Scad taxele la pensiile private obligatorii


Data: 17.01.2007

Legea pensiilor private obligatorii a fost modificata de Parlament si urmeaza a fi publicata in Monitorul Oficial zilele acestea. Ce aduce nou? Comisioane mai mici pentru contribuabili, dar si posibilitatea ca mai putini actori sa intre pe noua piata.


Nu toata lumea poate fi multumita. Modificarile din noua lege nu reusesc sa armonizeze in totalitate interesele actorilor de pe piata pensiilor. Daca in 2004 Legea nr. 411 permitea sindicatelor sa devina administratori de fonduri, acum doar firmele de asigurari si fondurile de investitii au acest drept.

Reactiile la aceasta modificare sunt deja cunoscute. `Legea este o bomboana acordata de Guvern asiguratorilor`, a declarat Petru Dandea, vicepresedintele Cartel Alfa. `Dupa cum arata proiectul de lege, s-ar putea sa nu dorim aceasta bomboana`, a replicat liderul Asociatia Pensiilor Administrate Privat din Romania (APAPR), Tudor Moldovan. O alta modificare vizeaza nivelul contributiei la fondul privat de pensii. Procentajul de 2% din contributia angajatului la asigurarile sociale de stat, care va fi transferat catre un fond privat, a fost majorat in noua lege la 2,5%, in primul an de participare. Dupa sapte ani va merge in sistem privat 6% din CAS. Drept urmare, si deficitul la sistemul public va creste cu 0,15-0,25% din PIB, pana la un nivel total de 2 miliarde euro. `Acesta va fi acoperit prin titluri de stat pe termen lung si foarte lung, emise de Ministerul Finantelor, si chiar cu banii rezultati din privatizari`, spune Mihai Seitan, presedintele Casei Nationale de Pensii si alte Asigurari Sociale (CNPAS).

Majorarea nivelului contributiei de la 2% la 2,5% reprezinta insa o veste buna doar pentru tineri, care pot contribui cel putin 30-40 de ani din momentul incasarii primelor salarii. Persoanele ceva mai in varsta (35-45 ani) pot intra in sistem optional. Pentru acestea, varianta cea mai buna ramane o pensie facultativa (unde nivelul contributiei este mai mare), alaturi de cea din sistemul de stat, sau o combinatie intre cei trei piloni de pensii (de stat, obligatorie privata, facultativa). Pentru salariatii de peste 45 de ani, accesul la pensiile private obligatorii este interzis. Viitorii administratori de pensii vor trebui sa-si analizeze atent planurile de afaceri inainte de a decide sa intre pe piata pensiilor private. Potrivit noii legi, in sarcina lor vor intra cheltuielile de administrare specifice fondului, suportate in general de contribuabili. Este vorba despre comisioanele bancare, cele de tranzactionare sau taxele de auditare. `Cand ai bani putini, te joci mai putin. Clientii fondurilor de pensii au scapat de o taxa, dar acest lucru este contra naturii, pentru ca orice deponent in sistemul bancar plateste comisioane de operare`, spune Crinu Andanut, directorul diviziei de pensii a Allianz-Tiriac. Transferul obligatiilor fondului catre administratori ar trebui sa aiba ca efect acumularea unor sume mai mari in conturile contribuabililor.

Cel putin trei ani, fondurile vor merge pe pierderi

Efectele sunt greu de prevazut. `Ne putem astepta ca administratorul sa se limiteze la un numar mai mic de trazactii, obtinand un randament mai mic. Din aceasta atitudine pasiva fata de plasamente am putea sa constatam ca, in final, va pierde clientul`, arata Andanut.

Pe langa transferul obligatiilor fondului, administratorii vor trebui sa accepte si comisioane mai mici din conturile participantilor. Astfel, comisionul anual din activele fondului s-a redus la jumatate, de la 1,2% la 0,6%, deputatii motivand ca aceasta este nivelul mediu in Europa. `Toti cei care vor sa intre pe piata pensiilor private au luat in calcul ca vor merge pe pierderi cel putin trei-cinci ani, pana se va ajunge la o masa critica de contribuabili, care sa ii treaca pe profit`, spune Mihai Seitan. Primele contributii ar trebui sa poata fi incasate de administratori incepand cu luna ianuarie 2008. Marea problema ramane insa sistemul informatic, menit sa puna de acord bazele de date ale ANAF si CNPAS. `Un volum defalcat al contributiilor de asigurari sociale depuse de angajatori exista la Trezoreria Statului. Am discutat si trebuie sa facem un protocol care sa prevada transmiterea bazelor de date pe suport informatic de la trezoreriile teritoriale la casele judetene de pensii`, spune Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Administrate Privat (CSSPP), precizand ca problema bazelor nu va mai fi atat de complicata pe cat parea initial. 


Calendarul pensiilor private obligatorii

Ianuarie 2007 - publicarea Legii pensiilor private obligatorii

Aprilie 2007 - publicarea normelor de aplicare a legii

Mai 2007 - incep procedurile de autorizare a administratorilor de fonduri private de pensii

August 2007 - contribuabilii incep sa adere la anumite fonduri private de pensii

Ianuarie 2008 - se incaseaza primele contributii de pensii private, iar CSSPP face realocarea celor care nu au optat pentru un anumit fond de pensii

Randamente mari, mai tarziu

`Suntem convinsi ca va aparea si competitia pe acest segment, chiar daca nu atat de rapid pe cat ne-am asteptat initial, iar randamentele vor creste in timp, in ciuda dobanzilor in scadere.`

Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Administrate Privat (CSSPP)

Piata mica la inceput

`Daca au fost reduse comisioanele, s-au redus automat si posibilitatile de castig. Potential, exista putini operatori, fapt care va genera putina concurenta si, implicit, o piata mica.`
Tudor Moldovan, director general Generali Asigurari

Sursa: www.capital.ro

Articole Generali Asigurari »

Generali Asigurari si Ardaf vor fuziona sub denumirea Generali Romania

Reprezentantii Generali Group in Romania au anuntat astazi intentia Grupului de a uni cele doua...

Generali Asigurari a platit despagubiri de 600.000 lei in urma inundatiilor

Compania Generali Asigurari a platit, pana acum, despagubiri in valoare de aproximativ 600.000 lei...

Incendiul de la Dragonul Rosu, cea mai mare dauna pe piata de asigurari

Incendiul de la Dragonul Rosu ar putea fi cea mai mare dauna din istoria pietei romanesti de...

Generali Asigurari deruleaza o ampla campanie de comunicare pentru sustinerea asigurarii locuintelor

Generali Asigurari deruleaza o ampla campanie de comunicare pentru sustinerea asigurarii...

Interviu cu Lidia Marin, head of human resources, Generali Asigurari

In Generali Asigurari salariile oferite celor care doresc sa-si inceapa cariera in cadrul uneia din...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor