Polita RCA va fi mai scumpa cu pana la 60% pentru soferii indisciplinati


Data: 22.12.2006

De la 1 ianuarie 2007, companiile de asigurari vor aplica un sistem de reduceri si majorari ale tarifelor la asigurarile auto. Aplicarea sistemului de bonusuri sau penalizari in functie de istoricul daunelor are un inceput timid in Romania. Societatile de asigurari ofera soferilor care nu au avut accidente, in ultimii trei ani, reduceri de 30% la incheierea politelor RCA pe 2007.

In schimb, conducatorii auto cu un `portofoliu` bogat de accidente vor fi nevoiti sa achite o polita mai scumpa. Ce primesc soferii cuminti in plus la plata politiei RCA fata de cei mai putin norocosi in trafic? Aceasta este o intrebare la care am cautat raspunsul in ofertele pentru anul viitor ale societatilor de asigurari care practica sistemul bonus/malus. Putine dintre companiile de asigurari anunta ca aplica acest sistem de acordare de reduceri pentru un istoric de asigurari fara daune sau de penalizari pentru un trecut in care s-au platit daune. Si in majoritatea cazurilor, datorita inexistentei unei bazei de date comune, asiguratorii acorda bonusuri sau penalizeaza,  dupa caz, numai proprii clienti, carora le cunoaste istoricul.

10% bonus pentru fiecare an de asigurare fara daune

Acest istoric al daunelor conteaza cu adevarat la exterm de putine companii. Astfel, se acorda un bonus de 10% pentru un an de asigurare fara daune, de 20% din valoarea  politei RCA pentru doi ani de asigurare si de 30% pentru trei ani de asigurare fara daune. In schimb, un an anterior de asigurare cu daune duce la majorarea tarifului RCA cu 20%, doi ani cu 40%, in timp ce pentru trei ani nivelul tarifului creste cu 60%. La alte companii de asigurari, soferii-persoane fizice, cu istoricul nepatat, pot plati chiar cu 80% mai putin pentru aceeasi polita, fata de cei mai indisciplinati. Persoanele juridice cu incidente scot din buzunar pentru RCA chiar si cu 300% mai mult fata de nivelul minimum, de care pot beneficia companiile care nu au avut incidente.

Reduceri in functie de sex sau locatie

`Acest sistem bons/malus ar fi deosebit de util, in sensul ca cine e neatent si produce accidente sa plateasca anul viitor mai mult. Sistemul nu s-a generalizat insa pentru ca piata autohtona nu s-a asezat in adevaratul sens al cuvantului si pentru ca nu exista o baza de date comuna`, mai spune presedintele UNSICAR. Acesta apreciaza ca sistemul bonus/malus se va aplica in Romania atunci cand asiguratorii vor ajunge sa inteleaga necesitatea constituirii bazei de date comune, care nu inseamna neaparat o cale de a fura clientii celuilalt.

 

Chiar daca aplicarea unor tarife mult mai mari pare descurajant pentru clientii cu un istoric mai zbuciumat in trafic, societatile de asigurari care aplica sistemul isi pot curata portofoliul de clienti de cei cu `antecedente`, pentru care trebuie sa onoreze aproape sigur plata daunelor. In lipsa sistemului amintit, unele companii acorda bonusuri in functie de locul inmatricularii autoturismului, polita RCA pentru autovehiculele din mediul rural fiind mai ieftina cu circa 10% fata de cea aferenta unui autovehicol din mediul urban, unde riscul de accident este mai mare. Alte societati aplica un algoritm care combina atat nivelul daunei cu varsta sau sexul solicitantului, locul de rezidenta si caracteristicile autovehiculului, atat pentru persoanele fizice, cat si cele juridice.

Alte companii de asigurari au optat pentru atragerea persoanelor fizice de sex feminin, carora le acorda o reducere de 10% din tariful RCA pentru 2007. Majoritatea companiilor acorda reduceri cuprinse intre 20 si 30% la polita RCA aferenta anului viitor pentru pensionari, in timp ce persoanele cu deficiente locomotorii care detin mijloace de transport adaptate infirmitatii lor vor beneficia de reduceri de 30-50%. `Astfel de practici sunt modalitati de subscriere, prin care asiguratorii optimizeaza chipurile prima de asigurare cu riscul`, declara presedintele UNSICAR.

Sursa:
www.adevarulonline.ro

Articole RCA »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Decontarea directa, un nou mar al Discordiei pe piata RCA din Romania

Decontarea directa, cu propria polita RCA, presupune reparea unui autovehicul in baza propriului...

Un nou proiect de lege ar putea aduce preturi personalizate pentru polita RCA

Polita RCA ar putea avea pret variabil, in functie de profilul de risc al beneficiarului, estimat...

Transportatorii din Romania anunta proteste de amploare fata de marirea RCA

Mobilizare generala impotriva maririi RCA Transportatorii din Romania anunta mobilizarea generala...

Anul marilor sperante pentru asiguratorii din Romania

Anul 2015 ar putea marca o reluare de ciclu pe piata asigurarilor din Romania, sunt de parere...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor