Comisia Europeana a desfasurat la Bucuresti, in perioada 24 - 25 august, ultima misiune de peer-review avand drept scop evaluarea sectorului asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto (RCA) din Romania, informeaza un comunicat transmis de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
In acest scop, expertii misiunii au avut intalniri cu reprezentanti ai Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, precum si cu cei ai Ministerului Administratiei si Internelor, Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania, Fondului de Protectie a Victimelor Strazii si Inspectoratului General al Politiei Rutiere.
La sfarsitul celor doua zile, expertii misiunii au prezentat partii romane concluziile evaluarii si au formulat o serie de recomandari. Au fost apreciate masurile luate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor in domeniul asigurarilor obligatorii RCA, printre care se numara interzicerea vanzarii acestora in spatii deschise, neamenajate corespunzator, si eliminarea obligativitatii asiguratilor de a notifica intentia de denuntare a asigurarii cu 30 de zile inainte de expirare.
Aceste masuri contribuie atat la cresterea calitatii informatiilor transmise de societatile de asigurare in baza unica de date CEDAM, cat si la micsorarea perioadei de raportare catre aceasta - obiectiv care reprezinta una dintre recomandarile expertilor misiunii de peer-review. Totodata, a fost apreciata pozitiv tendinta de crestere a numarului de autovehicule asigurate RCA, constatandu-se ca ponderea acestuia in total numar de autovehicule inmatriculate in Romania a atins deja 87 la suta - grad de cuprindere in asigurare care se apropie de valoarea necesara semnarii Acordului Multilateral de Garantare (MGA) si anume de 90 la suta.
Expertii misiunii de evaluare au subliniat necesitatea luarii masurilor necesare pentru ca orice persoana care isi asigura autovehiculul pentru raspundere civila auto obligatorie sa primeasca, odata cu polita de asigurare, si vigneta aferenta si sa o aplice pe parbriz astfel incat calitatea de asigurat sa fie dovedita fara a mai fi necesar controlul in trafic. Avand in vedere recomandarea expertilor, in perioada imediat urmatoare legislatia specifica va fi modificata astfel incat aceasta sa prevada sanctiuni atat pentru societatile de asigurare care nu inmaneaza asiguratilor vigneta aferenta politei RCA, cat si pentru asiguratii care nu o aplica pe parbriz.
Sursa: www.bloombiz.ro
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Decontarea directa, cu propria polita RCA, presupune reparea unui autovehicul in baza propriului...
Polita RCA ar putea avea pret variabil, in functie de profilul de risc al beneficiarului, estimat...
Mobilizare generala impotriva maririi RCA Transportatorii din Romania anunta mobilizarea generala...
Anul 2015 ar putea marca o reluare de ciclu pe piata asigurarilor din Romania, sunt de parere...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...