TARIFELE DE PRIMA, SUB PRESIUNEA CAPRICIILOR VREMII


Data: 17.08.2007

Pagubele cauzate de catastrofele naturale care s-au abatut asupra batranului continent in ultimii ani au determinat guvernele europene sa ia in discutie introducerea obligativitatii asigurarii locuintelor. Deoarece previziunile meteorologice pentru anii viitori nu sunt deloc favorabile, iar rata daunalitatii este in continua crestere, companiile de pe piata internationala scumpesc tarifele de prima.

In ultimii 40 de ani, numarul catastrofelor naturale s-a dublat, insa pagubele produse au crescut de sapte ori, cea mai mare parte a acestora fiind suportate de companiile de asigurari. In unele tari, statul intervine prin introducerea unor sisteme de asigurari obligatorii. In Spania si Elvetia, institutiile centrale ofera o acoperire de baza, in Danemarca compenseaza tarifele de prima, iar in Belgia, Franta si Norvegia functioneaza un sistem mixt. In Romania, proiectul de lege privind asigurarea obligatorie a locuintelor va fi trimis de guvern in Parlament in urmatoarea sesiune. Conform documentului, riscurile acoperite sunt cutremur, inundatii si alunecari de teren.

Plus 10% la tariful de prima

La jumatatea lunii iulie, presedintele Asociatiei Asiguratorilor elvetieni, Erich Walser, anunta ca autoritatile centrale vor sa introduca din 2009 obligativitatea asigurarii locuintelor impotriva cutremurelor, ca parte a unui program de protectie a populatiei. Drept urmare, tarifele de prima se vor scumpi, iar o familie va scoate din buzunar pentru asigurare cam 10%din valoarea casei. Suma va fi mai mica pentru cei care locuiesc cu chirie.

Landul Bavaria a devenit polul catastrofelor naturale petrecute in Germania. Situatia la nivel national si previziunile ca riscul de inundatii va creste de zece ori in anii urmatori, au determinat guvernul de la Berlin sa caute, impreuna cu expertii din domeniu, solutii pentru a acoperi pierderile inregistrate. Astfel, varianta elvetienilor, de a-si obliga cetatenii sa-si asigure locuinta pare o solutie viabila.

Specialistii estimeaza ca daunele provocate de inundatiile produse in Marea Britanie se ridica la peste 1,5 miliarde de euro, valoare care ar putea fi depasita daca fenomenele negative se perpetueaza. Situatia ii ingrijoreaza pe asiguratori, mai ales pe cei britanici, care si-au manifestat intentia de a creste tarifele de prima, atat pe segmentul asigurarilor de locuinte si a proprietatilor, cat si pe clasa asigurarilor auto, respectiv RCA si CASCO, cu aproximativ 10%.

Evolutia tarifelor la nivel international nu ar trebui sa afecteze piata locala, mai ales ca rata daunalitatii pe segmentul asigurarilor de locuinte este inca destul de redusa. `Nu cred ca miscarile de pe pietele internationale vor avea o influenta atat de mare asupra pietei romanesti. Gradul de daunalitate este in jurul a 20%, deci oricum e mai redus comparativ cu RCA sau CASCO, care domina piata din Romania. Din acest motiv, nu cred ca tarifele de prima se vor scumpi`, a explicat pentru Curentul Albin Biro, membru in Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. Totusi, rezultatele pe primul semestru din 2007 ale companiilor de profil indica o crestere a daunalitatii mai ridicata decat ritmul general de crestere a pietei. In plus, pe segmentul asigurarilor agricole, jucatorii din industrie au anuntat ca ar putea lua in discutie scumpirea politelor din aceasta toamna.
Un articol de: Simona Diaconu

Integral in Curentul

Articole RCA »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Decontarea directa, un nou mar al Discordiei pe piata RCA din Romania

Decontarea directa, cu propria polita RCA, presupune reparea unui autovehicul in baza propriului...

Un nou proiect de lege ar putea aduce preturi personalizate pentru polita RCA

Polita RCA ar putea avea pret variabil, in functie de profilul de risc al beneficiarului, estimat...

Transportatorii din Romania anunta proteste de amploare fata de marirea RCA

Mobilizare generala impotriva maririi RCA Transportatorii din Romania anunta mobilizarea generala...

Anul marilor sperante pentru asiguratorii din Romania

Anul 2015 ar putea marca o reluare de ciclu pe piata asigurarilor din Romania, sunt de parere...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor