Pretul unei polite de asigurare a Castelului Bran ar putea reprezenta maximum 0,1% din valoarea castelului, fara a se lua in calcul valoarea terenului aferent constructiei si valoarea bunurilor din castel, a declarat, joi, Gheorghe Grad, directorul unei asociatii de brokeri.
`Daca ne raportam la pretul cerut de proprietarii castelului (Casa de Habsburg, care a facut o oferta de vanzara catre CJ Brasov - n.r.), 60 milioane euro, din acest pret trebuie scazuta valoarea terenului aferent castelului, precum si valoarea bunurilor din castel, iar din suma ramasa, dupa parerea mea, maximum 0,1% ar reprezenta tariful anual al primei de asigurare a castelului`, a spus directorul executiv al Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR), Gheorghe Grad, totodata director general al companiei de brokeraj in asigurari SRBA.
Costul este infim, spune Grad, pentru ca `singurul risc care ameninta, practic, aceasta constructie este vechimea si procesul continuu de degradare inerent acesteia`.
`In ceea ce priveste tariful anual al primei de asigurare a bunurilor din Castelul Bran, acesta ar putea ajunge pana la 0,4%-0,5% din valoarea lor, dat fiind ca polita de asigurare ar acoperi si riscul de furt. Oricum, in ceea ce priveste bunurile, tariful de prima nu poate fi folosit decat in urma unei inspectii detaliate a castelului si a sistemelor de securitate care functioneaza acolo`, a precizat Grad.
Necesitatea unei evaluari a Castelului Bran este sustinuta si de Consiliul Judetean Brasov, dar si de Ministerul Culturii, care detine drept de preemptiune asupra imobilului.
CJ Brasov a anuntat, marti, ca a infiintat o comisie care sa analizeze oportunitatea achizitionarii castelului si care se va deplasa in Spania pentru a negocia cu un operator spaniol de turism, e-cultura, care ar urma sa exploateze castelul si sa plateasca si un eventual imprumut contractat de Consiliu pentru a cumpara Branul.
Ministerul Culturii, ce detine drept de preemptiune asupra imobilului, a anuntat, la randul sau, ca va cere formarea unei comisii de experti pentru evaluarea valorii Castelului Bran, iar in baza pretului stabilit de acestia statul isi va exercita sau nu dreptul de preemptiune. Totusi, ministrul culturii Adrian Iorgulescu a precizat, miercuri, ca aceasta comisie de experti va putea fi infiintata doar dupa ce reprezentantii Casei de Habsburg, mostenitorii imobilului, vor instiinta oficial Ministerul Culturii asupra intentiei de a vinde castelul.
Mai mult, Branul a devenit de miercuri, printr-o hotarare de Guvern, `muzeu de importanta nationala`, deoarece detine piese de muzeu `reprezentative pentru istoria, etnologia, bibliofilia si arta Romanei`. Castelul Bran este, totodata, unul din monumentele istorice unicat din
Potrivit acordului de retrocedare a castelului catre Casa de Habsburg, din mai 2006, imobilul isi va pastra destinatia actuala - cea de muzeu - pentru trei ani si va fi condus de un Consiliu de Administratie stabilit de Ministerul Culturii.
Grad a explicat ca estimarea sa referitoarea le pretul de asigurare a castelului Bran `se refera la o polita standard de asigurare de cladiri, care acopera doar riscurile rezultate din eventuale evenimente neprevazute, cum ar fi catastrofele naturale (cutremure, inundatii, alunecari de teren) sau incendiile`. Pentru a acoperi riscuri mai mari, `cum ar fi acela ca Romania sa se confrunte, timp de mai multi ani de zile, cu precipitatii extrem de abundente, care sa afecteze, prin eroziune, castelul`, pretul s-ar majora corespunzator.
Totusi, in opinia expertului, pretul asigurarii ar putea cobori chiar pana la 0,05% din valoarea cladirii, `mai ales ca, din cate stiu, castelul se afla intr-un oarecare proces de renovare`.
Prin comparatie, compania de asigurare Rosno din Rusia a incheiat, recent, un contract de asigurare a Palatului de Stat al Kremlinului, pentru anul 2007, suma asigurata fiind de 50 milioane euro, potrivit portalului specializat 1asig.ro. Tariful primei de asigurare anuale a Palatului Kremlin nu a fost dat publictatii. Compania ruseasca va asigura cladirea, instalatiile acesteia, furniturile interioare si exterioare, echipamentele de comunicatii, mobilele, articolele de interior, echipamentele tehnologice, decoratiunile pentru spectacole si alte evenimente, costumatiile, echipamentele electronice si tehnica de birou. Acoperirea asigurarii impotriva accidentarii sau distrugerii proprietatii include urmatoarele riscuri: incendiu, fulger, explozie, caderea obiectelor zburatoare sau a unor ramasite din acestea, calamitati naturale, inundatii, fapte ale unor terte persoane, spargere si furt.
Sursa: www.bloombiz.ro
Controversele continua dupa anuntarea datelor obtinute in urma testului de stres derulat de...
ING Life este singura companie de asigurari din Romania - din cele 13 supuse unor teste de stres de...
Asigurarea a locuintelor impotriva cutremurelor, a alunecarilor de teren sau a inundatiilor devine...
Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut un plafon suplimentar in cadrul programului Prima Casa in...
Autoritatea de Supraveghere Financiara a adoptat normele privind Pool-ul de Asigurare Impotriva...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...