Taxa de inmatriculare a autoturismelor, care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2007, este incompatibila atat cu Tratatul de aderare a Romaniei, cat si cu jurisprudenta Curtii Europene de Justitie, se arata in proiectul de Raport al Comisiei Europene.
Singurul neajuns al legislatiei fiscale romanesti, potrivit proiectului de Raport al Comisiei, este introducerea noii taxe pentru inmatriculare care contravine legilatiei europene.
Taxa speciala pentru prima inmatriculare a fost introdusa in Codul Fiscal, pe baza unor principii care vizeaza, in primul rand, protectia mediului. Taxa ar trebui sa descurajeze atat cumpararea de masini cu emisii mari de noxe, cat si invadarea pietei auto romanesti, dupa aderare, cu autoturisme la mana a doua, asa cum a aratat experienta tarilor integrate in UE in 2004. Pretul masinilor second-hand va scadea simtitor, din 2007, dupa aderare, odata cu eliminarea taxelor vamale si a accizelor, iar guvernul vrea sa compenseze pierderea de venituri din aceste surse prin introducerea taxelor pentru inmatriculare.
Pentru masinile euro 5 si euro 4 taxele vor fi mai mici comparativ cu celelalte categorii, intre 50 si cateva sute de euro. In schimb, pentru masinile euro 3 cu o capacitate cilindrica de pana in 1.600 cmc cu o vechime mai mica de sase luni taxa de inmatriculare va fi de 612 euro, iar pentru cele cu o capacitate cilindrica de peste 3.000 cmc dar cu o vechime de sase ani taxa va ajunge la 5.070 euro.
Pentru masinile euro 2, de pana la 1.600 de cmc, taxa va fi de 2.700 euro, iar pentru cele cu o capacitate de peste 3.000 cmc, de 6.240 de euro. Cele mai mari taxe vor fi pentru autoturismele euro 1 si noneuro cu o capacitate cilindrica de peste 3.000 cmc, de 7.020 de euro si, respectiv, 7.500 euro.
La capitolul Taxarea in Romania, proiectul de Raport semnaleaza alinierea legislatiei fiscale romanesti cu cea europeana, cresterea accizelor pana la nivelul minim din UE la majoritatea bunurilor accizate (exceptie fac cele pentru care s-a obtinut preluingirea perioadei de gratie), precum si introducerea regimului intra-comunitar de TVA. Proiectul apreciaza, de asemenea, decizia de desfiintare a magazinelor duty-free de pe frontiere si introducerea in legislatie a masurilor de cooperare administrativa dintre statele UE si
Sursa: www.bloombiz.ro
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Decontarea directa, cu propria polita RCA, presupune reparea unui autovehicul in baza propriului...
Polita RCA ar putea avea pret variabil, in functie de profilul de risc al beneficiarului, estimat...
Mobilizare generala impotriva maririi RCA Transportatorii din Romania anunta mobilizarea generala...
Anul 2015 ar putea marca o reluare de ciclu pe piata asigurarilor din Romania, sunt de parere...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...