sutelor de milioane de euro`, a explicat secretarul de stat in MIE.

Orban a subliniat ca modul in care Romania va beneficia de statutul de membru al UE, de la 1 ianuarie 2007, depinde foarte mult de comportamentul pe care tara noastra il va avea in interiorul Uniunii, esential fiind ca autoritatile de la Bucuresti sa inteleaga foarte bine regulile jocului politic si sa respecte acquis-ul comunitar. `Daca nu intelegi ca e bine sa te pliezi pe deciziile majoritatii, atunci riscurile sint extrem de mari. Incepi sa te intrebi de ce esti ocolit, de ce vin bani mai putini sau de ce o conducta de petrol trece prin alta parte si nu prin Romania`, a avertizat oficialul MIE.

Codul fiscal, 95% european

Surse guvernamentale au declarat referitor la problemele ridicate de Orban ca Romania nu va avea de suferit de pe urma nici uneia dintre modificarile Codului fiscal. Acestea au subliniat ca 95% dintre modificari reprezinta implementarea acquis-ului comunitar in legislatia fiscala romaneasca. In plus, toate amendarile Codului au fost negociate direct cu oficialii de la Bruxelles, inclusiv taxa de inmatriculare, au afirmat sursele citate.

Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), promotorul taxei de prima inmatriculare, a refuzat sa comenteze declaratiile oficialului MIE. `Nu avem nimic de comentat`, a declarat Marius Carp, secretar general al APIA.

Reprezentantii Automobil Clubului Roman au criticat noua taxa impusa in Codul fiscal. `La propunerea Guvernului Romaniei, Camera Deputatilor a adoptat cu superficialitate noul Cod fiscal, care impune conditii prohibitive la intrarea in Romania a autovehiculelor din Uniunea Europeana, in contradictie cu prevederile Capitolului 1 din negocierile de aderare care fac referire la libera circulatie a marfurilor.`

Cum se aplica noua taxa

Taxa speciala pentru prima inmatriculare se aplica oricarui autovehicul din Romania, nou sau rulat, atit de provenienta autohtona, cit si din import. Sub incidenta taxei speciale intra autoturismele si autovehiculele, inclusiv cele comerciale, cu masa totala de pina la 3,5 tone. Taxa speciala variaza in functie de normele Euro pe care le indeplineste autovehiculul respectiv si de cilindre. Pentru masinile rulate, se ia in calcul si virsta autoturismului.

Sursa:
Bloombiz

Articole RCA »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Decontarea directa, un nou mar al Discordiei pe piata RCA din Romania

Decontarea directa, cu propria polita RCA, presupune reparea unui autovehicul in baza propriului...

Un nou proiect de lege ar putea aduce preturi personalizate pentru polita RCA

Polita RCA ar putea avea pret variabil, in functie de profilul de risc al beneficiarului, estimat...

Transportatorii din Romania anunta proteste de amploare fata de marirea RCA

Mobilizare generala impotriva maririi RCA Transportatorii din Romania anunta mobilizarea generala...

Anul marilor sperante pentru asiguratorii din Romania

Anul 2015 ar putea marca o reluare de ciclu pe piata asigurarilor din Romania, sunt de parere...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor