ASIGURATORII VOR COMISION DE 15% DIN PRIMA DE ASIGURARE OBLIGATORIE A CASELOR


Data: 16.04.2009

Asiguratorii care intentioneaza sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte vor un comision de cel putin 15% din prima de asigurare. Nivelul actual de 10% stabilit de arbitrul asigurarilor este considerat insuficient pentru a acoperi cheltuielile operationale.

Potrivit normelor de aplicare a legii asigurarii obligatorii a locuintelor, firmele de asigurare care incheie asigurare obligatorie de locuinte vor incasa un comision de 10% din prima de asigurare, cota care poate fi modificata anual printr-un ordin al presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

"Un comision normal in piata pentru achizitia unor asigurari contra calamitatilor porneste de la 15% si merge chiar pana la 25%. In conditii rezonabile, macar 15% s-ar impune sa fie", a declarat directorul diviziei de vanzari din cadrul Asirom, Catalin Stroe.

El a explicat ca, din banii rezultati din comisionul de 10%, o societate de asigurari trebuie sa acopere, printre altele, cheltuielile cu vanzarea politelor, cele cu administrarea acestor polite, precum si cu agentii care vor distribui aceste asigurari.

La randul sau, directorul general al Asitrans-EuroIns, Bogdan Stan, sustine ca "insusi termenul de comision folosit in acest context reprezinta o alegere nefericita".

"Practic, asiguratorii sunt transformati in niste agenti de asigurare care incaseaza niste prime de asigurare, le transfera catre Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), retinand 10% din valoarea acestora", a adaugat seful Asitrans-EuroIns.

El a subliniat ca menirea acestui comision este aceea de a acoperi cheltuielile operationale ale asiguratorului, insa acesta este un deziderat greu de atins, tinand cont ca "discutam de distributia unei asigurari ce ofera o protectie sociala minima".

"Probabil o retentie de 20% ar reprezenta un echilibru corect intre protectia ce trebuie oferita clientilor, prin limitarea cheltuielilor de administrare, si dorinta asiguratorilor de a desfasura o activitate profitabila", a mai spus seful Asitrans-EuroIns.

Asiguratorii nu se asteapta la profit

Unii asiguratori sunt pesimisti in ce priveste obtinerea unui castig in urma vanzarii de polite de asigurare obligatorie a locuintei, avand in vedere forma actuala a legii.

Directorul diviziei de vanzari din cadrul Asirom sustine ca, in conditiile in care din comisionul de 10% trebuie sa fie platite comisioanele cu forta de vazare, iar administrarea este complicata, "este greu de crezut ca vor ramane sume ca profit al acestor operatiuni".

Oficialul Asirom a adaugat ca, in cazul daunelor, trebuie platit un onorariu aparte, pe fiecare dosar de dauna. Acest onorariu, care nu a fost stabilit inca, ar trebui platit de catre PAID.

La formarea PAID vor participa doar asiguratorii care sunt autorizati sa subscrie riscuri de catastrofe naturale si care nu au fost sanctionate in ultimii doi ani prin limitarea, interzicerea operatiunilor sau retragerea autorizatiei.

Potrivit CSA, aproximativ 20 de asiguratori - aproape jumatate din companiile de pe piata - au anuntat ca vor sa participe la acest Pool.

Suma maxim asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 euro pentru locuintele de tip B. Prima obligatorie este de 20 euro in cazul locuintelor tip A si de 10 euro in cazul locuintelor tip B.

Potrivit CSA, Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor va deveni operationala la 1 iulie 2009, data incepand de la care proprietarii trebuie sa contracteze polite de asigurare obligatorie de locuinte.

Articole Asirom »

Asigurarea obligatorie a locuintei a intrat in vigoare joi, 15 iulie 2010

Asigurarea locuintelor din Romania a devenit, incepand de joi, obligatorie. Romanii vor fi nevoiti...

Reparatiile in service-uri auto, pe baza politei RCA, in termen de o saptamana

Soferii care au fost loviti in trafic de alti conducatori auto isi vor vedea masinile reparate, pe...

Topul firmelor de asigurari la 9 luni din 2009

Trimestrul trei le-a adus asiguratorilor de pe piata locala noi scaderi ale primelor brute...

ASIROM Vienna Insurance Group ofera acum, cu MEDICAL SELECT PLUS, o polita de sanatate completa

ASIROM Vienna Insurance Group lanseaza noua asigurare de sanatate MEDICAL SELECT PLUS, ce...

Topul despagubirilor date de asiguratori - afacerea bate viata

Intr-un top al despagubirilor platite de asiguratori un loc fruntas il ocupa un producator de...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor