Credit Europe Asigurari: "Asiguratorii din Romania pot prelua riscurile si in cazul evenimentelor mari, cu mii de participanti"


Data: 24.11.2015

Despagubiri de milioane de euro pentru victimele de la Colectiv. Bursa Asigurarilor prezinta politele care ar fi acoperit aceste riscuri, astazi prin intermediul societatii Credit Europe Asigurare Reasigurari SA

Bursa Asigurarilor: Pe masura ce numarul victimelor tragediei din Colectiv creste, se vorbeste in spatiul public despre eventuale despagubiri record, de ordinul milioanelor de euro. Printre cei care ar putea să plateasca aceste daune fabuloase s-a vorbit de primaria sectorului 4 sau de Ministerul de Interne. Asiguratorii isi exprimau, insa, indoiala ca statul ar urma sa isi asume aceste asigurari, care se ridica la zeci de milioane de euro. Ce tip de asigurari ar fi acoperit aceasta suma ?

Credit Europe Asigurari:  In mod normal, o polita de asigurare de Raspundere Civila Generala (fata de terti), ar fi putut fi incheiata de catre proprietarii clubului. Ca punct de reper in fixarea limitei de raspundere s-ar putea porni de la cifra de afaceri a companiei, numarul maxim de persoane pe care clubul l-ar putea gazdui. Sigur ca aceasta estimare ar trebui sa fie cat se poate de apropiata de realitate si respectata de catre asigurat. Costurile unei astfel de polita de asigurare depind de profilul clientului, de activitatea desfasurata de acesta cat si de limita de raspundere dorita.

Bursa Asigurarilor: Brokerii de asigurari, citati frecvent in presa ultimelor zile, au spus ca, cel mai probabil, nu s-ar fi gasit niciun asigurator in Romania care sa-i ofere o polita clubului Colectiv, in conditiile stiute de functionare. Ce tip de polite de asigurare ar fi putut oferi compania dvs si in ce conditii clubului?

Credit Europe Asigurari: Referitor la aceasta intrebare, s-ar fi putut subscrie o polita de asigurare de Raspundere Civila Generala (fata de terti) cat si o asigurare de Raspundere a Chiriasului fata de Proprietar.

De asemenea, in cazul in care s-ar fi respectat si reglementarile in vigoare cu privire la mijloacele de protectie in caz de incendiu, s-ar fi putut oferi si o polita de asigurare de Bunuri apartinand persoanelor juridice (Property Damage), care sa acopere riscurile de incendiu si explozie. Insa, in acest caz, avand in vedere faptul ca nu erau respectate mijloacele si conditiile minime de protectie in caz de incendiu, acest risc nu ar fi putut fi acoperit de o polita de asigurare de tipul „Property Damage”.

Bursa Asigurarilor: Care sunt tipurile de polite de asigurare care ar fi putut fi oferite organizatorului de evenimente care a invitat publicul in club in seara tragediei?

Credit Europe Asigurari: Pentru organizatorul de evenimente s-ar fi putut oferi, ca solutie de asigurare, produsul de asigurare de Raspundere Civila a Organizatorilor de spectacole, concerte si alte activitati artistice si distractive care ar fi putut oferi acoperire pentru pagubele materiale si vatamarile corporale, sumele pe care asiguratul (organizatorul de evenimente) este obligat sa le plateasca cu titlu de despagubire pentru prejudicii de care raspunde in baza legii, prejudicii provocate din culpa sa tertelor persoane (spectatori, clienti), ca urmare a avarierii ori distrugerii unor bunuri, vatamarilor corporale sau decesului consecinta a unor evenimente involutare, subite si neprevazute produse pe perioada de desfasurare a spectacolelor, evenimentelor etc. cat si in perimetrul de desfasurare al evenimentului.

Bursa Asigurarilor: Care sunt costurile estimative anuale ale acestor asigurari ?

Credit Europe Asigurari: Costurile cu un astfel de pachet de asigurari consideram ca sunt rezonabile, daca ne raportam la incasarile anuale ale unei astfel de locatii, insa nu se poate face un estimat intrucat pentru stabilirea primei de asigurare sunt luate in calcul mai multe informatii. Voi sumariza mai jos cateva informatii esentiale care stau la baza analizei unui astfel de risc:

Pentru asigurare de Raspundere Civila a Organizatorului de spectacole ar fi necesare informatiile:

* Experienta asiguratului in organizarea de evenimente

* Numarul de participanti

* Daca spectacolul se desfasoara in spatiu inchis sau in spatiu deschis

* Ce efecte de scena sunt incluse in program (confeti, show  de lasere, spectacol pirotehnic)

* In cazul in care va avea loc si un spectacol pirotehnic, este necesar sa stim si puterea de propagare a artificiilor

* Masurile luate pentru asigurarea desfasurarii evenimentului in bune conditii

Pentru asigurare de Raspundere Civila General (fata de terti) si pentru Raspunderea Chiriasului fata de proprietar ar fi necesare informatiile:

* Detalii despre spatiul inchiriat (suprafata spatiului, daca exista un contract de inchiriere valabil)

* Detalii privind destinatia spatiului respectiv

* Cifra de afaceri realizata pe anul anterior cat si estimatul pentru anul curent

* Daca se desfasoara activitati si in afara locatiei indicate

Pentru asigurare de Bunuri (Property Damage) ar fi necesare informatiile:

* Detalii privind activitatea desfasurata de catre asigurat

* Detalii despre amplasarea riscului cat si referitor la anul de constructie al cladirii

* Detalii referitor la materialele constructive utilizate

* Detalii despre tipul de izolatie existent

* Suprafata cladirii

* Ce mijloace de protectie in caz de incendiu exista

* Ce mijloace de protectie impotriva furtului exista

Bursa Asigurarilor: Cate cluburi si cati organizatori de evenimente se asigura la firma dvs si cum explicati acest numar? Din cate stiu, marile concerte, gen Depeche Mode, pot fi asigurate doar in strainatate, cel mai adesea la Viena. Cum se explica aceasta situatie ?

Credit Europe Asigurari: Din punctul nostru de vedere, putem estima ca in ultimii 3 ani, odata cu dezvoltarea pietei de organizare de evenimente, solicitarile si emiterea unor astfel de polite de asigurare este mai mare, in portofoliul nostru regasindu-se deja nume importante de festivaluri, concerte etc. dar si clienti mai mici, chiar si organizatori de evenimente de nunti, botezuri etc.

Referitor la asigurarea evenimentelor mari, nu este neaparat necesar ca riscul sa fie preluat de catre o companie din afara Romaniei intrucat si companiile locale de asigurari pot subscrie astfel de riscuri deoarece au acces direct la piata de reasigurare internationala. Sigur ca, in cazul in care organizatorul de eveniment are Head Office-ul in Viena, atunci probabil ca este mai rapid pentru acesta sa agreeze o astfel de varianta de emitere a politei de asigurare, fiind deja familiarizat cu capacitatea locala, termenii si conditiile asiguratorilor respectivi.

Informatii furnizate de catre:

Monica – Cristian STAN

Monica – Cristian STAN

Senior Underwriter – Corporate Department

Credit Europe Asigurare Reasigurari SA

cu sprijinul

IQ MED Broker de Asigurare

Articole Credit Europe Asigurari »

Credit Europe Asigurari va fi preluata de asiguratorul austriac ERGO, parte a grupului Munich RE

"Ergo Austria International achizitioneaza Credit Europe Asigurari, societate detinuta in prezent...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor