Bancherii sunt constienti ca a cam trecut vremea cecului bancar, dar, in acelasi timp, recunosc ca acest instrument de plata nu poate fi eliminat definitiv, intrucat este in continuare destul de larg raspandit. In acelasi context, surse din piata atrag atentia ca cecul nu ar putea fi eliminat complet, atata timp cat in tarile membre ale Uniunii Europene acest instrument de plata este mult uzitat.
`In momentul de fata exista unele voci in comunitatea bancara care sustin ideea eliminarii complete a cecului, pe care il considera un instrument depasit. Alte opinii sunt ca, dimpotriva, cecul va continua sa joace un rol important pentru anumite categorii de tranzactii`, a declarat, pentru Adevarul, Mihai Bogza, presedintele Consiliului de Administratie al Bancpost. Potrivit acestuia, Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a initiat un studiu care sa prezinte de o maniera sistematica avantajele si dezavantajele mentinerii cecurilor, inclusiv prin prisma experientei internationale in domeniu.
`Studiul ar urma sa fie finalizat pana la sfarsitul acestui an si va fi realizat cu sprijinul programului Convergence al Bancii Mondiale, precum si al BNR si TransFond`, ne-a explicat Bogza. Concluziile vor fi supuse aprobarii atat Adunarii Generale a ARB, cat si autoritatilor, iar solutia se va reflecta printr-un proiect de amendare corespunzatoare a legislatiei, care va fi prezentat Parlamentului Romaniei.
Tranzactiile cu cecuri au crescut de 6 ori
Potrivit datelor furnizate de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR), numarul cecurilor decontate si achitate s-a dublat, spre exemplu, in 2005, comparativ cu 2000. Daca, anul trecut, in Romania s-au decontat si achitat peste 11,2 milioane de cecuri, in 2000, numarul acestora era de doar 5,27 milioane. Acest instrument de plata a inregistrat o ascensiune puternica in 2001, cand numarul acestora a ajuns la 9,9 milioane RON. Potrivit acelorasi date, furnizate de banca centrala, valoarea tranzactiilor cu cecuri a crescut de la 5,1 miliarde RON, in anul 2000, la 31,3 miliarde RON, anul trecut.
Comisioane mici, dar multa asteptare
Principalul motiv pentru care cecurile bancare sunt, inca, agreate ramane comisionul relativ redus. Problema ramane timpul de asteptare, care depaseste lejer trei saptamani. De exemplu, pentru ca o persoana fizica sa poata incasa un cec bancar in valoare de 1.000 de euro trebuie, in primul rand, sa-si deschida un cont curent. La BRD Groupe Societe Generale, pentru un astfel de cont se platesc 50 de centi pe luna, iar daca i se ataseaza si un card 25 de centi pe luna. Dupa stabilirea validitatii cecului, urmeaza decontarea. Pentru sume cuprinse intre 500 1.000 de euro, BRD percepe un comision de 2% (minim 3 euro). Pentru ca banii sa ajunga la cel care trebuie sa-i incaseze, dureaza cel mult 45 de zile.
La Banca Transilvania, timpul de asteptare este putin mai scurt, de `numai` sase saptamani. Deschiderea unui cont in valuta costa 30.000 de lei, insa comisionul perceput in functie de valoarea cecului (care pentru 1.000 de euro este de 1,5%) trebuie depus in cont inainte ca banii sa fie virati. Pentru un cont la HVB tiriac nu se percepe o taxa de deschidere, insa comisionul anual de administrare a contului este de 18 euro. Banii vin in aproximativ 45 de zile, iar comisionul de retragere este de 0,75% din suma.
Mii de cecuri au fost refuzate
Potrivit datelor furnizate de Bancpost, institutia bancara a refuzat, de la inceputul acestui an, nu mai putin de 9.000 de cecuri. Numarul total al cecurilor incasate si platite de Bancpost in perioada ianuarie-septembrie 2006 a fost de 700.000. Valoarea medie a unui cec incasat/platit de Bancpost este de 1.500 RON.
Sursa: www.adevarulonline.ro
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Decontarea directa, cu propria polita RCA, presupune reparea unui autovehicul in baza propriului...
Polita RCA ar putea avea pret variabil, in functie de profilul de risc al beneficiarului, estimat...
Mobilizare generala impotriva maririi RCA Transportatorii din Romania anunta mobilizarea generala...
Anul 2015 ar putea marca o reluare de ciclu pe piata asigurarilor din Romania, sunt de parere...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...