Polita de asigurare impotriva dezastrelor devine obligatorie


Data: 16.07.2015

Asigurarea a locuintelor impotriva cutremurelor, a alunecarilor de teren sau a inundatiilor devine obligatorie, o data cu adoptarea proiectului pentru modificarea si completarea Legii nr. 260/2008, initiativa aprobata, prin vot final, de Camera Deputatilor. Nu intră sub incidenta prezentei legi anexele, dependintele, dotarile şi utilitaţile care nu sunt legate structural de cladirea in care este situata locuinţa asigurata, precum si bunurile din interiorul locuintei.

PoliĹŁa obligatorie de asigurare a locuintelor (PAD) acopera trei riscuri specifice Romaniei: cutremur, inundatie si alunecare de teren. In prezent, aceste polite costa 20 euro în cazul locuintelor tip A (suma maxima asigurata 20.000 euro) şi 10 euro în cazul locuintelor tip B (suma asigurata fiind de 10.000 euro).

La sfarsitul lunii aprilie erau active in Romania 1.526.902 polite obligatorii de locuinte, gradul de cuprindere in asigurare fiind de 17,35%. Prin noua lege, Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor ar putea efectua, pe propria cheltuiala, o inspectie de risc a locuintei inainte de incheierea asigurării obligatorii. PAID s-a constituit ca societate de asigurare in luna noiembrie 2009, prin efortul comun a 12 societati de asigurare (ABC Asigurari, Astra Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, CITY Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins Romania, Generali, GRAWE Romania, Groupama Romania, Gothaer Asigurari şi Uniqa Asigurari), acĹŁionari PAID. Activitatea efectiva a PAID a inceput în luna februarie 2010, iar prima zi de emitere a asigurarilor obligatorii pentru locuinĹŁe a fost 15 iulie 2010.

Potrivit noului proiect de lege, PAID va tipari sau va emite in sistem electronic PAD. De asemenea, Pool-ul va administra baza de date privind evidenta constructiilor cu destinatia de locuinta, pentru care au fost emise polite PAD.

Asigurarea obligatorie nu echivaleaza cu o asigurare completa a locuintei. E bine de stiut ca aceasta asigurare obligatorie, care acopera cele trei riscuri catastrofice luate in considerare de stat, nu echivaleaza cu o asigurare completa a locuintei. Aceasta din urma este un produs complex, care poate include zeci de riscuri asigurate: de la riscurile atasate cladirii din care face parte locuinta, pana la bunurile din locuinta, eventualele accidente suferite de membrii familiei in interiorul locuintei asigurate sau raspunderea civila fata de terti (cum ar fi pagubele provocate vecinilor de o inundatie).

Potrivit noii legi, “contractul de asigurare obligatorie a locuintelor se incheie in forma scrisa, fie in mod direct intre PAID şi proprietarul locuintei, fie prin mijlocirea societatilor de asigurare-reasigurare autorizate sa practice riscuri de catastrofa, prin derogare de la dispoziĹŁiile Legii nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare”.

“Societatile de asigurare-reasigurare autorizate sa practice riscuri de catastrofa nu pot incheia asigurari facultative pentru o locuinta care nu are incheiat in prealabil o asigurare obligatorie PAD”, se precizează în document.

PAD este valabila pe o perioada de 12 luni, cu incepere de la ora 0.00 a celei de a cincea zi calendaristica de la data la care s-a platit prima obligatorie şi s-a emis şi semnat contractul de asigurare. In cazul politelor care se reinnoiesc, acestea intră in vigoare la ora 0.00 a zilei urmatoare celei in care s-a platit prima de asigurare şi s-a emis şi semnat contractul de asigurare.

Pentru asigurarile facultative multianuale existente la data intrării in vigoare a noii legi, asigurarile obligatorii vor trebui incheiate la momentul primei aniversari anuale.

Potrivit legii, plata primelor obligatorii se face anticipat, inainte de expirarea valabilitatii PAD.

Pentru a intra in vigoare, proiectul de lege trebuie promulgat prin decret prezidential si publicat in Monitorul Oficial. Acest text de lege a mai fost adoptat prin vot final in luna martie, insa presedintele Klaus Iohannis a cerut, in aprilie, reexaminarea acestuia.

Articole Asigurare Locuinte »

Allianz-Tiriac este pregatita sa plateasca in totalitate despagubirile pe care si le-a asumat. Asiguratorii contesta rezultatele testului ASF

Controversele continua dupa anuntarea datelor obtinute in urma testului de stres derulat de...

Asiguratorii romani, in scenarii catastrofale

ING Life este singura companie de asigurari din Romania - din cele 13 supuse unor teste de stres de...

BCR si-a suplimentat fondurile pentru Prima Casa

Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut un plafon suplimentar in cadrul programului Prima Casa in...

Noi modificari la asigurarile obligatorii de locuinte

Autoritatea de Supraveghere Financiara a adoptat normele privind Pool-ul de Asigurare Impotriva...

Reduceri la polita de asigurare facultativa a locuintei

Omniasig Vienna Insurance Group ofera in perioada iulie–septembrie 2013 reduceri de pana la 25%...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor