140 de ani de la aparitia Leului


Data: 23.04.2007

Doctorii in economie spun ca moneda nationala ar mai avea de trait cel mult opt ani. Leul romanesc si-a serbat ieri ziua de nastere. A implinit 140 de ani! Dar procesul de globalizare va pune capat unei `vieti` caracterizata atat de hiperinflatie, cat si de stabilitate. In ultimii ani inainte de adoptarea euro, leul trebuie sa dovedeasca suficienta tarie pentru a rezista in fata altor valute puternice.

Pe data de 22 aprilie 1867 a fost adopata `Legea pentru infiintarea unui sistem monetar si pentru fabricarea monedei nationale`. Astfel, leul a devenit moneda nationala, reprezentand echivalentul a circa 0,30 grame de aur. La sfarsitul saptamanii trecute, un leu era echivalentul a numai 0,0184 grame de aur. Adica, puterea de cumparare a scazut de peste 16 ori.

Intram in anticamera euro in 2009

Totusi, pana la data declansarii procesului de adoptare a monedei unice europene, leul romanesc are sanse sa isi sporeasca puterile. Numai de la inceputul acestui an, moneda nationala a castigat aproximativ 1% comparativ cu euro, iar tendinta de apreciere ar putea continua si in anii urmatori, chiar daca vor exista si perioade in care vor predomina presiunile de depreciere.

Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, se asteapta ca leul sa se aprecieze fata de euro, in cadrul actualului regim de flotare libera, pana in 2009-2010, la fel ca monedele nationale ale multor tari noi membre ale Uniunii Europene, care au crescut sustinute de fluxurile de investitii straine si de fondurile provenite din Uniunea Europeana. `Speram sa intram in 2009 in anticamera zonei euro si intentionam sa fim acceptati in zona euro in 2013 sau 2014`, a spus Vosganian, citat de NewsIn.

Acesta sustine ca Romania va face eforturile necesare ca sa intruneasca toate criteriile de intrare in zona euro, privitoare la inflatie, ratele dobanzii, deficitul public si stabilitate monetara. Adica, rata inflatiei nu trebuie sa depaseasca cu 1,5 puncte procentuale pe cea a primelor trei economii cu cel mai scazut ritm de crestere al preturilor de consum (in momentul de fata, limita maxima este de 2,8%).

Totodata, dobanzile nu trebuie sa depaseasca cu doua puncte procentuale pe cele ale primelor trei state cele mai performante pe acest segment (in momentul de fata, limita maxima este 6,2%). Iar deficitul bugetar nu trebuie sa depaseasca 3% din produsul intern brut, in timp ce datoria publica trebuie sa fie de maximum 60% din PIB. In conformitate cu ultimul criteriu, Romania trebuie sa stea cel putin doi ani in anticamera euro (sistemul ERM II), in cadrul caruia moneda nationala poate fluctua intr-un culoar de +/- 15% fata de rata de paritate.


Inflatie mai mica de 3%, abia in 2013

Daca in privinta deficitului guvernamental si a datoriei publice, tara noastra indeplineste criteriile necesare pentru adoptarea euro, in ceea ce priveste inflatia, Comisia Nationala de Prognoza estimeaza ca abia in 2013, atat inflatia de la finalul anului, cat si cea medie anuala, care este luat in calcul de catre Comisia Europeana, va scadea la 2,5%. Implicit, tot in acea perioada, dobanzile vor fi sub nivelul maxim impus de criteriile de la Maasstricht.

Totusi, unei analisti straini avertizeaza ca inflatia, deficitele fiscale si amanarea reformelor structurale genereaza intarzieri in adoptarea monedei unice, atat in Romania, cat si in alte state membre UE. Mai mult, chiar si guvernatorul Bancii Centrale Europene a incurajat oficialii din tara noastra sa continue reformele astfel incat sa fie amanata decizia adoptarii euro.

Un articol de: Costi Dobrea


Sursa: Adevarul

Articole Asigurare Locuinte »

Allianz-Tiriac este pregatita sa plateasca in totalitate despagubirile pe care si le-a asumat. Asiguratorii contesta rezultatele testului ASF

Controversele continua dupa anuntarea datelor obtinute in urma testului de stres derulat de...

Asiguratorii romani, in scenarii catastrofale

ING Life este singura companie de asigurari din Romania - din cele 13 supuse unor teste de stres de...

Polita de asigurare impotriva dezastrelor devine obligatorie

Asigurarea a locuintelor impotriva cutremurelor, a alunecarilor de teren sau a inundatiilor devine...

BCR si-a suplimentat fondurile pentru Prima Casa

Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut un plafon suplimentar in cadrul programului Prima Casa in...

Noi modificari la asigurarile obligatorii de locuinte

Autoritatea de Supraveghere Financiara a adoptat normele privind Pool-ul de Asigurare Impotriva...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor