Fosta conducere a Postei Romane, trimisa in judecata de DNA, intr-o afacere cu asigurari de la Allianz, Astra si Omniasig


Data: 14.10.2009

Trei persoane din fosta conducere a Postei Romane, respectiv Dan Mihai Toader, Emonoil Lepadatu si Andrei Marinescu, au fost trimise in judecata de DNA pentru incheierea a sase polite de asigurare pentru angajatii Postei, prin care s-a creat un prejudiciu de peste 4 milioane de euro.

Potrivit unui comunicat al DNA, Dan Mihai Toader, fost presedinte al Consiliului de Administratie si director general al Companiei Nationale Posta Romana S.A (C.N.P.R.), este acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice.

Emanoil Lepadatu, fost director economic executiv al C.N.P.R. S.A., ajunge in instanta pentru aceeasi infractiune.

Andrei Marinescu, fost director executiv al Directiei de dezvoltare strategica a C.N.P.R. S.A., este acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata.

Neculai Pintilie, administrator la S.C. Continental Asig S.A., a fost trimis de asemenea in judecata, fiind acuzat de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, spalare de bani; evaziune fiscala.

Daniela Moisa, administrator la S.C. Pronova S.R.L.,este acuzata de aceleasi infractiuni.

Maricel Pacuraru a fost trimis, de asemenea, in judecata, pentru complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice si spalare de bani.

Iulian Ditcov, administrator la S.C. Genius Network S.R.L., este acuzat de spalare de bani, iar Lucian Beschea de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice.

In rechizitoriu, procurorii au retinut ca, in cursul anului 2006, inculpatii Dan Mihai Toader, Emanoil Lepadatu si Andrei Marinescu, in calitate de presedinte al Consiliului de Administratie si Director General, Director Economic Executiv, respectiv Director executiv al Directiei de Dezvoltare Strategica al C.N.P.R. S.A., au initiat si au aprobat incheierea a sase polite de asigurare pentru angajatii Postei Romane pentru riscuri cum ar fi: accidente, boli profesionale, riscuri de sanatate etc.

Politele au fost incheiate intre Compania Nationala Posta Romana si S.C. Allianz Tiriac Asigurari S.A., S.C. Astra Asigurari S.A. si S.C. Omniasig Vienna Insurance Group cu incalcarea regulamentelor C.N.P.R. S.A. si a conditiilor generale si specifice privind asigurarile de viata.

Prin aceasta au cauzat un prejudiciu in dauna Postei Romane in valoare de 14.387.819,59 lei (echivalentul a aproximativ 4.087.448,74 euro), arata procurorii.

La incheierea acestor polite au participat in mod fictiv, ca intermediari, inculpatii Pintilie Neculai, Moisa Daniela (ca administratori ai S.C. Continental Asig S.A. si S.C. Pronova S.R.L.) si Beschea Lucian, beneficiind astfel in mod nelegal de suma totala de 6.944.765 lei, reprezentand comisionul de intermediere. Pacuraru ar fi beneficiat de suma totala de 6.781.465 lei. De asemenea, Pacuraru ar fi dobandit suma de 1.741.500 lei, pe care a folosit-o in interes personal si a transferat-o catre alte persoane fizice sau juridice, desi cunostea ca provine din infractiuni.

La randul lor, cunoscand ca provine din incheierea nelegala a politelor de asigurare, Necuali Pintilie, Daniela Moisa si Iulian Ditcov au inregistrat in contabilitatea firmelor administrate de ei (si controlate de Pacuraru) suma totala de 12.892.273,86 lei, pe care ulterior au transferat-o, prin diferite modalitati, catre alte persoane fizice sau juridice, pentru a - i ascunde originea ilicita, potrivit DNA.

Acelasi comunicat precizeaza ca Pintilie si Moisa au inregistrat in contabilitatea firmelor cheltuieli fictive, sustragandu-se de la plata unui impozit pe profit catre bugetul de stat in valoare totala de 2.313.439 lei.

Articole Allianz-Tiriac »

UniCredit Tiriac Bank, pachete noi pentru clientii corporate

UniCredit �iriac Bank a lansat patru pachete adresate clien�ilor corporate, respectiv...

Romanii vor putea plati taxele locale cu cardul

// In curand, romanii nu vor mai fi nevoiti sa stea la cozi sa isi achite taxele si...

ALLIANZ TIRIAC ASIGURARI - PROFIT BRUT DE 4,4 MIL. EURO IN PRIMUL SEMESTRU

Compania Allianz Tiriac Asigurari, pe locul intai pe piata asigurarilor generale si pe locul sase...

ALEGE-TI ASIGURAREA POTRIVITA PENTRU EXCURSIILE EXTERNE

Daca va ganditi sa plecati in vacanta in afara tarii trebuie sa va luati o polita de asigurare...

ASOCIATIA SERVICE-URILOR AUTO ACUZA ONIASIG DE PRACTICI ILEGALE

Asociatia Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI), a initiat un demer s asemanator celui...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor