Gothaer Asigurari Reasigurari: "Cel mai important, pe langa protectia investitiei in sine, este grija activa a managerilor pentru protejarea si siguranta clientilor, a angajatilor si a tertilor"


Data: 03.12.2015

Despagubiri de milioane de euro pentru victimele de la Colectiv. Bursa Asigurarilor prezinta politele care ar fi acoperit aceste riscuri, astazi prin intermediul societatii Gothaer Asigurari Reasigurari

Bursa Asigurarilor: Pe masura ce numarul victimelor tragediei din Colectiv creste, se vorbeste in spatiul public despre eventuale despagubiri record, de ordinul sutelor de milioane de euro. Printre cei care ar putea sa plateasca aceste daune fabuloase s-a vorbit de primaria sectorului 4 sau de Ministerul de Interne. Asiguratorii isi exprimau, insa, indoiala ca statul ar urma sa isi asume aceste asigurari, care se ridica la zeci de milioane de euro. Ce tip de asigurari ar fi acoperit aceasta suma?

Gothaer Asigurari: In cazul acesta, pretentiile de despagubire ar fi putut fi acoperite printr-o polita de asigurare a raspunderii civile fata de terti pe care atat proprietarul si utilizatorul locatiei, cat si organizatorul de evenimente (inclusiv compania care a organizat jocul de artificii) ar fi trebuit sa le incheie. O astfel de polita trebuie sa aiba un nivel de indemnizare acoperitor, potrivit tipului de activitate desfasurat si expunerii la risc; polita de raspundere civila acopera sumele pe care asiguratul trebuie sa le plateasca cu titlu de prejudicii tertelor persoane, inclusiv clientilor, ca urmare a producerii de catre Asigurat, din culpa, a unor vatamari corporale, deces si/sau pagube materiale. Pentru personalul angajat al clubului, ar fi trebuit incheiata o asigurare de raspundere a angajatorului pentru prejudiciile suferite de angajati, iar pentru bunurile proprii, o asigurare a bunurilor pentru riscuri precum incendiu, explozie, dezastre naturale (cutremur, inundatii, alunecari de teren), fenomene atmosferice, apa de conducta etc. Trebuie subliniat faptul ca asiguratorul nu plateste despagubiri in cazul in care asiguratul nu detine toate autorizatiile necesare potrivit legii sau daca desfasoara activitati neautorizate cu incalcarea prevederilor legale.

Bursa Asigurarilor: Brokerii de asigurari, citati frecvent in presa ultimelor zile, au spus ca, cel mai probabil, nu s-ar fi gasit niciun asigurator in Romania care sa-i ofera o polita clubului Colectiv, in conditiile stiute de functionare. Ce tip de polite de asigurare ar fi putut oferi compania dvs. si in ce conditii clubului?

Gothaer Asigurari: Gothaer se adreseaza clientilor din segmentul HoReCa (hoteluri, cluburi, restaurante, etc.),  cu o paleta completa de produse de asigurare. Bineinteles, in cazul oricarui operator economic de acest tip, cel mai important, pe langa protectia investitiei in sine (cladirea, bunurile, echipamentele etc.), este grija activa a managerilor pentru protejarea si siguranta clientilor, a angajatilor si a tertilor (de ex. proprietatile vecine etc.). Aceasta se manifesta prin felul prudent, corect si legal in care isi administreaza operatiunile, iar eventualele expuneri pot fi acoperite printr-o polita de raspundere civila legala, la o limita a raspunderii adecvate nivelului de risc si expunerii specifice fiecarei locatii in parte. Suplimentar, pentru protejarea activelor / investitiilor pot fi contractate celelalte tipuri de polite: property pentru cladire si continut, avarii accidentale pentru echipamente, fenomene electrice, dar si o acoperire a de tip business interruption (acoperirea pierderilor financiare din cauza intreruperii activitatii ca urmare a producerii unor evenimente asigurate).

Pentru incheierea unei polite de asigurare de tip property, pentru o locatie de genul clubului Colectiv, la Gothaer, inspectia de risc este obligatorie inainte de preluarea in asigurare, iar in urma efectuarii acesteia, ar fi putut fi semnalate problemele majore.

Ca regula generala, in cazul asigurarii de raspundere civila, se analizeaza informatiile detaliate in cererea-chestionar specifica; in functie de situatie, se poate dispune si efectuarea unei inspectii de risc, tocmai pentru a identifica factorii de risc in protectia clientilor, cat si planul de interventie si evacuare a clientilor in cazul producerii unor evenimente. Urmare a celor constatate si analizate in cadrul inspectiei de risc,  in vederea preluarii in asigurare, Asiguratorul poate formula anumite recomandari potentialului client sau poate emite polita de asigurare cu excluderea sau limitarea anumitor riscuri din acoperire. Cu referire la clubul Colectiv, avand in vedere gravele deficiente semnalate in presa, lipsa autorizatiilor PSI, lipsa personalului specializat pentru activitatile cu risc (de ex. artificii, lucru cu foc), apreciem ca societatea noastra nu ar fi putut oferi o polita de asigurare indiferent de tipul acesteia (property, raspundere civila etc.). De asemenea, preluarea in asigurare si plata oricaror despagubiri sunt conditionate de existenta tuturor autorizatiilor necesare potrivit legii si a respectarii dispozitiilor legale in domeniu.

Bursa Asigurarilor: Care sunt tipurile de polite de asigurare care ar fi putut fi oferite organizatorului de evenimente care a invitat publicul in club in seara tragediei?

Gothaer Asigurari: In functie de statutul organizatorului de evenimente (proprietar, chirias, prestator servicii etc), tipurile de asigurari necesare se diversifica, dar, in principal, sunt cele mentionate la  punctul 1, la care se pot dezvolta alte tipuri de asigurari pentru acoperirea unor pagube – consecinta a unui eveniment neprevazut (bilete nevandute sau returnate, costuri efectuate si nerecuperate etc).

Bursa Asigurarilor: Care sunt costurile estimative anuale ale acestor asigurari?

Gothaer Asigurari: Primele de asigurare se stabilesc in urma evaluarii riscului, in functie de informatiile concrete oferite de solicitantul asigurarii, a acoperirilor dorite, a sumelor asigurate/ limitelor raspunderii solicitate, perioadei de asigurare, fransizele stabilite etc. Asadar este dificil de cuantificat un pret al unei astfel de asigurari, dar totusi, de exemplu, o polita de raspundere civila pentru o companie din domeniul HoReCa, la o limita a raspunderii de 1 milion EUR pe eveniment si in agregat, pentru o perioada asigurata de 1 an, ar putea costa si pana la cateva mii de euro, in functie de risc. Desigur, daca la locatia respectiva se organizeaza concerte si spectacole, asadar pot fi sute de spectatori (clienti) in acea locatie, prima de asigurare se va majora corespunzator.

Bursa Asigurarilor: Cate cluburi si cati organizatori de evenimente se asigura la firma dvs. si cum explicati acest numar? Se spune ca marile concerte ale unor trupe internationale pot fi asigurate doar in strainatate, cel mai adesea la Viena. Cum comentati?

Gothaer Asigurari: De regula, trupele straine se asigura in tara de origine, conform legislatiei comunitare, preferand  societati de asigurare specializate in derularea unor astfel de asigurari (pentru activitatea artistica, organizare de spectacole, anularea evenimentelor artistice etc). Insa si in Romania se pot incheia astfel de asigurari, cu societati de asigurare locale sau internationale, dezvoltarea lor fiind in functie de cererea manifestata.

Informatii furnizate de catre:

Iulia Nicola, Manager Departament Subscriere

Gothaer Asigurari Reasigurari

cu sprijinul

IQ MED Broker de Asigurare

Articole Sfatul Specialistului »

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Asigurarea obligatorie de raspundere civila, un pas necesar pentru evitarea tragediilor in cluburi

Asigurarea de raspundere civila ar trebui sa fie obligatorie pentru patronii de cluburi, asa cum se...

Romanii cheltuie putin pe asigurari si prefera politele generale

Cetatenii romani cheltuie pe asigurari de 20 de ori mai putin decat orice alt cetatean european,...

IMM-urile - o oportunitate pentru asiguratorii din Romania, politele auto - un produs nesustenabil

"Suntem pe ultimele locuri din Europa in ceea ce priveste piata asigurarilor, insa avem teluri...

TOP-ul dobanzilor la creditele de nevoi personale

Dobanda anuala efectiva (DAE) este unul din principalele criterii in alegerea unui credit, iar...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor