Asigurari pentru elevii poznasi


Data: 05.12.2006

Scolile care tin la prestigiul lor trebuie sa incheie polite de asigurari pentru copii. Cei care se accidenteaza in incinta vor fi despagubiti daca dau in judecata unitatea de invatamant. Elevii care isi rup o mana sau un picior in curtea scolii sau in salile de clasa ar putea fi despagubiti daca unitatile de invatamant ar gasi bani pentru a incheia asigurari de accidente pentru scolari si pentru dascali.

Parintii spun ca ar fi un lucru foarte bun pentru copiii lor, dar ca nu toti au finantele necesare pentru a le face asigurari.
La randul lor, directorii scolilor sunt de parere ca asigurarea elevilor este o problema de familie, care ar trebui rezolvata acasa. Conform legii, atat timp cat sunt la scoala, elevii sunt in grija directorului unitatii de invatamant, a profesorului de serviciu, a cadrelor didactice de la ore.

De anul viitor insa, scolile care vor incheia asigurari de accidente pentru tineri, dar si pentru profesori vor primi o bila alba din partea evaluatorilor Agentiei Romane pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP).

Pentru o scoala de 1.000 de elevi, polita de asigurare poate fi intre 1.500 si 14.000 de lei noi pe an, in functie de tipul de asigurare si de societatea aleasa. Pana acum, numai scolile particulare si asociatiile de parinti au ales aceasta varianta pentru siguranta copiilor.

Se moare in curtea scolii

In urma cu o luna, un copil din judetul Sibiu si-a pierdut viata pe terenul de sport al scolii, strivit de o poarta de fotbal. Ancheta nu a fost incheiata inca, insa parintii baiatului au declarat ca nu vor da in judecata scoala. Daca unitatea de invatamant ar fi avut asigurari pentru elevi, familia ar fi putut primi despagubiri.

Cazul elevului de la Scoala Generala nr. 3 din Cisnadie, judetul Sibiu, nu este singular. Acum doua saptamani, un scolar din judetul Vaslui a fost accidentat de o poarta metalica, in incinta institutiei de invatamant.

Dar putem pune la socoteala si micile accidentari sau cazurile de violenta intre colegi. Aproape 3% dintre elevii din intreaga tara sunt victime ale violentei, conform ultimului studiu realizat de Ministerul Educatiei si Ministerul Administratiei si Internelor.

Mai mult decat atat, de la 15 ianuarie 2007, toate scolile din tara noastra vor fi evaluate de ARACIP, iar asigurarile de accidente pentru elevi reprezinta unul dintre standardele calitative facultative de evaluare privind siguranta copiilor in unitatile de invatamant.

Profesorul e de vina

In ciuda problemelor existente, scolile din Romania nu au luat exemplul unitatilor de invatamant din afara. `Asigurarile pentru elevi in caz de accident sunt obligatorii in tarile cu democratie mai veche, acolo unde exista ideea de raspundere a institutiei publice`, spune Serban Iosifescu, presedintele ARACIP.

In aceste state insa, parintii au cerut despagubiri, dupa cum noteaza Iosifescu. `Deocamdata, la noi se merge pe vinovatia personala, a profesorului de serviciu, a directorului, desi parintii ar putea da scoala in judecata, deoarece unitatile de invatamant au personalitate juridica`, adauga presedintele ARACIP.   

Directorii de scoala nu sunt de aceeasi parere. `Nu vad cum ar putea sa functioneze un asemenea sistem, din ce fonduri am putea plati despagubirile, in cazul in care profesorii ar fi vinovati`, spune Adrian Horodnic, directorul Colegiului `Ferdinand I` din Bacau.

Gabriel Andrei, director la Colegiul `Gheorghe Vranceanu`, este de parere ca `astea-s probleme de familie`. El spune ca liceul pe care il conduce este unul teoretic, unde nu prea au loc accidente.

`Personal, cred ca romanul este prea sarac pentru a-si face tot felul de asigurari`, adauga Gabriel Andrei.

Fonduri directionate gresit

Parintii insa ar vrea asigurari, dar nu au bani sa plateasca. `Asigurarile pentru elevi sunt foarte bune. Din pacate nu toti parintii isi pot permite acest lucru si credem ca ar trebui sa existe o finantare. Mai ales ca responsa-bilitatea pentru siguranta copiilor in scoala si pe teritoriul scolii o au cadrele didactice, cred ca se pot gasi fonduri de la buget si pentru asta. Se cheltuiesc atatia bani pe diverse lucruri care nu sunt utile, pe subventii acordate in alte zone, se pot cheltui si pentru sustinerea acestor asigurari`, spune Mihaela Guna, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti din Invatamantul Preuniversitar.

SITUATIE: Statul nu da bani pentru asigurari

Asigurarile de accident pentru elevi exista de mai multa vreme. La ASIROM, de exemplu, se incheie astfel de polite din 1990, dar numai pe banii parintilor.

In Cluj, Generali Asigurari a incheiat, in 2003, o polita de accidente pentru elevi, prin `Asociatia Parintilor elevilor de la Liceul `Bathory Szulo``. Se fac asigurari pentru cei care pleaca in excursii si tabere, polite care acopera riscurile de invaliditate permanenta, interventii chirurgicale, ghips, dar si deces din accident.

`Nu se incheie polite pentru incapacitatea temporara de a urma orele de curs`, spune Cristina Albu, asistent marketing si comunicare la Generali Asigurari.

ASIROM a incheiat anul acesta 4.800 de polite pentru elevi si studenti, in conditiile in care prima pentru o perioada asigurata de un an este cuprinsa intre 5.000 si 14.000 de lei pentru 1.000 de asigurati, dupa cum precizeaza Mariana Balaban, manager Divizia Asigurari de Viata si Persoane a societatii. Doar pe perioada orelor de scoala, polita poate fi intre 1.500 si 2.500 de lei, conform reprezentantilor Generali Asigurari.

SIBIU: Parintii nu apeleaza la instanta

Comisia desemnata de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Sibiu pentru a face o ancheta legata de tragedia din urma cu aproape o luna, cand un elev de la Scoala Generala nr. 3 din orasul Cisnadie a decedat dupa ce a fost strivit de greutatea unei porti de pe terenul de sport, nu a luat nicio decizie deocamdata.

Chiar daca o concluzie a fost trasa de membrii acestei comisii, conform purtatorului de cuvant al ISJ Sibiu, inspectorul Dorel Baila, se asteapta o pozitie a Parchetului de pe langa Tribunalul Sibiu, cel care va anunta, cel mai probabil saptamana viitoare, rezultatele anchetei demarate din oficiu.

`Ce va pot spune la aceasta ora este faptul ca noi vom recomanda o sanctiune administrativa`, a spus Dorel Baila. El a precizat ca ISJ nu a fost chemat in instanta de parintii baiatului decedat si nici nu crede ca se va intampla asa ceva.

`Mama baiatului a venit la scoala la cateva zile dupa acest eveniment nefericit. Dansa nu a spus acolo ca va intenta cuiva proces in justitie. Pana acum nu avem cunostinta de asa ceva`, a mai spus purtatorul de cuvant al ISJ Sibiu.

MASURI: Scolile fara autorizatie vor fi inchise

Scolile trebuie sa aiba garduri, paza si autorizatii de functionare. Acestea sunt doar cateva dintre standardele de evaluare pe care trebuie sa le indeplineasca scolile din 2007, spune Serban Iosifescu, presedintele ARACIP. Astfel, conducerile unitatilor de invatamant trebuie sa ofere, in primul rand, siguranta elevilor.

`Trebuie sa existe asistenta medicala in scoli`, adauga Iosifescu. Unitatile de invatamant care nu primesc autorizatie sanitara de functionare trei ani la rand risca sa fie inchise. Din datele Ministerului Administratiei si Internelor, din cele 14.015 scoli din tara numai 8.246 au autorizatii de functionare.

Sursa:
www.evz.ro

Articole Generali Asigurari »

Generali Asigurari si Ardaf vor fuziona sub denumirea Generali Romania

Reprezentantii Generali Group in Romania au anuntat astazi intentia Grupului de a uni cele doua...

Generali Asigurari a platit despagubiri de 600.000 lei in urma inundatiilor

Compania Generali Asigurari a platit, pana acum, despagubiri in valoare de aproximativ 600.000 lei...

Incendiul de la Dragonul Rosu, cea mai mare dauna pe piata de asigurari

Incendiul de la Dragonul Rosu ar putea fi cea mai mare dauna din istoria pietei romanesti de...

Generali Asigurari deruleaza o ampla campanie de comunicare pentru sustinerea asigurarii locuintelor

Generali Asigurari deruleaza o ampla campanie de comunicare pentru sustinerea asigurarii...

Interviu cu Lidia Marin, head of human resources, Generali Asigurari

In Generali Asigurari salariile oferite celor care doresc sa-si inceapa cariera in cadrul uneia din...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor