CARD EUROPEAN DE SANATATE VS. ASIGURARE MEDICALA PRIVATA


Data: 16.08.2007

La momentul aparitiei informatiilor privind asigurarile medicale private, necesare atunci cand romanii calatoresc in statele Uniunii Europene, s-a vorbit mult despre avantajele unei astfel de asigurari si ale Cardului European de Sanatate (CSA). In speranta ca vor elucida unele neintelegeri, vom relua o serie de precizari, fundamendate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, legat de cele doua documente obligatorii, fie unul, fie celalalt la trecerea frontierei.

Trebuie stiut ca asigurarea medicala privata de sanatate si Cardul European de Sanatate reprezinta instrumente de acoperire a cheltuielilor medicale. Totusi, intre cele doua documente, obligatorii la iesirea din tara, exista unele diferente.

In primul rand, este de mentionat valabilitatea Cardului European de Sanatate doar in Spatiul Economic European plus Elvetia, spre deosebire de asigurarile medicale private pentru calatorii in strainatate care pot fi valabile in oricare stat al lumii in functie de nevoile persoanei care se asigura.

De asemenea, o persoana poate folosi Cardul European de Sanatate doar daca se adreseaza unui furnizor de servicii medicale acoperit de sistemul de securitate sociala potrivit legii din statul in care calatoreste. De celalalta parte, o asigurare privata acopera inclusiv cheltuielile medicale realizate in sistemul privat.

Prezentarea unui Card la una din unitatile de stat ale spatiului comunitar are o actiune limitata, in sensul ca tipurile de ingrijiri suportate fiind, potrivit legii, `prestatiile in natura care devin necesare pe motive medicale in timpul sederii pe teritoriul unui alt stat membru, tinand cont de natura prestatiilor si de durata de sedere preconizata`.

In schimb, o asigurare medicala privata acopera, suplimentar: cheltuielile aferente repatrierii sanitare, cheltuielile cu repatrierea in caz de deces, toate cheltuielile de spitalizare, accidentele de orice fel intamplate in perioada sederii pe teritoriul tarii respective, alte cheltuieli medicale.

Mai exact, Cardul European de Sanatate confera posesorului drepturile oferite de sistemul public similare cu cele ale rezidentilor statului pe care il viziteaza. Ca exemplu, putem lua Germania, unde rezidentii contribuie, din buzunar la spitalizare.

Din informatiile prezentate de CSA, in anumite state membre, exista posibilitatea ca un posesor de Card sa fie nevoit sa achite pe loc contravaloarea prestatiilor medicale, urmand ca cererea de rambursare a banilor sa o faca catre casa locala de asigurari de sanatate.

Avantajul in cazul asigurarii private este ca toate cheltuielile sunt preluate si platite direct catre furnizorii de servicii medicale din afara tarii, astfel incat asiguratul sa nu fie nevoit sa scoata aceasta suma din propriul buzunar.

Dupa cum se stie, conditia obtinerii unui Card European de Sanatate este sa ai platite la zi contributiile la sistemul public de asigurari de sanatate, spre deosebire de asigurarea medicala privata pentru calatorii in strainatate pentru incheierea careia nu este impusa o astfel de conditie.

Un articol de: Andreea Marinescu

Integral pe AMOS News

Articole Asigurare Locuinte »

Allianz-Tiriac este pregatita sa plateasca in totalitate despagubirile pe care si le-a asumat. Asiguratorii contesta rezultatele testului ASF

Controversele continua dupa anuntarea datelor obtinute in urma testului de stres derulat de...

Asiguratorii romani, in scenarii catastrofale

ING Life este singura companie de asigurari din Romania - din cele 13 supuse unor teste de stres de...

Polita de asigurare impotriva dezastrelor devine obligatorie

Asigurarea a locuintelor impotriva cutremurelor, a alunecarilor de teren sau a inundatiilor devine...

BCR si-a suplimentat fondurile pentru Prima Casa

Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut un plafon suplimentar in cadrul programului Prima Casa in...

Noi modificari la asigurarile obligatorii de locuinte

Autoritatea de Supraveghere Financiara a adoptat normele privind Pool-ul de Asigurare Impotriva...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor