Asigurarile private ar rezolva criza din sanatate


Data: 11.05.2007

Accesul la serviciile medicale cuprinse in contractul-cadru de acordare a asistentei medicale de care ar trebui sa beneficieze asiguratii gratuit este o himera. De multe ori asiguratii beneficiaza de gratuitate doar pe hartie, deoarece in realitate achita din propriul buzunar costul acestor servicii medicale.

Eugen Nicolaescu a declarat ieri, la Forumul national Medic.ro cu tema `Evolutie sau transformare. Medicina romaneasca, in noul context european`, ca spera ca de la 1 iulie 2007 sa intre in vigoare pachetul de baza de servicii medicale. `Asigurarile private nu vor putea functiona in Romania atat timp cat nu exista pachetul de servicii de baza`, a spus ministrul Sanatatii.

El a promis ca saptamana viitoare va afisa pe site-ul Ministerului Sanatatii un proiect de servicii de baza pentru a incepe  dezbaterile publice. Ministrul s-a aratat nemultumit de activitatea comisiilor de sanatate in ceea ce priveste realizarea unui astfel de pachet care se tergiverseaza de ani de zile. `Daca reusim pana la 15 iunie sa-l definitivam si din 1 iulie sa-l introducem, saltul va fi mare. Va fi completat cu o noua lista de medicamente`, a spus Nicolaescu.

Daca se ofera un serviciu de baza garantat, in momentul in care ar intra in functiune asigurarile private de sanatate, acestea ar oferi ceea ce nu poate sa acopere sistemul public de sanatate. Astfel ar disparea listele de asteptare, cozile la medicamente si batalia pentru orice drept. `Nu s-ar mai trai in minciuna. Functionarea asigurarilor private de sanatate ar rezolva problemele sistemului public. In momentul de fata, acestea asigura doar accesul la o rezerva cu pat, cu televizor`, a declarat prof. dr. Mircea Cinteza, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Un exemplu este edificator. In sistemul public, un dilatator pentru artere coronare cu stent (proteza vasculara) costa intre 200 si 300 de euro; pretul unui astfel de dispozitiv complex, impregnat cu medicamente, se ridica la aproximativ 4.000 de euro.

Primul serviciu medical s-ar putea sustine din asigurari sociale, iar cel de-al doilea, in sistem privat, prin asigurari private. Ordinul nr. 365/1 din 22 februarie 2007 pentru aprobarea normelor metodologice privind asigurarile voluntare de sanatate, emis de Ministerul Sanatatii si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 147 din 28 februarie 2007. Astfel, asiguratii ar putea opta pentru incheierea de contracte de asigurare voluntara de sanatate cu mai multi asiguratori in acelasi timp, cu avizarea tuturor asiguratorilor implicati.

Ce spune legea

In contractul de asigurare voluntara de sanatate, serviciile sunt grupate in 12 categorii. Este vorba de asistenta primara, ambulatorii de specialitate, paraclinice, medicina dentara, dispozitive medicale, balneologie, ingrijire la domiciliu.

Asigurarile de tip suplimentar suporta total sau partial plata pentru orice tip de servicii mentionate in lista prin contractul de asigurare voluntara. Asiguratorul poate oferi alte servicii impreuna cu polita de asigurare.

Polita nu este ieftina

`Pentru sistemul sanitar aplicarea asigurarilor private ar fi benefica. Din nefericire, lipseste acelasi lucru - definirea pachetului de baza - pentru ca asigurarile private sa vina cu un pachet suplimentar sau complementar de servicii. Dar, in situatia de fata, ce servicii medicale complementare sa aduci? Intre operatorul privat si centrele private de sanatate sau unitatile medicale care functioneaza in sistemul public se pot incheia direct contracte.

Asiguratii ar beneficia de servicii de calitate si nu ar mai exista cozi. Insa un lucru trebuie stiut, si anume ca o astfel de polita de asigurare privata de sanatate nu este ieftina, fiindca se tine cont de risc. Sanatatea persoanei respective care doreste sa beneficieze de asigurari private influenteaza foarte mult pretul unei polite. Sa nu-si inchipuie nimeni ca este foarte accesibil pretul unei astfel de polite`, a declarat Tudor Mircea Moldovan, director general Generali Asigurari SA.

Un articol de: Ioana Georgescu


Sursa: Romania Libera

Articole Generali Asigurari »

Generali Asigurari si Ardaf vor fuziona sub denumirea Generali Romania

Reprezentantii Generali Group in Romania au anuntat astazi intentia Grupului de a uni cele doua...

Generali Asigurari a platit despagubiri de 600.000 lei in urma inundatiilor

Compania Generali Asigurari a platit, pana acum, despagubiri in valoare de aproximativ 600.000 lei...

Incendiul de la Dragonul Rosu, cea mai mare dauna pe piata de asigurari

Incendiul de la Dragonul Rosu ar putea fi cea mai mare dauna din istoria pietei romanesti de...

Generali Asigurari deruleaza o ampla campanie de comunicare pentru sustinerea asigurarii locuintelor

Generali Asigurari deruleaza o ampla campanie de comunicare pentru sustinerea asigurarii...

Interviu cu Lidia Marin, head of human resources, Generali Asigurari

In Generali Asigurari salariile oferite celor care doresc sa-si inceapa cariera in cadrul uneia din...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor