Afla cum iti poti recupera banii daca ai platit deja taxa auto de prima vanzare


Data: 10.10.2012

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta legata de amanarea pana la 1 ianuarie 2013 a platii taxei auto de prima vanzare pentru masinile inmatriculate inainte de 1 ianuarie 2007 a trecut, marti, de Camera Deputatilor.

Ordonanta de urgenta privea suspendarea unor dispozitii ale legii nr.9/2012. Este vorba de articolele care impun plata taxei de prima vanzare pentru masinile inregistrate inainte de 1 ianuarie 2007, conform Romania Tv.

Taxa de prima vanzare a masinilor inmatriculate inainte de 2007 va fi suspendata pana la inceputul anului viitor, iar cei care au platit deja aceasta taxa vor primi banii inapoi, ca urmare a impactului pe care aceasta masura il are pentru un numar mare de proprietari auto, a anuntat, la inceputul anului ministrul Mediului de la acea vreme, Laszlo Borbely.

Returnarea taxei de prima inmatriculare, considerata ilegala de magistratii europeni, se solicita la Directia Generala de Finante Publice Judetene care a emis decizia de plata. Daca autoritatea fiscala refuza sa va inapoieze banii, o puteti actiona in judecata. Va prezentam astazi procedura completa prin care va puteti recupera taxa auto.

Asadar, daca faceti parte dintre cei care au platit taxa de prima inmatriculare conform primei variante a OUG nr. 50/2008, puteti solicita returnarea banilor.

Primul pas pe care trebuie sa il faceti este sa solicitati la Directia Generala de Finante Publice Judetene restituirea taxei de poluare pe care ati achitat-o, motivand ca taxa este contrara dreptului comunitar.

Avocatul Felix Tudoriu a explicat pentru AvocatNet.ro ca “cererea se face conform regulei generale din art 117 Codul de procedura fiscala care reglementeaza posibilitatea restituirii taxelor si impozitelor, deoarece autoritatile romane, cel putin pana in prezent, nu au emis vreo norma care sa prevada procedurile administrative de solutionare a acestei situatii speciale”.

Documentele care trebuie anexate cererii de restituire sunt, potrivit avocatului:

cartea de identitate a vehiculului,

certificatul de inmatriculare al acestuia,

documentul doveditor al platii taxei.

Totusi, avand in vedere ca nu exista norme speciale pentru aceasta situatie, Felix Tudoriu avertizeaza ca este posibil ca autoritatile sesizate cu astfel de cereri sa creeze practici neunitare sau sa ceara si alte acte decat cele descrise mai sus.

Avocatul a precizat ca Directia Generala de Finante Publice trebuie sa raspunda in 45 de zile la solicitarea de restituire a taxei.

“Exista multe opinii care au indicat un termen de 30 de zile, insa cred ca au neglijat ca in Codul de procedura fiscala exista un termen special care deroga de la termenul general de 30 de zile impus de obicei autoritatilor publice pentru a raspunde”, a mai precizat Felix Tudoriu.

In cazul in care raspunsul organului fiscal este unul negativ, trebuie sa va adresati instantei cu o cerere de chemare in judecata a Directiei de Finante Publice. Cererea se depune la Sectia Comerciala si de Contencios Administrativ si Fiscal a Tribunalului in raza caruia aveti domiciliul si trebuie insotita de dovada cererii pe care ati facut-o la organul fiscal, precum si de raspunsul primit de la acesta.

“Termenul pentru a actiona in justitie este de 6 luni de la data raspunsului negativ sau de la data expirarii termenului in care autoritatea publica trebuia sa raspunda”, a subliniat avocatul contactat de AvocatNet.ro.

Costurile procedurii

Potrivit avocatului Felix Tudoriu, singurele costuri pe care trebuie sa le suportati sunt taxa judiciara si timbrul judiciar deoarece in fata autoritatilor fiscale procedura este gratuita.

Astfel, taxa judiciara este de 4 lei plus 10% din suma solicitata, dar nu mai mult de 39 lei. La aceasta se adauga timbrul judiciar a carui valoare poate varia in functie de suma solicitata, dar nu poate fi mai mare de 5,30 lei.

 

Articole RCA »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Decontarea directa, un nou mar al Discordiei pe piata RCA din Romania

Decontarea directa, cu propria polita RCA, presupune reparea unui autovehicul in baza propriului...

Un nou proiect de lege ar putea aduce preturi personalizate pentru polita RCA

Polita RCA ar putea avea pret variabil, in functie de profilul de risc al beneficiarului, estimat...

Transportatorii din Romania anunta proteste de amploare fata de marirea RCA

Mobilizare generala impotriva maririi RCA Transportatorii din Romania anunta mobilizarea generala...

Anul marilor sperante pentru asiguratorii din Romania

Anul 2015 ar putea marca o reluare de ciclu pe piata asigurarilor din Romania, sunt de parere...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor