Veniturile celui mai mare broker de asigurari din lume, cu reprezentanta in tara noastra, Marsh, au crescut cu 50% in 2007. Volumul primelor intermediate de brokeri va creste constant in urmatorii ani, cu circa 20%, conform estimarilor din piata. De asemenea, prin venirea cat mai multor companii straine, concurenta se va accentua in avantajul clientului, care va beneficia de o imbunatatire a serviciilor pe care le acceseaza. Primele din asigurarile intermediate de brokeri ar putea ajunge la 600 milioane de euro in 2008, reprezentand 22% din piata asigurarilor, conform datelor din piata, mare parte din acestea fiind realizate de primele cinci companii de brokeraj.
Dintre acestea, Marsh Romania, subsidiara locala a celui mai mare broker de asigurari din lume, a afisat venituri de 6 milioane de euro din activitatea de brokeraj si consultanta in 2007, conform estimarilor, cu circa 50% mai mari decat in 2006, a spus directorul general al companiei, Cristian Fugaciu, pentru NewsIn.
`Pentru 2007, rezultatele financiare ale companiei nu au fost auditate, insa estimam venituri de 6 milioane de euro`, a precizat directorul companiei, care a adaugat ca in 2008 compania va continua sa dezvolte si sa diversifice serviciile oferite clientilor. `Veniturile provin din activitatea de brokeraj in asigurari si consultanta de risc`, a mentionat Fugaciu.
Cristian Fugaciu considera ca in prezent Marsh Romania detine circa 10% din totalul pietei de brokeraj.
2008, anul brokerilor de retail Managerul Marsh Romania a mai spus ca, in unele state din Europa, primele intermediate de brokeri au ajuns la 80% din piata asigurarilor, aspect care arata ca Romania este o piata cu un mare potential de crestere. Acesta a adaugat ca, in 2008, piata de brokeraj ar putea ajunge la o pondere de 25% in total piata de asigurare din Romania.
In opinia lui Fugaciu, anul acesta vor creste asigurarile de persoane, auto si locuinte pentru brokerii de retail si asigurari de raspunderi profesionale, employee benefits, asigurari pentru constructii, asigurari industriale si cladiri pentru brokerii corporate.
Reprezentantul Marsh considera ca 2008 va aduce o crestere puternica pe segmentul pensiilor private facultative (pilon III). `Vom dezvolta colaborarea cu administratorii de top de pe piata pensiilor facultative (pilon III)`, a mai spus directorul general al Marsh Romania.
Politele de locuinta si de sanatate au potential de crestere
Ponderea primelor intermediate de brokeri va creste, in principal, pe partea de retail. Pe piata de corporate, marea majoritate a firmelor au deja o anumita cultura, o anumita practica in domeniu, iar multe dintre companiile multinationale lucreaza deja cu un broker, ceea ce inseamna ca aceasta piata este mai bine reprezentata de brokeri.
`Vad cresterea mai mare ca procent in dinamica pe retail, pentru ca piata este acoperita foarte putin in momentul de fata. Si nu vorbim de RCA si de asigurari de viata, unde deja exista o istorie si un grad de saturatie mai mare. Ma refer la celelalte linii, cum ar fi asigurarile de locuinte, de sanatate.
Un aspect negativ este faptul ca pe domeniul corporate, din pacate, nu exista statistici pe piata, sau noi, cel putin, nu avem acces la ele. Ne-ar fi de mare folos, spre exemplu, sa stim in ce masura companiile au asigurari pentru businessul lor si in ce masura acestea sunt incheiate direct si cat prin brokeri`, mai spune Fugaciu.
Societatile de profil din UE vor castiga cota de piata
Multi dintre brokerii din Romania colaboreaza deja cu societati de asigurare din spatiul Uniunii Europene (UE), care si-au notificat activitatea pe teritoriul tarii noastre. Seful Marsh Romania considera ca societatile de asigurare din UE vor fi din ce in ce mai active pe piata romaneasca a asigurarilor si, in timp, vor lua din cota de piata a celorlalte companii de asigurari din Romania.
`In prezent, aceste companii vizeaza in special segmentul corporate, dar este posibil ca unele sa intre si pe retail dupa ce vor tatona terenul.` Cristian Fugaciu a mentionat ca acesti jucatori incheie parteneriate cu diversi asiguratori deja prezenti pe piata sau actioneaza prin brokeri, iar daca vad ca piata merge, isi deschid o operatiune proprie.
Conform estimarilor acestuia, la sfarsitul anului viitor nu va mai exista nici macar o societate cu capital romanesc in Top 10. `In ceea ce priveste asiguratorii de talie medie si mica, probabil ca acestia vor fi vanduti, in conditiile in care au ce oferi unui potential investitor.
Un articol de: Oana Grecea
Integral in Adevarul
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Decontarea directa, cu propria polita RCA, presupune reparea unui autovehicul in baza propriului...
Polita RCA ar putea avea pret variabil, in functie de profilul de risc al beneficiarului, estimat...
Mobilizare generala impotriva maririi RCA Transportatorii din Romania anunta mobilizarea generala...
Anul 2015 ar putea marca o reluare de ciclu pe piata asigurarilor din Romania, sunt de parere...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...