Arbitrul pensiilor private a emis calendarul de implementare a pensiilor obligatorii


Data: 01.03.2007

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a intocmit calendarul de implementare a pensiilor obligatorii administrate privat, care prevede, in prima etapa, elaborarea normelor de aplicare a legii privind pensiile private obligatorii, a anuntat, miercuri, institutia.


`Se preconizeaza ca la inceputul lunii aprilie 2007 sa inceapa procesul de autorizare si avizare a entitatilor care vor sa activeze pe aceasta piata`, se afirma intr-un comunicat al CSSPP.

Potrivit Comisiei, din luna august 2007 participantii vor putea sa aleaga fondul de pensii la care doresc sa adere, iar din luna ianuarie a anului 2008 sa inceapa colectarea contributiilor la fondurile de pensii administrate privat.

Ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian, a afirmat, inca de luni, ca primele contributii la fonduri de pensii private obligatorii se vor colecta incepand cu 1 ianuarie din cauza adoptarii cu intarziere de catre Parlament a legii de functionare a pilonilui II de pensii. Presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea, a confirmat, in aceeasi zi, termenul dat de ministrul economiei si a adaugat ca la sfarsitul lunii martie 2007 va incepe procesul de autorizare a companiilor care vor administra fonduri de pensii private obligatorii.

`Consiliul CSSPP a aprobat, marti, primele doua norme elaborate in aplicarea Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, modificata si completata prin Legea nr.23/2007, respectiv norma privind autorizarea administratorilor in sistemul pensiilor administrate privat si norma privind taxele de autorizare, avizare si functionare in sistemul pensiilor administrate privat`, se mai spune in comunicat.

Cele doua norme au fost supuse dezbaterii publice, au fost analizate de organizatiile profesionale interesate, precum si de partenerii de dialog social si vor fi transmise spre publicare in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, afirma Comisia.

In primul an de functionare a pilonului II al sistemului de pensii, catre fonduri de pensii administrate privat vor fi transferate doua procente din contributia la asigurarile sociale de stat, contributia transferata urmand sa fie majorata cu 0,5% pe an, pana la 6%, in interval de opt ani. Introducerea fondurilor de pensii din pilonul II va crea un deficit in bugetul asigurarilor sociale de stat de 0,1-0,2% din PIB in 2007, circa 150 de milioane de euro, potrivit oficialitatilor. Institutiile de colectare si evidenta pentru fondurile de pensii din pilonul II vor fi Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS). Potrivit legii, la pilonul II al sistemului de pensii vor participa obligatoriu tinerii cu varsta pana in 35 de ani. Persoanele cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani vor putea participa optional la acest sistem, cele peste 45 de ani neputand participa.

Sursa: NewsIn

 

Articole Asigurare Locuinte »

Allianz-Tiriac este pregatita sa plateasca in totalitate despagubirile pe care si le-a asumat. Asiguratorii contesta rezultatele testului ASF

Controversele continua dupa anuntarea datelor obtinute in urma testului de stres derulat de...

Asiguratorii romani, in scenarii catastrofale

ING Life este singura companie de asigurari din Romania - din cele 13 supuse unor teste de stres de...

Polita de asigurare impotriva dezastrelor devine obligatorie

Asigurarea a locuintelor impotriva cutremurelor, a alunecarilor de teren sau a inundatiilor devine...

BCR si-a suplimentat fondurile pentru Prima Casa

Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut un plafon suplimentar in cadrul programului Prima Casa in...

Noi modificari la asigurarile obligatorii de locuinte

Autoritatea de Supraveghere Financiara a adoptat normele privind Pool-ul de Asigurare Impotriva...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor