Uniunea Europeana ezita inca sa autorizeze Statele Unite sa aiba acces la datele bancare ale cetatenilor sai, in numele luptei impotriva terorismului, cu cateva zile inainte de data limita.
Parlamentul European a intensificat joi presiunea, cerandu-le guvernelor UE sa isi amane decizia in acest dosar, asteptata in principiu pana cel tarziu luni, transmite AFP.
Sefii grupurilor politice din PE au sustinut in unanimitate aceasta cerere, potrivit unui participant. Presedintele institutiei, Jerzy Buzek, le va scrie ministrilor de interne din cele 27 de state membre, care se vor reuni luni la Bruxelles, in care le va solicita sa nu aprobe cererea SUA cu aceasta ocazie, potrivit aceleiasi surse.
Alesii vor ca UE sa astepte, inainte de a lua o decizie, intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona in 1 decembrie. in baza acestui tratat, Parlamentul European, foarte atent la respectarea datelor personale ale cetatenilor, va avea un cuvant de spus.
"Ar fi un scandal daca ministrii ar decide sa ia in viteza o decizie asupra unui acord fundamental viciat, cu o zi inainte de intrarea in vigoare a Trataului de la Lisabona", a afirmat intr-un comunicat cei doi copresedinti al europarlamentarilor Verzi, Rebecca Harms si Daniel Cohn-Bendit.
Europenii si americanii sunt implicati in negocieri delicate privind folosirea datelor Swift, un organism care se ocupa de fluxurile financiare are peste 8.000 de banci in lume si coopereaza, dupa atentatele din 11 septembrie 2001 in Statele Unite cu Washingtonul, furnizand date in cadrul luptei antiterorism.
Swift, al carui sediu este situat in apropiere de Bruxelles, intentioneaza sa isi transfera banca de date (cu exceptia datelor americane) in Olanda. Pentru a putea avea in continuare acces la tot ceea ce priveste Europa, SUA trebuie sa ajunga la un acord cu tarile din UE.
Washingtonul insista pentru negocierea unui acord temporar, pe o perioada de un an, timp in care va putea ajunge la un compromis durabil, in care sa fie implicat si PE, privind apararea datelor europenilor.
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Decontarea directa, cu propria polita RCA, presupune reparea unui autovehicul in baza propriului...
Polita RCA ar putea avea pret variabil, in functie de profilul de risc al beneficiarului, estimat...
Mobilizare generala impotriva maririi RCA Transportatorii din Romania anunta mobilizarea generala...
Anul 2015 ar putea marca o reluare de ciclu pe piata asigurarilor din Romania, sunt de parere...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...