Clientii au descoperit si POS-ul: numarul platilor cu cardul s-a dublat. Sumele cheltuite de romani prin utilizarea cardurilor emise sub sigla Visa s-au dublat in 2006 fata de anul anterior. In acelasi timp, numarul de tranzactii efectuate la comercianti au avut aceeasi crestere ca si valoarea acestora.
Majorarile vin pe fondul dezvoltarii acestui segment de activitate. Numarul magazinelor in care se poate plati cu cardul si numarul bancomatelor au crescut pe masura ce tot mai multi romani incep sa utilizeze acest mijloc de plata.
Aceasta tendinta este ilustrata si de scaderea ponderii numarului de operatiuni efectuate la bancomate cu peste patru puncte procentuale. Retragerea de numerar ramane inca la putere printre romani: operatiunile de retragere de numerar au reprezentat 84a din totalul tranzactiilor efectuate anul trecut de romani, potrivit datelor Visa.
Peste noua milioane de carduri au fost emise in Romania pana la finele anului trecut. Fata de finele lui 2005, numarul de carduri emise de bancile autohtone era cu aproape doua milioane mai mare.
Cati bani se fac din plati
Industria platilor efectuate prin intermediul cardurilor, dar si al conturilor, inclusiv operatiunile cu numerar generau pentru bancile din 25 de state ale UE profituri nete cumulate de zece miliarde de euro la nivelul anului 2002, potrivit unui studiu realizat de McKinsey&Company.
Aceasta in timp ce veniturile provenite din aceste operatiuni se situeaza la 125 de miliarde de euro. Diferenta o reprezinta insa cheltuielile bancilor: cele directe, dar si cele cu prestarea serviciilor pentru clientii lor, mentinerea conturilor si, nu in ultimul rand, costurile pe care le au cu promovarea produselor bancare destinate efectuarii de plati.
Pe de alta parte, din cei zece miliarde de euro - profitul net pe care il obtin bancile de pe urma acestor operatiuni, o suma de noua miliarde provine din noua tari.
Dar obtinerea unor profituri nete de pe urma acestor operatiuni ale clientilor difera de la o tara la alta. In cateva tari - Italia, Franta, Spania si Marea Britanie, bancile fac profituri solide de pe urma platilor efectuate de clientii lor, in timp ce, in majoritatea tarilor membre UE, cheltuielile sunt cam la acelasi nivel cu veniturile, in timp ce in Polonia pierderile erau substantiale la nivelul anului 2002, potrivit studiului mentionat.
Un articol de: Consuela Stegarescu
Sursa: Evenimentul Zilei
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Decontarea directa, cu propria polita RCA, presupune reparea unui autovehicul in baza propriului...
Polita RCA ar putea avea pret variabil, in functie de profilul de risc al beneficiarului, estimat...
Mobilizare generala impotriva maririi RCA Transportatorii din Romania anunta mobilizarea generala...
Anul 2015 ar putea marca o reluare de ciclu pe piata asigurarilor din Romania, sunt de parere...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...