Prin mentinerea scrisorii de garantie a bancii austriece, statul a lasat o portita pentru a reactiva negocierile cu candidatul respins oficial. Executivul discuta in sedinta de astazi forma finala a contractului de privatizare a CEC. Oficial, in cursa pentru preluarea celei de a cincea banci din Romania se afla doi candidati, National Bank of Greece si OTP Bank, insa situatia ar putea lua o intorsatura neasteptata.
Desi concernul Raiffeisen Zentralbank - Raiffeisen International a fost scos oficial la jumatatea lunii iulie din cursa pentru privatizarea CEC, statul nu a renuntat definitiv la varianta austriaca. Negocierile dintre Comisia de privatizare a CEC si perdantul din vara, Raiffeisen Bank, pot fi oricand reluate datorita unei `portite` lasate deschise chiar de statul roman. Desi anuntata ca fiind iesita din cursa pentru achizitionarea a 70% din actiunile CEC, banca austriaca are, in mod surprinzator, in momentul de fata, sansa de a reintra in procesul de negociere. Cum? In cazul in care statul nu e multumit de niciuna dintre ofertele celor doua banci ramase oficial in cursa, National Bank of Greece si OTP Bank, Comisia de Privatizare poate reactiva discutiile cu banca austriaca.
Dupa aproape cinci luni de la anuntarea finalistilor, Raiffeisen inca mai are si in acest moment retinuta in conturile statului roman scrisoarea de garantie, document ce reprezinta conditia minima obligatorie in privinta valabilitatii ofertei de preluare a CEC. `Cand Comisia de Privatizare a stabilit finalistii, Raiffeisen a intrat practic in stand by, ceea ce inseamna ca nu am fost niciodata declarati ca fiind iesiti in totalitate din cursa preluarii CEC. Statul a lasat, practic, o `portita` prin care sa se poata intoarce la oferta Raiffeisen. si asta pentru ca, in momentul de fata, banca noastra respecta conditia contractului final prin care suntem obligati sa ne mentinem scrisoarea de garantie la Trezoreria statului`, a declarat, pentru Adevarul, Andrei Stamatian, director Organization & Process Management Area la Raiffeisen Bank.
Valabilitatea scrisorii de garantie, prelungita
Contactat telefonic, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, in acelasi timp si seful Comisiei de Privatizare a CEC, a declarat ca scrisorile de garantie depuse de angajanti pentru CEC au un termen de valabilitate. `Scrisorile de garantie sunt valabile doar pana la expirarea acestui termen`, precizeaza ministrul de finante. Cu alte cuvinte, seful Comisiei de Privatizare a CEC spune ca, odata ce termenul scrisorii de garantie a Raiffeisen expira, in mod automat banca austriaca isi pierde si statutul de candidat neoficial. Interesant este ca una dintre conditiile impuse de Comisia condusa de Sebastian Vladescu se refera chiar la reinnoirea termenelor scrisorilor de garantie, in situatia amanarii procesului de privatizare. Ceea ce se si intampla, de altfel.
`In scrisoarea de instructiuni, comisia nu si-a stabilit niciun termen-limita pentru privatizarea CEC, ceea ce face ca totul sa se amane. Participantii la acest proces trebuie astfel sa isi extinda, prin obligatiile asumate odata cu depunerea ofertelor angajante, perioada de valabilitate a scrisorilor de garantie, ceea ce Raiffeisen a si facut chiar in urma cateva zile. Confirmarea noastra a fost primita de Eximbank, iar astazi urmeaza sa instiintam de acest lucru si Ministerul Finantelor`, explica Andrei Stamatian. Din luna iulie, cand au fost anuntati finalistii, procesul de trecere a CEC in proprietate privata a cunoscut o serie de amanari a termenelor fixate in programul de privatizare.
Finalistii vor sa consulte camera de date a CEC
Surse bine avizate din piata bancara sustin faptul ca una dintre cauzele intarzierilor este aceea a cererilor facute, in urma cu doua saptamani, atat de National Bank of Greece, cat si de OTP Bank pentru o ultima consultare a camerei de date a CEC. Cei doi finalisti vor sa consulte situatia financiara exacta si evolutia pe piata autohtona a bancii in ultimele patru luni. si asta pentru ca ultimul contact cu realitatea din interiorul CEC a avut loc in luna iunie, cu cateva saptamani inaintea nominalizarii finalistilor.
Sursa: www.adevarulonline.ro
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Decontarea directa, cu propria polita RCA, presupune reparea unui autovehicul in baza propriului...
Polita RCA ar putea avea pret variabil, in functie de profilul de risc al beneficiarului, estimat...
Mobilizare generala impotriva maririi RCA Transportatorii din Romania anunta mobilizarea generala...
Anul 2015 ar putea marca o reluare de ciclu pe piata asigurarilor din Romania, sunt de parere...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...